Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Να μην βοηθήσουν τον Johnson οι Ευρωπαίοι με συμφωνία για το Brexit

tags :
Politico: Να μην βοηθήσουν τον Johnson οι Ευρωπαίοι με συμφωνία για το Brexit
Οι Βρετανοί πολίτες να είναι αυτή που θα αποφασίσουν για το εάν δέχονται ή όχι τη συμφωνία του Johnson
Να μην βοηθήσουν τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson να φέρει μια συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο, εάν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία μαζί του αργότερα καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες σε σημερινό του δημοσίευμα (σε άρθρο γνώμης) το περιοδικό Politico.
«Εάν το πράξουν αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα αρνούνταν στους Βρετανούς πολίτες να έχουν λόγο σε μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα υπάρξει ο πειρασμός να εμφανιστεί στη Βουλή ο Johnson και να θέσει το δίλημμα είτε μιας συμφωνίας είτε μιας οδυνηρής εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
«Εάν το πράξουν αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα είναι συνεργοί σε ένα ιστορικό λάθος.
Η τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει για το Brexit.
Στο Κοινοβούλιο ενισχύεται η στήριξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα επιτρέψει στους Βρετανούς πολίτες να αποφασίσουν για το εάν θέλουν να αποδεχθούν τη συμφωνία που θα φέρει ο Johnson ή για το εάν θέλουν να ακυρώσουν συνολικά το Brexit.
Και είναι πιθανό ότι θα επιλέξουν το δεύτερο.
Το πρόβλημα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη του μήνα.
Για να πάει στην ψήφο των πολιτών, ο Johnson θα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή του Brexit και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποδεχθούν το αίτημα του.
Ο πρωθυπουργός απεγνωσμένα προσπαθεί να αποφύγει να ζητήσει αναβολή.
Αλλά εάν δεν καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία μέσω του Κοινοβουλίου έως το Σάββατο, τότε θα είναι υποχρεωμένος από το νόμο να το πράξει.
Η καλύτερη ευκαιρία που θα έχει για να το αποφύγει αυτό, θα είναι να τον στηρίξει η ΕΕ στην προσπάθεια του να πείσει τους πιο «σκληροπυρηνικούς» βουλευτές του κόμματος του να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία.
Το σχέδιο του για να το καταφέρει αυτό είναι να πείσει τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να υπονοήσουν, ή ακόμα και να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν άλλη παράταση για το Brexit, ακόμα και αν το ζητήσει η βρετανική πλευρά.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η μόνη εναλλακτική απέναντι στη συμφωνία του Johnson, να ήταν μια χαοτική έξοδος από την ΕΕ, κάτι που θα ωθούσε το Κοινοβούλιο να εγκρίνει μια συμφωνία που αν και γνωρίζει ότι είναι απέναντι στο εθνικό συμφέρον, μόνο και μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά του Johnson.
Έχουν κουραστεί από το Brexit και έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, πέρα από κρίσιμα διεθνή ζητήματα όπως είναι ο πόλεμος στη Συρία και η κλιματική αλλαγή.
Αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι το Brexit θα κάνει τα προβλήματα τους χειρότερα, όχι καλύτερα.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει στην ΕΕ, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων ζητημάτων.
Στο κάτω – κάτω, έχει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη μαζί με τη Γαλλία και μια από τις ισχυρότερες οικονομίες.
Η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή στις επόμενες δύσκολες δεκαετίες, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει σε αυτήν» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.
«Επιπλέον, το να φέρεις τους Βρετανούς βουλευτές αντιμέτωπους με ένα σενάριο μη συμφωνίας προκειμένου να αποδεχθούν μια κακή συμφωνία, θα έσπειρε τη διχόνοια.
Για τα επόμενα χρόνια, οι Βρετανοί υποστηρικτές της ΕΕ θα ένιωθαν προδομένοι από τους φίλους τους και αυτό θα είχε συνέπειες στις σχέσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντισταθούν σε έναν ακόμα πειρασμό:
Δηλαδή να βοηθήσουν τον Johnson να συγκαλύψει τη συμφωνία του.
Είναι βέβαιο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι πέτυχε τους στόχους του, τη στιγμή που επί της ουσίας θα έχει κάνει μια σειρά από «κωλοτούμπες».
Αλλά η ΕΕ δεν πρέπει να προσποιηθεί ότι η συμφωνία του είναι διαφορετική από αυτή που πραγματικά είναι.
Το πιθανότερο είναι πως η συμφωνία αυτή θα προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας – backstop - μόνο για τα σύνορα της βόρειας Ιρλανδίας.
Για να καταλήξει ο Johnson σε μια συμφωνία, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ στη διακίνηση των αγαθών και ότι θα πραγματοποιεί τελωνειακούς ελέγχους και θα βάζει δασμούς για λογαριασμό της ΕΕ, όταν τα αγαθά αυτά φεύγουν από τη Μ. Βρετανία και διασχίζουν την Ιρλανδική Θάλασσα.
Δεν είναι δουλειά των Ευρωπαίων ηγετών να δικαιολογήσουν την αποτυχία του Johnson να ανταποκριθεί σε αυτά που δεσμεύτηκε.
Αυτό είναι δουλειά των Βρετανών πολιτικών.
Αλλά δεν είναι δουλειά των Ευρωπαίων να κάνουν τον Βρετανό πρωθυπουργό ήρωα.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να «μακιγιάρουν» την πολιτική διακήρυξη που θα συνοδεύει τη νέα συμφωνία αποχώρησης.
Ο Johnson λέει ότι θέλει να εγκαταλείψει τις συμφωνίες που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν τον υγιή ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εάν επιμείνει σε αυτό, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει να εννοηθεί ότι σταδιακά θα υπάρξει μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για το ελεύθερο εμπόριο, όταν θα γνωρίζει ότι δεν θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί.
Μια κεντρική αξία της ΕΕ είναι η Δημοκρατία.
Αλλά η έλλειψη ειλικρίνειας διαφθείρει τη Δημοκρατία.
Η διαδικασία του Brexit έχει φθαρεί με τα τόσα ψέματα και την έλλειψη πληροφόρησης.
Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να κλείσουν μια συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.
Αλλά θα πρέπει να αφήσουν το βρετανικό Κοινοβούλιο και λαό να αποφασίσουν για το εάν την θέλουν ή όχι» υποστηρίζει το Politico.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης