Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρυσός και τεχνολογία Blockchain - Ένα οικονομικό ειδύλλιο την τέλεια στιγμή

tags :
Χρυσός και τεχνολογία Blockchain - Ένα οικονομικό ειδύλλιο την τέλεια στιγμή
Ο «γάμος» της τεχνολογίας blockchain με τον χρυσό καθιστά ένα εξαιρετικά διαφανές, ασφαλές και ρευστό χρηματοπιστωτικό μέσο
Αρκετοί εξέχοντες επενδυτές όπως ο Ray Dalio, ο Paul Tudor Jones και ο Stan Druckenmiller προτείνουν το χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο από αυτό που ονομάζεται παγκόσμιος πόλεμος των νομισμάτων, με την Κίνα και τη Ρωσία να δείχνουν ιδιαίτερα έντονη την αποδυνάμωση της πολιτικής ηγεμονίας του αμερικανικού δολαρίου.
Αν και ο ευκολότερος τρόπος να επενδύσουμε σήμερα σε χρυσό είναι μέσω συμβολαίων χρυσού, ETFs ή μετοχών εξορυκτικών εταιριών, ο χρυσός αγοράζεται συνήθως υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα έναντι της ευρείας οικονομικής αστάθειας.
Εάν η εταιρία της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται ή η εταιρία που εκδίδει αυτές τις συμβάσεις καθίσταται αφερέγγυα (όπως η Bear Stearns κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008), τότε η αξία των συμβάσεων χρυσού των επενδυτών τους εξαφανίζεται.
Πολλοί οικονομικοί σύμβουλοι προτείνουν την αγορά φυσικού χρυσού επειδή το ίδιο το μέταλλο δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο ο φυσικός χρυσός είναι ογκώδης και δυσκίνητος, δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί ούτε είναι εύκολο να μεταφερθεί.
Η ασφάλιση που απαιτείται για τη μεταφορά είναι δαπανηρή.
Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες χρυσού στο σπίτι, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί ένας θεματοφύλακας που να είναι αξιόπιστος.
Πώς γνωρίζετε ότι ο χρυσός που φυλάσσεται σε ένα θησαυροφυλάκιο είναι πραγματικός και όχι πλαστός και ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το χρυσό σας δεν τον εκμεταλλεύονται;
Ενώ η τεχνολογία blockchain έχει προσφερθεί ως πανάκεια για προβλήματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, η διαφανής καταμέτρηση των συμβάσεων είναι μία λειτουργία που εκτελεί.
Το PAX Gold (PAXG) - που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Τμήμα Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης - καθώς και τα Digix Gold Tokens (DIGX) από τη Σιγκαπούρη και το OneGram (OGC) είναι όλες ψηφιακές αναπαραστάσεις χρυσού που είναι συνδεδεμένες με φυσικό χρυσό προαιρετικά από μια τράπεζα ή ένα άλλο τρίτο μέρος, αλλά το αρχείο ιδιοκτησίας χρυσού θα δείχνει πάντα πόσο χρυσό ένα άτομο κατέχει και αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί.
Για να δημιουργήσετε μια έξυπνη σύμβαση χρυσού (gold smart contract) – πρώτα ένα ανταλλακτήριο χρυσού ή μια τράπεζα ότι ένα κομμάτι χρυσού που φυλλάσει  στο θησαυροφυλάκιό της,  έχει εγγυημένη καθαρότητα 99,9%.
Το πιστοποιητικό αυτό ασφαλίζεται στη συνέχεια από την πληθώρα των ζημιών ή υποχρεώσεων που μπορεί να προκύψουν (όπως η παραχάραξη), εξασφαλίζοντας ουσιαστικά ότι η πιστοποιημένη αξία του χρυσού θα υποστηριχθεί σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων.
Αυτές οι διαβεβαιώσεις προγραμματίζονται στη συνέχεια σε μια έξυπνη σύμβαση που δημοσιεύεται σε ένα δημόσιο ψηφιακό βιβλίο.
Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή κωδικοποιείται και εκτελείται με χρήση κρυπτογραφίας, το περιεχόμενο της συμφωνίας παραμένει ιδιωτικό, επιτρέποντας έτσι στον ιδιοκτήτη να επαληθεύει και να αποδείξει τον νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας χρησιμοποιώντας δημόσια υποδομή διαδικτύου χωρίς να αποκαλύψει τα προσωπικά του στοιχεία.
Αντί να αντιπροσωπεύει το χρυσό ως παράγωγο, μια έξυπνη σύμβαση χρυσού,   είναι  στην πραγματικότητα, ένας ψηφιακός νομικά δεσμευμένος τίτλος. Χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο δίκτυο, ένα απτό περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός αποκλείεται από τους φυσικούς περιορισμούς του και μπορεί να απολαμβάνει την ευελιξία που προσφέρουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως να είναι ευκολοκίνητα, διαιρούμενα και εμπορεύσιμα με δραστικά λιγότερα έξοδα.
Εάν ένας πελάτης ήθελε να ανακτήσει τις φυσικές ράβδους χρυσού ή τα χρυσά  νομίσματά του, απλώς παρουσιάζει την απόδειξη του τίτλου (χρησιμοποιώντας τα ιδιωτικά κρυπτογραφικά κλειδιά) στο ίδρυμα που κρατάει το χρυσό του.
Ο «γάμος» της τεχνολογίας blockchain με την ελκυστική έλλειψη χρυσού καθιστά ένα εξαιρετικά διαφανές, ασφαλές και ρευστό χρηματοπιστωτικό μέσο με το οποίο θα αντισταθμίζεται η υποτίμηση του νομίσματος, επιτρέποντας στους μέσους καταναλωτές και τους μικροεπενδυτές να διατηρούν την αξία των αποταμιεύσεών τους.
Η έξοδος και η εξεύρεση αγοραστή για το φυσικό χρυσό μπορεί να είναι επίπονη και χρονοβόρα, αλλά έξυπνη σύμβαση χρυσού,  αυξάνει τη φορητότητα της, δίνοντας στον πωλητή άμεση πρόσβαση σε μια παγκόσμια αγορά, η οποία αυξάνει δραματικά τη ρευστότητα της.
Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain, ο χρυσός μπορεί να διαπραγματευτεί σε ανταλλαγές κρυπτογράφησης, ανοίγοντας νέες αγορές για τη βιομηχανία χρυσού. Καθώς τα πολύτιμα μέταλλα και τα κρυπτονομίσματα μοιράζονται ένα κοινό όραμα για σκληρά χρήματα, η σύνθεση αυτών των αγορών έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομική αντίθετη δύναμη σε περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης