Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσία και Συρία «στο πλευρό» των Κούρδων - Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη - Στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Όχι Erdogan σε εκεχειρία

tags :
Ρωσία και Συρία «στο πλευρό» των Κούρδων - Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη - Στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Όχι Erdogan σε εκεχειρία
Συνεχίζεται η ρωσική ρουλέτα από την Τουρκία , καθώς κλιμακώνει το σφυροκόπημα στην Βόρεια Συρία
(upd6) Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει το σφυροκόπημα στην βόρεια Συρία και τραβά τόσο το σκοινί που έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με τη Ρωσία.
Η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα, με τη σκακιέρα να εμπλουτίζεται, μετά τον συριακό στρατό του καθεστώτος Assad, και με έναν ακόμη παίκτη, τη Ρωσία.
Η νεότερη εξέλιξη θέλει ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν την περιοχή που χωρίζει τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, από τον συριακό στρατό, γύρω από το κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ M. Pence θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Pence, ο οποίος θα συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo θα δει τον Erdogan στις 17/10.
«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» μετά την επιχείρηση της Άγκυρας, τόνισε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Τις προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τερματισμό της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία και να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός αγνοεί ο Erdogan, με τον Τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει ότι η επίθεση θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan, ζήτησε να τερματιστεί η εισβολή, την ώρα που διατυπώνονται διεθνώς έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή ύστερα από τις πληροφορίες που θέλουν τουρκικά και συριακά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Manbij που θεωρείται προπύργιο των Κούρδων μαχητών.
Εξέλιξη πάντως που κάθε άλλο παρά αρνητική την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος επανέλαβε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κηρύξει κατάπαυση πυρός, εάν πρώτα δεν επιτύχει τους στόχους της.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Erdogan περιγράφοντας με τη διατύπωση αυτή την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
«Θα διασφαλίσουμε γρήγορα την ασφάλεια της περιοχής από τη Μάνμπιτζ (βορειοδυτική Συρία) μέχρι τα σύνορά μας με το Ιράκ», δήλωσε ακόμη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ζώνη πρόκειται να υποδεχθεί «σε πρώτο χρόνο ένα εκατομμύριο, μετά δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες», από τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από το 2011 που ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία.
Ο Erdogan έχει προαναγγείλει την επίθεση καθώς ήδη οι τουρκικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη βορειοανατολική Συρία με στόχο να καταλάβουν την Manbij, στην οποία έχουν εισέλθει και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al Assad, ο οποίος συμφώνησε σε συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση.
Και ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Βόρεια Συρία κλιμακώνοντγαι ένα άλλο περίεργο φαινόμενο λαμβάνει χώρα σε Συρία και Λίβανο... καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν την περιοχή, ορισμένοι μιλούν για σχέδιο των Τούρκων, την ίδια στρατηγική είχαν ακολουθήσει οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και στην Ελλάδα πριν χρόνια.

Image
Image
Erdogan: Δεν είναι αρνητική για την Τουρκία η είσοδος του Assad στη Μάνμπιτζ

Την θέση ότι δεν είναι αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία η είσοδος των κυβερνητικών στρατευμάτων του προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad στη Μάνμπιτζ, στο προπύργιο των Κούρδων, διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος επανέλαβε πως δεν πρόκειται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός εάν η Τουρκία δεν επιτύχει τους στόχους της.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hyrriyet ο Erdogan είπε πως το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ δεν θα είναι «πολύ αρνητική» εξέλιξη για την Άγκυρα, αν συνεπάγεται πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή οι σύροι κούρδοι μαχητές.
«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος των δυνάμεων του σύρου προέδρου Bashar al Assad στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική εξέλιξη. Γιατί;
Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε o Erdogan, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός.
«Μας λένε “κηρύξτε εκεχειρία”.
Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός, όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει την τρομοκρατική οργάνωση.
Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση.
Έχουμε σαφή στόχο.
Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις» ανέφερε ο Erdogan, ο οποίος σε άλλο άρθρο του στη Wall Street Journal έσπευσε να καθησυχάσει για πιθανή αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους λόγω της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.
Ο Erdogan υποστήριξε πως η χώρα του θα εμποδίσει τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.
«Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του ΙΚ δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία», γράφει ο Εrdogan.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η Τουρκία είχε κατηγορήσει τις κουρδικές δυνάμεις ότι άφησαν εσκεμμένα να διαφύγουν μέλη του ΙΚ, τα οποία κρατούσαν στη βορειοανατολική Συρία, για να «σπείρουν το χάος» στην περιοχή αυτή.
Στο άρθρο του, ο Εrdogan επικρίνει εξάλλου τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του ΙΚ αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».
Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε εν είδει παραδείγματος πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».
Ο Erdogan καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.
«Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις;» στο έδαφός της, πρόσθεσε ο Erdogan.
Image

Ισχυρή αντίσταση των Κούρδων στην Ras al Ain - Μαίνονται οι μάχες στην Manbij


Οι Κούρδοι μαχητές προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν την Ras al Ain, πόλη- κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ras al Ain», όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις».
Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.
Στο μεταξύ πιο δυτικά, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη Manbij.
Συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Αssad.
Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.
Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ras al Ain.
Image
Κερδισμένοι και χαμένοι
 
Η τελευταία εξέλιξη έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο το σύνθετο γεωπολιτικό και διπλωματικό σκηνικό στη Συρία και δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα από τα πιο αιματηρία πεδία μάχης που είναι σε εξέλιξη εδώ και 8 χρόνια στον πλανήτη.
Η απόφαση του Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, κίνηση που θεωρήθηκε ότι έδωσε το πράσινο φως στην Άγκυρα να υλοποιήσει τον πολυετή σχεδιασμό της για εισβολή επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις στη σκακιέρα της Συρίας, από την οποία κερδισμένοι εμφανίζονται ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad καθώς καταφέρνει να "πατήσει" και να ελέγξει περιοχές για τις οποίες δεν πολέμησε καν, εδραιώνοντας έτσι την ισχύ του σε μεγάλο μέρος της Συρίας που θεωρούσε ήδη χαμένο αλλά και η Ρωσία, η οποία αποτελεί πλέον - και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ - ως η μόνη μεγάλη διεθνής δύναμη που θα έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη ημέρα της Συρίας.
Αναμφίβολα στους χαμένους είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο έχασαν την αξιοπιστία τους ως σύμμαχοι λόγω της στάσης τους απέναντι στους Κούρδους, αλλά και γιατί δεν έχουν πλέον κανένα ουσιαστικό λόγο και δύναμη παρέμβασης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τα στρατηγικά συμφέροντα τους περιοχή.
Στους χαμένους και οι Κούρδοι, οι οποίοι αν και μέχρι πρότινος και με τη στήριξη των ΗΠΑ είχαν τον πρώτο λόγο στα εδάφη που έλεγχαν, αναγκάστηκαν υπό την τουρκική εισβολή να αποτανθούν στις άλλοτε εχθρικές κυβερνητικές δυνάμεις του Assad έτσι ώστε να αποτρέψουν το χειρότερο.
Ενδεικτικό της απώλειας των Κούρδων είναι ότι αν και πριν τον εμφύλιο ήταν μια καταπιεσμένη μειονότητα υπό τον Assad, πλέον και πριν την τουρκική εισβολή είχαν καταφέρει, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσουν ένα καθεστώς αυτονομίας ελέγχοντας μια περιοχή που αποτελούσε το 30% της έκτασης της Συρίας.
Άρα η επανεμφάνιση του Assad στην περιοχή δεν συνεπάγεται κάποιου είδους "καταστροφή" για τον Erdogan, δεδομένου ότι πλέον μάλλον απομακρύνεται το σενάριο μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα  η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη και από "ασφαλή απόσταση" τις εξελίξεις, αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αποκτήσει μια πιο παρεμβαστική πολιτική.
Έτσι η ΕΕ περιορίζεται στην καταδίκη των τουρκικών επιθέσεων, απειλώντας ότι θα υπάρξει πάγωμα στις πωλήσεις όπλων προς την Άγκυρα, την ώρα που και ο Donald Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Άγκυρα.
Ο Trump στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan φέρεται να υιοθετεί αυστηρούς τόνους και να ζητά να μπει τέλος στην τουρκική εισβολή στη Συρία.

Συμμαχία Κούρδων - Assad

Αν και οι σχέσεις του Assad και των Κούρδων διακρίνονταν πάντα από εντάσεις και από διαμάχες κυρίως λόγω του αιτήματος των Κούρδων για μεγαλύτερη αυτονομία στο εσωτερικό της Συρίας, η στάση των ΗΠΑ οδήγησε τις κουρδικές δυνάμεις να ζητήσουν τη στήριξη του προέδρου Assad, ο οποίος από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας και του προέδρου Putin.
Υπό αυτά τα δεδομένα, που αναμφίβολα θα ανατρέψουν τις μέχρι στιγμής διαμορφωθείσες ισορροπίες, ο στρατός της Συρίας προτίθεται να αναπτυχθεί με ισχυρές δυνάμεις στη βόρεια Συρία κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/syrianarmygetty.jpg?itok=IOIhmNIU

Ήδη στρατεύματα του στρατού της Συρίας προωθούνται σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας όχι μόνο στη βορειοανατολική Συρία αλλά και σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος ήταν στα χέρια των Κούρδων, όπως για παράδειγμα στην πόλη Tabqah κοντά στη Raqqah, την οποία οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν το 2017 ύστερα από μάχες εβδομάδων με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Tel Tamer στη βορειοανατολική Συρία, η οποία βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που εκτείνεται από το δυτικό άκρο της Συρίας έως το ανατολικό και η οποία απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ras al Ain, όπου και έχει επικεντρωθεί από την έναρξη της η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας καθώς και στην πόλη Ain Issa, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους.
Image

Τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τον Assad επιβεβαίωσε και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας, ο οποίος υποστήριξε ότι «η προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα».
«Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Manbij ως την Derik στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο Badran Jia Kurd.
Σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ανέφερε ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών είναι πιθανή εάν οι δυνάμεις υπέρ του Assad εισέλθουν στη βορειοανατολική περιοχή, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από αμερικανικά στρατεύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Κυριακή 13/10 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τους 1.000 στρατιώτες τους που υπάρχουν στην περιοχή λόγω της τουρκικής επίθεσης.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/map%20northernsyria%20positions.jpg?itok=wCXNHFGQ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης