Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Από ποιες εισηγμένες απουσιάζει το story και τις κρατάει καθηλωμένες στο χρηματιστήριο;

tags :
Από ποιες εισηγμένες απουσιάζει το story και τις κρατάει καθηλωμένες στο χρηματιστήριο;
Αν και διαθέτουν χαμηλό δανεισμό και υψηλότερη καθαρή θέση από την αποτίμηση, η αδυναμία βελτίωσης πωλήσεων και κερδών κρατάει τα επενδυτικά βλέμματα μακριά
Θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη τύχη στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά απουσιάζει ο καταλύτης, ή το story που θα τις καθιστούσε πιο ελκυστικές στα μάτια των επενδυτών.
Περισσότερες από 15 εισηγμένες έχουν καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση, έχουν υψηλή καθαρή θέση και παρά την κρίση το… λίπος που έκαψαν ήταν μικρότερο από τη μείωση της αποτίμησης και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία.
Παράλληλα διαθέτουν μικρή έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά κάτι λείπει από τις λογιστικές τους καταστάσεις, με αποτέλεσμα έως ένα βαθμό να θεωρούνται πως δεν αδικούνται από την αποτίμηση που έχουν στο ταμπλό.
Επί σειρά ετών δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους και αυτό που λείπει είναι το story που θα αποτελέσει τον καταλύτη για βελτίωση της χρηματιστηριακής αξίας.
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και όποια σήματα βελτίωσης φάνηκαν σε προηγούμενες χρήσεις, δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια με αποτέλεσμα να μην τραβούν οι εταιρείες τα επενδυτικά βλέμματα.
Η Fieratex, τα Κλωστήρια Ναυπάκτου, η Μουζάκης, η Λανακάμ διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την καθαρή τους θέση και με χαμηλό ή και αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Ωστόσο οι πωλήσεις και κυρίως η τελική γραμμή δεν ενθουσιάζουν.
Η Fieratex με τζίρο στο εξάμηνο λίγο πάνω από 16 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 241 χιλ. ευρώ είναι ελκυστική αφού παίζει με χαμηλό p/bv 0,37 φορές και έχει καθαρό δανεισμό 5,2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν καλό ρυθμό αύξησης των πωλήσεων και βελτίωση των κερδών.
Το ίδιο ισχύει και για τη Μουζάκης, η οποία πλέον βγάζει κέρδη από την ενοικίαση ακινήτων που διαθέτει.
Ωστόσο αυτή η εξέλιξη από μόνη της δεν προσφέρει το απαιτούμενο growth, αλλά μία ασφάλεια σε όσους διαθέτουν μετοχές, η οποία έχει να κάνει με το χαμηλό p/bv και την απουσία τραπεζικού δανεισμού.
Μέσω ενοικίων θα αυξήσει την κερδοφορία της και η Λανακάμ που επίσης παίζει με χαμηλό p/bv και σχεδόν μηδενικό καθαρό δανεισμό, αλλά οι πωλήσεις της είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Η Κλωστήρια Ναυπάκτου, αποτελεί ανάλογη περίπτωση με πωλήσεις στο εξάμηνο 7,5 εκατ. ευρώ αλλά και μειωμένα κέρδη.
Εκτός των μετοχών του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, η Χαϊδεμένος έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με καλά περιουσιακά στοιχεία αλλά αδυναμία βελτίωσης των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια.
Η Moda Bagno προσπαθεί να μειώσει τα κόστη της και δείχνει πως το έχει καταφέρει με αποτέλεσμα να υπάρχει βελτίωση της εμπορευσιμότητας στο ταμπλό, αλλά φαίνεται πως χρειάζεται περισσότερες πωλήσεις.
Τα ακίνητά της στο παρελθόν είχαν τραβήξει επενδυτικά βλέμματα, αλλά η ρευστότητα της εισηγμένης δεν της επιτρέπει να ολοκληρώσει το οικιστικό project με αποτέλεσμα να είναι κατά 75% έτοιμο εδώ και χρόνια.
Η Intertech έχει το στόρι της αλλαγής διοίκησης, αλλά οι επενδυτές περιμένουν αποτελέσματα στο κομμάτι της βελτίωσης των πωλήσεων, γι΄αυτό και η μετοχή εξακολουθεί να παίζει κάτω από τη λογιστική της αξία.
 Η Centric παρά την υψηλή ρευστότητα παραμένει «κολλημένη» μεταξύ 0,23-0,25 ευρώ αφού οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τα σχέδια της διοίκησης μετά την πώληση της δραστηριότητας στο διαδικτυακό στοιχηματισμό.
Η πτώση της αποτίμησης της ΕΚΤΕΡ είχε να κάνει με τα αποτελέσματα εξαμήνου και την απουσία νέων έργων.
Η ανακοίνωση για ανάληψη έργου άνω των 5 εκατ. ευρώ, βελτίωσε προσωρινά την επενδυτική ψυχολογία.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου και της Περσεύς απογοήτευσαν τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν λόγω της υψηλής εξάρτησης που έχει η εισηγμένη από το βασικό της πελάτη που είναι η Σελόντα.
Η απουσία growth κρατάει χαμηλά και την αποτίμηση της Κλουκίνας-Λάππας, η οποία διαθέτει καλή ακίνητη περιουσία και διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή της θέση. Το τουριστικό στόρι έπαιξε για λίγο διάστημα η Κυριακούλης, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αποτίμηση αλλά στα τρέχοντα επίπεδα χρειάζεται κάτι πιο… χειροπιαστό για να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτίμηση.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου και η Unibios προσπαθεί να βρει το στόρι που θα της δώσει καλύτερη αποτίμηση στο ταμπλό και θα βελτιώσει τη σχέση p/bv.
Τέλος το στόρι της πώλησης του Πόρτο Καρράς, έχει δώσει σημαντική άνοδο στη μετοχή της
Τεχνικής Ολυμπιακής, αλλά οι διαπραγματεύσεις κρατάνε καιρό και το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση αναφορικά με τους επίδοξους αγοραστές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης