Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αρνούνται την απόδραση τζιχαντιστών του ISIS

ΗΠΑ: Αρνούνται την απόδραση τζιχαντιστών του ISIS
«Στο παρόν στάδιο» δεν διαπίστωσε «απόδραση μεγάλου αριθμού» κρατουμένων τζιχαντιστών Αμερικανός αξιωματούχος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «διαπίστωσαν στο παρόν στάδιο απόδραση μεγάλου αριθμού» φυλακισμένων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική επίθεση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι το μόνο «αξιοσημείωτο συμβάν» αφορούσε περίπου εκατό εκτοπισμένους, συχνά γυναίκες ή παιδιά τζιχαντιστών, που εξαφανίστηκαν στον απόηχο της τουρκικής προέλασης.
Χθες, Δευτέρα 14/10, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper δήλωσε ότι η τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, συμμάχου των Δυτικών στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε την «απελευθέρωση πολλών επικίνδυνων κρατουμένων» μεταξύ των τζιχαντιστών.
Στο Πεντάγωνο, εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά παρά μερικές δεκάδες φυλακισμένους που απέκτησαν την ελευθερία τους για διάφορους λόγους, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να φυλάσσουν τις φυλακές.
Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, ανάμεσά τους 2.500 έως 3.000 ξένοι, κρατούνται στις φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους, σύμφωνα με στοιχεία από κουρδικές πηγές.
Και οι καταυλισμοί με εκτοπισμένους στη βορειοανατολική Συρία φιλοξενούν επίσης σχεδόν 12.000 ξένους, 8.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες.
Ο αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί ΗΠΑ, κάλεσε εκ νέου τους Ευρωπαίους να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι προτιμά αυτή τη λύση από μια μεταφορά στο Ιράκ όπου μπορεί να δικαστούν από την τοπική δικαιοσύνη ή ακόμη και από ένα μελλοντικό διεθνές δικαστήριο.
Τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι «σύμφωνη επί της αρχής» με τη γαλλική πρόταση για μια έκτακτη υπουργική συνάντηση του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το ΙΚ.
«Ωστόσο δεν έχει νόημα να συναντηθούμε απλά για να κάνουμε μια συνεδρίαση, θέλουμε καταρχήν να δούμε τί μπορεί να προκύψει από αυτήν», «ποια επιπλέον πίεση μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων», τόνισε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης