Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Πρωτογενές 3,7% το 2019 και 3,6% το 2020 - Επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις 138 εκατ. - Επιβεβαίωση ΒΝ

tags :
Προσχέδιο προϋπολογισμού: Πρωτογενές 3,7% το 2019 και 3,6% το 2020 - Επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις 138 εκατ. -  Επιβεβαίωση ΒΝ
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ το 2019 και 3,6% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού
Μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% για τις επιχειρήσεις προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που εστάλη στην Κομισιόν και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόκειται για το μέτρο ελάφρυνσης του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις συνολικού κόστος 138 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε σήμερα (16/12) το bankingnews.
Παράλληλα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ το 2019 και 3,6% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις είναι ουσιαστικά ίδιες με εκείνες του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνεί με αυτές.
Η τελική αποτίμηση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.
Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος, έναντι εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2019.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

«Μέρισμα» ως επιστροφή φόρου και στις επιχειρήσεις θα μοιράσει τον Δεκέμβριο 2019 η κυβέρνηση - Θα φθάσει τα 138 εκατ. ευρώ

«Μέρισμα» 138 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες στη χώρα μας θα λάβουν «μέρισμα», το οποίο θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου και θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Εξετάζεται επίσης να υπάρξει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.
Το μέτρο έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι' αυτό.
Προβλέπεται, άλλωστε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως και σε αυτό που εστάλη χθες στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Συγκεκριμένα στη σελίδα 21 του προσχεδίου επισημαίνεται το εξής: Στο σενάριο βάσης έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.
Ωστόσο, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους για το πώς θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις.
Σε αυτή τη φάση ζυγίζουν τα εκκαθαριστικά της φετινής χρονιάς, τα οποία ενσωματώνουν στοιχεία από τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

1. Εισοδήματος: Τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν με συντελεστή 29%.
2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται με συντελεστή 2,2% έως 10%.
3. Το τέλος επιτηδεύματος: Κυμαίνεται από 800 ώς 1.000 ευρώ.
4. Προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Τα στοιχεία βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία με βάση τα κριτήρια και τις παραμέτρους που θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το «μέρισμα» να δοθεί στους επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα προχωρήσει στην έκδοση της λίστας με τα νομικά πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφή ή νέα εκκαθάριση της προκαταβολής του φόρου.
Κατά τις πληροφορίες, σχετική διάταξη θα υπάρξει και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τέλος Νοεμβρίου στη Βουλή. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες αυτόν τον σχεδιασμό και όπως έχει ήδη επισημάνει το «bankingnews», το υπερπλεόνασμα του 2019 (3,68% του ΑΕΠ) θα ξεπεράσει τα 346 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει φέτος σε διπλό χριστουγεννιάτικο «μποναμά».
Εκτός από τα 138 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις, θα διανεμηθούν άλλα 208 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Οι τελευταίοι έχουν ήδη «μοιραστεί» 830 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό ποσό βοηθήματος το οποίο μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο ως 13η σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή «βερσιόν» του προσχεδίου, αυτή ενσωματώνει ένα και μόνο σενάριο οικονομικής πολιτικής, ενώ έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στην ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να «χωρέσει» το πακέτο Μητσοτάκη στα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροποποιήσεις αφορούν την ενσωμάτωση εσόδων από το νέο καθεστώς αδειοδότησης τυχερών παιγνίων, ενώ έξτρα εισπράξεις 300 εκατ. ευρώ προβλέπονται και από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Αντίθετα, προς τα κάτω έχουν αναθεωρηθεί οι εκτιμήσεις για τα πρόσθετα έσοδα από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (η αρχική πρόβλεψη ήταν 642 εκατ. ευρώ) αλλά και την επαναξιολόγηση των κρατικών δαπανών.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος ερωτηθείς εάν μετά την αποστολή του προσχεδίου θα συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς.

Θετική είναι η αντίδραση των θεσμών στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Θετική είναι η αντίδραση των θεσμών στο προσχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε σήμερα 15/10 στις Βρυξέλες η κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά σαφές ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, το οποίο, άλλωστε είχε υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
Όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες και έγκυρες πηγές της Κομισιόν στο bankingnews.gr το υποβληθέν σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020, μετά τον προκαταρκτικό έλεγχο από τους αρμόδιους θεσμούς, πετυχαίνει το συμφωνηθέντα στόχο.
Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι υπήρξε πολύ στενή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τα στοιχεία για τη λεπτομερή αξιολόγηση του ελληνικού προϋπολογισμού θα δωθούν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο 2019, μαζί με τους προϋπολογισμούς των υπόλοιπων κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν – Χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης της οικονομίας για το 2020

Αρκετούς πονοκεφάλους προκαλούν στην κυβέρνηση τόσο οι σημερινές (15/10) εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews.gr ανάλογα απογοητευτικές θα είναι και οι απόψεις που θα εκφράσει η Κομισιόν, αφού πρώτα «εξετάσει» το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
Η πρώτη ψυχρολουσία προήλθε από το ΔΝΤ το οποίο αν και διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,2% το 2020, το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από το 2,8% που αποτελεί το βασικό σενάριο του υπ. Οικονομικών στο σχέδιο προϋπολογισμού που απέστειλε στις Βρυξέλες.
Αλλά και για το 2019 – με την πορεία της οικονομίας να καθορίζει και την όποια κοινωνική πολιτική θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση- η εκτίμηση του Ταμείου δεν είναι και τόσο αισιόδοξη.
Υποβαθμίζει την ανάπτυξη στο 2% από 2,4% που ήταν η εκτίμησή του τον Απρίλιο 2019, ενώ σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει «στηθεί» βάσει πρόβλεψης ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,5%.
Σαφώς ακόμη πιο αρνητική είναι η άποψη του Ταμείου ότι ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης (έως το 2024) δεν θα ξεπεράσει το 0,9%, αν και αξίζει να τονιστεί αυτή βασίζεται στα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αυτή τη στιγμή.
Την ίδια ώρα, όπως έχει εγκαίρως τονίσει το bankingnews.gr, πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επιτύχει ανάπτυξη από 2,3% έως και 2,5%, με τη δεύτερη πρόβλεψη να θεωρείται αρκούντως αισιόδοξη.

ΔΝΤ: «Ψαλίδι» στην ανάπτυξη του 2019 – Χαμηλή ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Οικονομικές Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%.
Το Ταμείο υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε το ΑΕΠ στο +2,4%
Το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2020, στο +2,2%.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2020.
Σχετικά με τις υπόλοιπες προβλέψεις, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχων έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020.
Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.
Image
Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3% για το 2019, ένας αριθμός που είναι μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2018.
Για το 2020, όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,3%, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 4,5%.
Στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, καθώς βλέπει πλέον την ταχύτερη αποκλιμάκωσή της.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 17,8% για το 2019, μειωμένη κατά 0,3% σε σχέση με την προ ενός έτους εκτίμηση του, και στο 16,8% για το 2020.

Πρώτη ενημέρωση 12:14 16 Οκτωβρίου 2019
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης