Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Εδώ και 40 χρόνια γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή στον Άρη», δηλώνει πρώην ερευνητής της NASA

tags :
«Εδώ και 40 χρόνια γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή στον Άρη», δηλώνει πρώην ερευνητής της NASA
Υπάρχει ζωή στον Άρη και το γνωρίζουμε από τη δεκαετία του '70 υποστηρίζει πρώην ερευνητής της NASA
Η ουσία της ζωής κρύβεται στον πλανήτη Άρη και την ανακαλύψαμε πριν από 40 χρόνια, υποστηρίζει ο Gilbert V. Levin πρώην επιστήμονας της NASA.
Ο Gilbert V. Levin, ήταν κύριος ερευνητής σε πείραμα της NASA που πραγματοποίησε τις πειραματικές αποστολές Viking στον Άρη το 1976, οι οποίες είχαν στεφθεί με επιτυχία, καθώς τα θετικά αποτελέσματα του πειράματος ήταν η απόδειξη της ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη.
Την αποκάλυψη πραγματοποίησε ο Levin σε άρθρο του στο περιοδικό Scientific American την περασμένη Πέμπτη.
Το πείραμα, που έφερε την ονομασία «Labeled Release» (LR), σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει το έδαφος του Άρη για ύπαρξη οργανικής ύλης.
«Αυτό που φάνηκε από την ολοκλήρωση του πειράματος είναι ότι είχαμε την απάντηση στην τελική ερώτηση», έγραψε ο Levin στο άρθρο του.
Στο πείραμα, οι ανιχνευτές Viking τοποθετούσαν θρεπτικά συστατικά σε δείγματα εδάφους του Άρη.
Εάν υπήρχε ζωή, θα κατανάλωναν τις θρεπτικές ουσίες και αέρια ίχνη του μεταβολισμού τους θα διαχέονταν στη συνέχεια στον αέρα του κόκκινου πλανήτη, τα οποία θα ανιχνεύονταν στη συνέχεια από ραδιενεργά μόνιτορ.
Για να υπάρξει επιβεβαίωση ότι ήταν μια βιολογική αντίδραση, η δοκιμή επαναλήφθηκε μετά το μαγείρεμα χώματος από το έδαφος, το οποίο θα ήταν θανατηφόρο για την γνωστή ζωή.
Εάν υπήρχε μια μετρήσιμη αντίδραση στο πρώτο και όχι στο δεύτερο δείγμα, αυτό θα συνιστούσε απόδειξη ενεργών βιολογικών δυνάμεων και αυτό ακριβώς συνέβη σύμφωνα με τον Levin.
Ωστόσο, άλλα πειράματα δεν κατάφεραν να βρουν κάποιο οργανικό υλικό και η NASA δεν μπόρεσε να επαναλάβει τα αποτελέσματα στο εργαστήριό της - έτσι απέρριψαν το θετικό αποτέλεσμα ως ψευδώς θετικό, από κάποια άγνωστη χημική αντίδραση παρά από απόδειξη εξωγήινης ζωής.
«Η NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η LR είχε βρει μια ουσία που μιμείται τη ζωή, αλλά όχι την ίδια τη ζωή», δήλωσε ο Levin στο άρθρο του.
«Εξηγούμενος, κατά τη διάρκεια των 43 χρόνων από την αποστολή Viking, κανένα από τα επόμενα αεροσκάφη της NASA που άγγιξαν το χώμα του κόκκινου πλανήτη, δεν έφερε ένα εργαλείο ανίχνευσης ζωής ως συνέχεια αυτών των συναρπαστικών αποτελεσμάτων».
Αλλά τώρα, δεκαετίες αργότερα, υπάρχουν όλο και πιο ελπιδοφόρα σημάδια.
Το rover Curiosity της NASA βρήκε οργανική ύλη στον Άρη το 2018 και μόλις την περασμένη εβδομάδα βρήκε ιζήματα που υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχαν αρχαίες αλμυρές λίμνες στην επιφάνεια του Άρη.
«Ποια είναι τα στοιχεία ενάντια στη δυνατότητα ζωής στον Άρη;» αναρωτιέται ο Levin στο άρθρο του.
«Το εκπληκτικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κανένας.»
Ο Levin, ένας ερευνητής που έχει μπερδευτεί συχνά από τη γραφειοκρατία της NASA, επέμεινε επί δεκαετίες ότι «είναι πιθανότερο να μην εντοπίσουμε ζωή». Τώρα, ο ίδιος και η συνάδελφός του στο πρόγραμμα LR, Patricia Ann Straat ζητούν περαιτέρω έρευνες.
«Η NASA έχει ήδη ανακοινώσει ότι η το όχημα που θα προσεδαφιστεί στον Άρη το 2020 δεν θα περιέχει δοκιμαστή ανίχνευσης ζωής», έγραψε ο Levin στο επιστημονικό άρθρο του στο American Scientific.
«Σύμφωνα με το καθιερωμένο επιστημονικό πρωτόκολλο, πιστεύω ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να τεθούν τα πειράματα ανίχνευσης της ζωής και στην επόμενη αποστολή του Άρη».
Πρότεινε να επαναληφθεί το πείραμα LR στον Άρη, με ορισμένες τροποποιήσεις, και έπειτα να μελετηθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων.
«Μια τέτοια αντικειμενική κριτική θα μπορούσε να συμπεράνει, όπως κι εγώ, ότι το Viking LR βρήκε ζωή», έγραψε.
Το rover της αποστολής Άρης 2020 της NASA πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι για τον κόκκινο πλανήτη και αναμένεται να προσγειωθεί τον Φεβρουάριο του 2021.
Θα φέρει μαζί του ένα εργαλείο που θα το βοηθήσει να ψάξει για τα σημάδια της ζωής στον Άρη - το Scanable Habitable Environments με το Raman & Luminescence for Organics & Chemicals, .
Το rover θα ψάξει για κατοικήσιμα περιβάλλοντα στο παρελθόν, θα αναζητήσει να βρει βιοσυνθέσεις σε βράχους και θα δοκιμάσει αυτά τα δείγματα στη Γη.
Αλλά αν οι επιστήμονες δεν βρουν αποδείξεις για τη ζωή, αυτό δεν θα τελειώσει την ελπίδα για ανθρώπινη εξερεύνηση.
Ο Άρης 2020 θα δοκιμάσει επίσης την παραγωγή οξυγόνου στον πλανήτη και θα παρακολουθεί τον καιρό του Άρη για να αξιολογήσει πώς οι πιθανές ανθρώπινες αποικίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στον Άρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης