Τελευταία Νέα
Speculator

Σε έκπτωση το επάγγελμα του τραπεζίτη - Τι έχει συμβεί και έχουν ανατραπεί τα δεδομένα;

tags :
Σε έκπτωση το επάγγελμα του τραπεζίτη - Τι έχει συμβεί και έχουν ανατραπεί τα δεδομένα;
Στελέχη κατευθύνονται μαζικά σε άλλες βιομηχανίες και σε δευτερογενείς αγορές
Η τραπεζική ίσως και να αποτελεί ένα επάγγελμα σε έκπτωση όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Αυτά σε αντίθεση με όσα αποτελούν περιεχόμενο καλοφτιαγμένης εγχώριας διαφήμισης περί του ονείρου να εξελιχθεί κάποιος σε τραπεζίτη, προκύπτουν από τους κυνηγούς κεφαλών στην Ευρώπη οι οποιοι καταγράφουν πως το πρόβλημα είναι μάλλον υπαρκτό και έντονο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα μάλιστα  με πρόσφατο δημοσίευμα της Dailz Telegraph, oι μεγάλοι κυνηγοί κεφαλών του City εμφανίζονται απογοητευμένοι.
Μέσα στις αίθουσες συσκέψεων των ευρωπαϊκών τραπεζών βλέπουν τους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων να ερίζουν, βλέπουν συγκρούσεις σε θέματα στρατηγικής και ανεπαρκή σχεδιασμό διαδοχής.
Για τους κυνηγούς κεφαλών είναι όλο και πιο δύσκολο να καλύψουν μερικές από τις θέσεις εργασίας  υψηλού προφίλ  ανά τον κόσμο.
Τα στελέχη σημειώνουν πως στην Αμερική υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα ενώ στην Ευρώπη μεγάλος πληθωρισμός κακής ποιότητας  στελεχών και πολύ κόπωση.
Εύκολα μπορεί κάποιος να εξηγήσεις τι συμβαίνει με τη στελέχωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελούν μια βιομηχανία σε έκπτωση κυρίως λόγω της υπερύθμισής της που περιορίζει τις δυνατότητες για κέρδη κάτι που αντικατροπτρίζεται και στο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα χρηματοοικονομικά στελέχη κατευθύνονται σε άλλες δευτερογενείς αγορές που το κέρδος φαντάζει ευκολότερο.
Αλλωστε η παραπάνω υπερύθμιση μετά την πρόσφατη κρίση οδήγησε να ξεπηδήσουν πολλοί φορείς για τραπεζικές εργασίες, μεγάλα ονόματα που διασφαλίζουν την πίστη με άλλη κύρια δραστηριότητα.
Αυτά συμβαίνουν στη μεγάλη Ευρώπη.
Στη μικρή Ελλάδα το επάγγελμα του τραπεζίτη διατηρεί ακόμη μια κάποια αίγλη.
Ομως οι τράπεζες έχουν χάσει πια το δυναμισμό τους και τον αναζητούν στον επανασχεδιασμό πολύ μικρών projects.
Eίναι, θα πει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος σα να μαθαίνεις γραφή και ανάγνωση από την αρχή σε μια μέση εργασιακή ηλικία.
Κυνηγοί κεφαλών πολλοί στη χώρα μας δεν υπάρχουν για να πονοκεφαλιάσουν για το θέμα.
Σε ότι αφορά τη στελέχωση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα προβλήματα είναι άλλα, καταγεγραμμένα και το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει άμεσα τουλάχιστον τη διόρθωσή τους.
Οι ξένοι των ελληνικών τραπεζών  πρωταγωνιστούν σε αρκετές  σκηνές οι οποίες αποτελούν χαρούμενη ελληνική διήγηση μεταξύ των στελεχών των δ.σ. των τραπεζών κάθε φορά που αυτά συνεδριάζουν.
Λόγω του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χώρα και το οποίο παρά τα αιτήματα δεν στάθηκε δυνατόν να αλλάξει στην πλειοψηφία τους τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αποτελούνται από ξένους.
Οι πιο πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη σύνταξη αφού έχουν υπηρετήσει σε μεσαίες ή και χαμηλότερες θέσεις ευρωπαϊκών επαρχιακών τραπεζών.
Εμφανίζονται πολύ λίγο στη χώρα παίρνουν έναν παχυλό μισθό και δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα ούτε και τις εξελίξεις της τραπεζικής και συνήθως βάζουν χειρόφρενο σε ότι ανατπυξιακό μπορεί να υπάρξει. 
Παραμποδίζουν ασφαλείς χορηγήσεις και κατευθύνουν με λάθος τρόπο την πορεία των τραπεζών.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει τα δεδομένα επιχειρώντας να ισχύσει στη χώρα ότι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα τραπεζικά στελέχη ζητούν το αίτημα να επαναφέρει στα ευρωπαϊκά τραπεζικά φόρα και η νέα κυβέρνηση.
Οι θεσμοί πάντως θέλουν όπως δείχνει το χρόνο τους, προέχουν άλλα θέματα και δύσκολα θα υπάρξει αλλαγή στα δεδομένα σε τούτη τη φάση.
Ετσι τραπεζικά στελέχη μεγάλου βελινεκούς βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός τραπεζικού συστήματος και προσβλέπουν είτε σε οργάνωση χρηματοδότησης μεγάλων εταιριών είτε σε επιτελικές θέσεις στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων η οποία διαρκώς στελεχώνεται.
Απλώς η αγορά αυτή προκειμένου να λειτουργήσει σε επίπεδο πλήρους δυναμικής και τα στελέχη να αποτκήσουν τις αμοιβές που είχαν ή διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης