Τέλη Οκτωβρίου το deal Eurobank – Pimco, στα μέσα Νοεμβρίου η Alpha για 10 δισ NPEs με στόχο συμφωνία Καλοκαίρι 2020 με Fortress

Τέλη Οκτωβρίου το deal Eurobank – Pimco, στα μέσα Νοεμβρίου η Alpha για 10 δισ NPEs με στόχο συμφωνία Καλοκαίρι 2020 με Fortress
Έως τέλη Οκτωβρίου 2019 το deal Eurobank – Pimco
Δυο σημαντικά deals αναμένονται να κλείσουν προσεχώς της Eurobank με την Pimco που έχει καθυστερήσει για διαδικαστικούς λόγους και βεβαίως το σχέδιο της Alpha bank στα μέσα Νοεμβρίου για την μείωση των NPEs έως 10 δισεκ. ευρώ.
Το deal μεταξύ της Eurobank και Pimco για 26 δισεκ. ευρώ NPEs παρ' ότι έχουν ανακύψει ορισμένα εμπόδια και δεν αφορούσαν μόνο ένα ζήτημα θα κλείσει έως τέλη Οκτωβρίου 2019.
Η πιθανότητα να μην υπάρξει deal είναι μηδενική, θα ήταν μεγάλο λάθος και των δύο πλευρών, οπότε το βασικό σενάριο θέλει deal έως τέλη Οκτωβρίου 2019.
Εν τω μεταξύ η Alpha bank προετοιμάζεται για το δικό της εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs με στόχο 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Το σχέδιο θα ανακοινωθεί μέσα Νοεμβρίου αλλά για να ολοκληρωθεί θα φθάσουν οι διαπραγματεύσεις Καλοκαίρι 2020 με το Fortress που είναι ο πιθανότερος για να κλείσει την συμφωνία.

Έως τέλη Οκτωβρίου 2019 το deal Eurobank – Pimco

Έως τέλη Οκτωβρίου 2019 αναμένεται να κλείσει το deal της Eurobank με την Pimco για τα 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Με βάση πηγές που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews προσεχώς θα κλείσει το deal μεταξύ της Eurobank και της Pimco έναντι 400-420 εκατ ευρώ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει
-τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων το γνωστό ως πρόγραμμα pillar
-Την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56% γνωστό και ως πρόγραμμα Cairo
-Θα πωλήσει την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η Eurobank για το πρόγραμμα Cairo θα εκδώσει 2 δισεκ. senior bond το οποίο θα διακρατήσει η τράπεζα με πιθανότητα – ίσως το 1 δισεκ. να το πάρει το Fairfax –
Επίσης θα εκδώσει 1,25 δισεκ. mezzanine bond καθώς και 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond
Τα 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond έχουν μηδενική αξία.
Τα mezzanine bond 1,25 δισεκ. το 20% δηλαδή 250 εκατ θα πληρώσει ο επενδυτής που θα αγοράσει το Cairo και θα αποκτήσει και την FPS.
Εκτιμάται ότι η Pimco που είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα πληρώσει
100 εκατ για το pillar
50-60 εκατ για το Cairo
250-260 εκατ για την FPS
Συνολικά 400-420 εκατ ευρώ στο βέλτιστο σενάριο.
Από το μεσαίο ομόλογο mezzanine bond του Cairo συνόλου 1,25 δισεκ. τα 250 εκατ θα τα αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προβληματικών δανείων και το 1 δισεκ. που απομένει από το μεσαίο ομόλογο θα δοθεί δωρεάν ως μέρισμα εις είδος στους μετόχους.

Η Fortress θέλει deal με Alpha bank

Έως τις 15 Νοεμβρίου η διοίκηση της Alpha bank θα ανακοινώσει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο που θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs.
Η τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs θα είναι κατά τα πρότυπα της Eurobank, δηλαδή θα περιλαμβάνει πώληση της τιτλοποίησης πιθανότητα στην Fortress – ενδιαφέρεται και η Pimco – καθώς και διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων της τράπεζας.
Η Alpha bank αναμένεται να έχει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση 1,3 με 1,5 δισεκ. τα οποία και διαθέτει καθώς εμφανίσει σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι πάνω από το ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP.
Στο πλαίσιο αυτό η bad bank που ουσιαστικά δημιουργείται υπό μια έννοια, θα έχει Πρόεδρο τον Αρτέμη Θεοδωρίδη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόδωρο Αθανασόπουλο ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS