Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πρώτο βήμα το έχει κάνει ο Μητσοτάκης… το δεύτερο;

tags :
Το πρώτο βήμα το έχει κάνει ο Μητσοτάκης… το δεύτερο;
Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση ούτε η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ούτε η ψήφος των απόδημων
Οι βραχυπρόθεσμες συνθήκες σε μια οικονομία είναι το κλίμα, οι μεσοπρόθεσμες είναι τα θεμελιώδη στοιχεία και οι μακροπρόθεσμες είναι οι πολιτικές.
Αυτό αναφέρει η οικονομική θεωρία.
Αν αυτό το εφαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα, το πρώτο βήμα, τη δημιουργία δηλαδή ενός θετικού κλίματος το έχει πετύχει η νέα κυβέρνηση.
Από την προεκλογική περίοδο οι εξαγγελίες της τότε αντιπολίτευσης κινήθηκαν σε πιο ρεαλιστικές βάσεις, ενώ με την ανάληψη της εξουσίας οι προθέσεις ήταν εμφανείς.
Τώρα στα δεδομένα…
Τα στοιχεία που έρχονται από το μέτωπο της οικονομίας είναι ελαφρώς θετικά, καθώς δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2019 υλοποιείται και με το παραπάνω, ενώ εκείνος που ετοιμάζεται για το 2020 δεν έχει σημαντικές εστίες ανησυχίας.
Μέχρι εδώ καλά…
Τα προβλήματα όμως υπάρχουν, με τον Μητσοτάκη να πρέπει να δείξει ότι μπορεί να τα ξεπεράσει.
Αυτά είναι σε δύο μέτωπα.
Το πρώτο είναι οι πολιτικές που θα προωθήσει.
Εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δείξει άμεσα ότι προχωρά σε τομές για τη λειτουργία της οικονομίας, όλα τα μέχρι τώρα νομοθετήματά της για τη βελτίωση του κλίματος θα πέσουν στο κενό.
Γιατί κακά τα ψέματα… δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ούτε η ψήφος των απόδημων.
Για να μπορέσει να δει η χώρα να εισρέουν επενδύσεις θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει με μεγάλα βήματα προκειμένου να καταστήσει πιο φιλικό το περιβάλλον.
Χωρίς να το κάνει αυτό, ουδείς θα συμμεριστεί το turnaround story που υπεσχέθη προεκλογικά.
Προχωρώντας γοργά προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει κάνει και ένα σημαντικό βήμα για την θωράκιση της οικονομίας μέσα στο περίπλοκο διεθνές περιβάλλον.
Το δεύτερο μέτωπο δηλαδή, αυτό του κινδύνου μιας παγκόσμιας αναταραχής.
Σαφώς δεν είναι στο χέρι κανενός Έλληνα πολιτικού να διαχειριστεί τις επιδράσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ή εκείνες ενός άτακτου Brexit.
Είναι στο χέρι τους όμως να δώσουν τα εφόδια σε μια οικονομία, ώστε να αντέξει τους κραδασμούς.
Γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στο δεύτερο βήμα και να μην αναλώνεται σε μια θεσμική αλλαγή που δεν θα κάνει την οικονομία να δουλέψει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης