Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μέρισμα» ως επιστροφή φόρου και στις επιχειρήσεις θα μοιράσει τον Δεκέμβριο 2019 η κυβέρνηση - Θα φθάσει τα 138 εκατ. ευρώ

«Μέρισμα» ως επιστροφή φόρου και στις επιχειρήσεις θα μοιράσει τον Δεκέμβριο 2019 η κυβέρνηση - Θα φθάσει τα 138 εκατ. ευρώ
Το μέτρο θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα
«Μέρισμα» 138 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες στη χώρα μας θα λάβουν «μέρισμα», το οποίο θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου και θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Εξετάζεται επίσης να υπάρξει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.
Το μέτρο έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι' αυτό.
Προβλέπεται, άλλωστε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως και σε αυτό που εστάλη χθες στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Συγκεκριμένα στη σελίδα 21 του προσχεδίου επισημαίνεται το εξής: Στο σενάριο βάσης έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.
Ωστόσο, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους για το πώς θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις.
Σε αυτή τη φάση ζυγίζουν τα εκκαθαριστικά της φετινής χρονιάς, τα οποία ενσωματώνουν στοιχεία από τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

1. Εισοδήματος: Τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν με συντελεστή 29%.
2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται με συντελεστή 2,2% έως 10%.
3. Το τέλος επιτηδεύματος: Κυμαίνεται από 800 ώς 1.000 ευρώ.
4. Προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Τα στοιχεία βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία με βάση τα κριτήρια και τις παραμέτρους που θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το «μέρισμα» να δοθεί στους επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα προχωρήσει στην έκδοση της λίστας με τα νομικά πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφή ή νέα εκκαθάριση της προκαταβολής του φόρου.
Κατά τις πληροφορίες, σχετική διάταξη θα υπάρξει και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τέλος Νοεμβρίου στη Βουλή. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες αυτόν τον σχεδιασμό και όπως έχει ήδη επισημάνει το «bankingnews», το υπερπλεόνασμα του 2019 (3,68% του ΑΕΠ) θα ξεπεράσει τα 346 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει φέτος σε διπλό χριστουγεννιάτικο «μποναμά».
Εκτός από τα 138 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις, θα διανεμηθούν άλλα 208 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Οι τελευταίοι έχουν ήδη «μοιραστεί» 830 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό ποσό βοηθήματος το οποίο μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο ως 13η σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή «βερσιόν» του προσχεδίου, αυτή ενσωματώνει ένα και μόνο σενάριο οικονομικής πολιτικής, ενώ έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στην ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να «χωρέσει» το πακέτο Μητσοτάκη στα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροποποιήσεις αφορούν την ενσωμάτωση εσόδων από το νέο καθεστώς αδειοδότησης τυχερών παιγνίων, ενώ έξτρα εισπράξεις 300 εκατ. ευρώ προβλέπονται και από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Αντίθετα, προς τα κάτω έχουν αναθεωρηθεί οι εκτιμήσεις για τα πρόσθετα έσοδα από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (η αρχική πρόβλεψη ήταν 642 εκατ. ευρώ) αλλά και την επαναξιολόγηση των κρατικών δαπανών.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος ερωτηθείς εάν μετά την αποστολή του προσχεδίου θα συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης