Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 0,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ευρωζώνη: Στο 0,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,2%
Επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (16/10) η Eurostat, εν μέσω σημαντική πτώση στις τιμές του τομέα της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενο έτους, έναντι 1% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές στον τομέα της ενέργειας υποχώρησαν κατά -1,8% σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις προκατακρτικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 0,9%.
Οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +1,6% έναντι ετήσιας ανόδου +2,1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι τιμές στον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά +1,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι +1,3% προηγουμένως.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,2%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίου εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας, δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 1%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα της ενιαίας νομισματικής ένωσης περιορίστηκε στα 14,7 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο του 2019, έναντι 24,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν ετήσια πτώση της τάξεως του -2,2% στα 177,4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -4,1% και τα 162,6 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά -3,3% στα 154,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν ετήσια πτώση της τάξεως του -0,6% στα 166,3 δισ. ευρώ.
Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ διαμορφώθηκε στα 12,1 δισ. ευρώ, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησε κατά -5,6% στα 133,7 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης