Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βακάκης (Jumbo): Οι τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου για να προχωρήσουν

tags :
Βακάκης (Jumbo): Οι  τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου για να  προχωρήσουν
Jumbo: 40.000  προϊόντα πωλούνται με μέση τιμή των 5 ευρώ
Θέση στο νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται από το αναπτυξιακό περιβάλλον που φέρνει στην αγορά η μείωση της φορολογίας  και των συντελεστών ΦΠΑ παίρνει  η Jumbo, με τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρά ακόμη και στην αλλαγή της εταιρικής χρήσης η οποία θα ταυτίζεται πλέον με το ημερολογιακό έτος.
Θα αρχίζει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, σπάζοντας μία παράδοση δεκαετιών που ήθελε η ετήσια οικονομική χρήση να ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου κάθε έτους.
Ο πρόεδρος κ.Απόστολος Βακάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας στα μέλη  της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών παρέδωσε ακόμη μια φορά «μαθήματα» επιχειρηματικότητας και την ίδια στιγμή έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, για την μελλοντική πορεία του Ομίλου ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο  να δώσει άμεσα το τιμόνι σε άλλα χέρια.
Ακόμη σχολίασε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι επενδυτικός  παράδεισος με την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές είναι αθάνατοι», όταν για τον ίδιο τα σχέδια του δεν ξεπερνούν το 18μηνο.
Αναφερόμενος στο έργο του Ελληνικού  είπε ότι δεν το ενδιαφέρει διότι είναι επενδυτικό σχέδιο  πολύ μακρινού ορίζοντα και αναρωτήθηκε γιατί οι ξένοι επενδυτές την… έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια, δίνοντας  ο ίδιος  την απάντηση, λέγοντας ότι η επένδυση θα τους αποδώσει όταν θα έχουν γίνει παππούδες.
Ο mr. Jumbo είπε επίσης  για τις τράπεζες  που για να προχωρήσουν,  χρειάζονται  αυξήσεις  μετοχικού κεφαλαίου για  να βγουν από την κρίση στην αξία  των assets που διαθέτουν.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ανέβει χρηματιστηριακή τους τιμή όταν  παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει μία συνειδητή επιλογή  για την άνοδο των αξιών.

Α. Βακάκης: Πουλάμε Τιμές

Η στρατηγική του Jumdo θα βασιστεί στις τιμές καθώς  είναι η κινητήριος  δύναμη για τον καταναλωτή ενώ  για την επιχείρηση που δεν  μπορεί να προσφέρει καλύτερες τιμές δεν θα υπάρχει στο μέλλον, διότι  δεν μπορείς να κάνεις το αφεντικό σε μία ζημιογόνο εταιρεία.
Για τον Όμιλο αναμένει  αύξηση της κατανάλωσης  στα επίπεδα του 5%  αλλά  για την εσωτερική αγορά θεωρεί ότι η προσδοκία  στα επίπεδα του 4%  είναι αρκετά θεωρητική εκτιμώντας ότι θα κινηθεί πολύ  χαμηλότερα το 2020.
Σε ερώτηση του bankingnews πόσο  θα τον επηρεάσει η πολιτική της κυβέρνησης  η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.
Είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, και πρόσθεσε ότι η κατηγορία αυτή των προϊόντων θα αντικατασταθεί με νέα υλικά όπως είναι τα μπαμπού, επισημαίνοντας  ότι η αγορά  θα προσαρμοστεί στα νέα  δεδομένα. Διαβεβαίωσε ότι η απαγόρευση δεν θα κοστίσει  στην εταιρεία.
Ο κ. Απόστολος Βακάκης τόνισε ότι τα Jumbo δεν θα συνεχίσουν να προσφέρουν  προϊόντα  που ο καταναλωτής θα μπορεί να τα βρει μέσα από τα ηλεκτρονικά  καταστήματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα δίνουν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση  με αυτές των φυσικών καταστημάτων.
Την επόμενη πενταετία εκτιμά  ότι τα φυσικά καταστήματα θα χάσουν το 9% του τζίρου τους εξαιτίας των πωλήσεων που θα γίνονται  μέσα από το internet.
Ο ίδιος θεωρεί  αναγκαίο η κατηγορία αυτή των προϊόντων θα αντικατασταθεί με κάποια άλλη  χωρίς  να κάνει  περισσότερες  αποκαλύψεις ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να χαρίζουμε τα  προϊόντα  μας, επισημαίνοντας  ότι πουλάμε τιμές.

Α. Βακάκης Επιλέγουμε το απλό και όχι το σωστό

Τα Jumbo υιοθετούν το το γερμανικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στην απλότητα. Δεν μας ενδιαφέρει το σωστό αλλά  το απλό τόνισε ο κ. Βακάκης, ο οποίος εξέφρασε την απορία γιατί ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους ενοχλείται από μία εταιρεία που έχει  ζεστό χρήμα στα ταμεία του που να σημειωθεί ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ  όταν ο τζίρος  του ομίλου ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη έρχονται από τη διάθεση 40.000  προϊόντων  με μέση τιμή πώλησης τα 5 ευρώ.
Ο αριθμός των καταστημάτων φτάνει τα 79.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης