Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς συμφωνία για το Brexit – Barnier (ΕΕ): Έχουμε συμφωνήσει σε όλα για το Brexit εκτός από το ΦΠΑ - Παραμένει το θρίλερ

tags :
Προς συμφωνία για το Brexit – Barnier (ΕΕ): Έχουμε συμφωνήσει σε όλα για το Brexit εκτός από το ΦΠΑ - Παραμένει το θρίλερ
Ο Johnson φέρεται να έχει κάνει υπαναχωρήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα - Αγωνία για τη στάση του DUP
(upd4) Στις πλέον κρίσιμες ώρες εισέρχεται το Brexit καθώς την ώρα που Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά ύστερα από 3,5 χρόνια να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία.
Πάντως, το θρίλερ παραμένει, καθώς πέρα από τον χρόνο που πιέζει, υπάρχουν αρκετές αντικρουόμενες δηλώσεις για τη διαφαινόμενη συμφωνία αλλά και επιφυλάξεις για το εάν και πότε αυτή μπορεί να εγκριθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Michel Barnier υποστήριξε ότι Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ.

Την τοποθέση αυτή έκανε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Barnier κατά την χθεσινή ενημέρωση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Barnier είπε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι πρεσβευτές από την πλευρά τους εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα του Brexit θα απασχολήσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι οποίες αρχίζουν σήμερα Πέμπτη 17/10, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να ευελπιστεί ότι έως την έναρξη της Συνόδου, θα έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να μπουν σε καμία διαπραγμάτευση με τον Johnson κατά τη διάρκεια της Συνόδου.
Συνεπώς ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να έχει στα χέρια του ένα νομικό κείμενο με τη νέα συμφωνία για το Brexit.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο Johnson επιδιώκει να πάρει την έγκριση των πολιτικών ηγετών για τη συμφωνία και το σχετικό νομικό κείμενο να υπογραφεί σε μια νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι νομικά εκτός ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης και θα ανήκει τελωνειακά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα συνεχίζει να επιβάλει τους δασμούς της ΕΕ.
Θα ισχύει παράλληλα ένα σύστημα αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις που διακινούν προϊόντα μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας και υφίστανται ζημιά από τους διαφορετικούς δασμούς.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως συμφωνία έχει υπάρξει και επί του μηχανισμού τακτικής ανανέωσης της έγκρισης παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, ενώ όπως είπε και ο Barnier, διαφωνία εξακολουθεί να υπάρχει για το καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση και την έγκριση του βορειοιρλανδικού κόμματος DUP, οι ψήφοι του οποίου είναι άκρως απαραίτητες στον Johnson προκειμένου να περάσει τη συμφωνία του από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 16/10 η επικεφαλής του κόμματος διέψευσε πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το DUP υποχώρησε και δέχθηκε τις προτάσεις για τη συμφωνία. 

Εάν δεν περάσει από τη Βουλή η συμφωνία, ο Johnson θα ζητήσει τρίμηνη παράταση του Brexit

Σε δηλώσεις του ο Stephen Barclay, ο αρμόδιος υπουργός της Μ. Βρετανίας για το Brexit ανέφερε ότι εάν δεν καταφέρει ο Johnson να εξασφαλίσει την  πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο επί μιας συμφωνίας με την ΕΕ, θα στείλει επιστολή στην ΕΕ με την οποία θα ζητά την τρίμηνη αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου του 2020 όπως προβλέπει η σχετική βρετανική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, ο Barclay μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για το Brexit ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συμμορφωθεί με τον νόμο που αποτρέπει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

The Times: Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θέλει ο επικεφαλής των Εργατικών Jeremy Corbyn

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times o Corbyn θέλει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Αποχώρησης που ο Johnson ελπίζει να παρουσιάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πιθανόν μεθαύριο Σάββατο 19/10.
Σημειώνεται πάντως πως χθες Τετάρτη 16/10 ο υπουργός Brexit Steven Barclay υποστήριξε ότι εάν ο Johnson δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο επί της συμφωνίας του με την ΕΕ, θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk με αίτημα την τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως ορίζει άλλωστε και ο βρετανικός νόμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης