Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο νομοσχέδιο για την ΔΕΗ οι πρώτες παρεμβάσεις για τις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ - Στο 1 δισ τα κονδύλια του Εξοικονομώ

tags :
Στο νομοσχέδιο για την ΔΕΗ οι πρώτες παρεμβάσεις για τις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ - Στο 1 δισ τα κονδύλια του Εξοικονομώ
Την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος και στροφής στην πράσινη ενέργει ανέλυσε ο Κ.Χατζηδάκης στο Third Sustainability Summit
Δύο νέες κινήσεις στα πλαίσια της ενεργειακής πολιτικής ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης στα πλαίσια της ομιλίας του χθες Τετάρτη 16/10 κατά το δείπνο του Third Sustainability Summit που οργάνωσε ο Economist σε συνεργασία και σε συντονιμσό με την καθηγήτρια κυρία Φοίβη Κουντούρη, που εξειδικεύεται στα θέματα κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα για τις αλλαγές στην ΔΕΗ θα περιλαμβάνονται οι πρώτες παρεμβάσεις και βελτιώσεις για τις αδειοδοτήσεις στις επενδύσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα των 14 χρόνων που χρειάσθηκαν για να λάβει άδειες η ΕNEL για την επένδυση του Καφηρέα.
Παράλληλα ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στις αρχές του 2020 θα υπάρξει το νέο νομοσχεδιο που θα εξαλείψει τις στρεβλώσεις στην συγκεκριμένη αγορά, αναφερόμενος στο νεό ειδικό χωροταξικό, που εξήγγειλε κατά τα εγκαίνια του Καφηρεά ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ότι τα κονδύλια του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ θα επεκταθούν στο 1 δισ ευρώ, έχουν ήδη διατεθεί 600 εκατ ευρώ, με μακροπρόθεσμο στόχο η εξοικονόμηση να ξεπράσει το 33% μέχρι το 2030.
Θα υπάρξουν γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους αναβαθμίζουν τις κατοικίες τους, ενώ θα  ακολουθήσει και το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ με την ανακατασκευή ενεργοβόρων και παλαιών κτιρίων.
Ο κύριος Χατζηδάκης στάθηκε για μια ακόμη φορά στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης και ανέφερε ότι ήδη η ΔΕΗ επεξεργάζεται το σχέδιο για την ασφαλή πορεία του ενργειακού ιισοζυγίου σε σχέση με τον μετασχηματισμό των ενεργειακών πηγών του συστήματος.
Παράλληλα σημείωσε ότι στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση που θα προετοιμαστεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών με στόχο να αυξήσει το ποσοστό της από το 1% στο 10% το 2030.
Για το θέμα των διασυνδέσεων τόνισε την πιεστική ανάγκη υλοποίησης του έργου Αττικής - Κρήτη, για να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 400 εκατ ευρώ και εξετίμησε ότι σε 2-3 χρόνια το έργο θα αποσβέσει την αξία του.
Παράλληλα σημείωσε ότι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση και ότι αυτή των Δωδεκανήσσων θα είναι έτοιμη στο τέλος της δεκαετίας που έρχεται.
Συνολικά η εξοικονόμηση από τις διασυνδέσεις θα ανέλθει στα 800 εκατ ευρώ ετησίως.
Σημαντικές όμως κινήσεις θα υπάρξουν και στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, όπου θα καθιερωθεί ο καφέ κλάδος για τα οργανικά οικιακά απόβλητα.
Αναφέρθηκε στην προετοιμασία απαγόρευσης πλαστικών μιας χρήσης, καθώς σύμφωνα με την WWF 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στην θάλασσα κάθε μέρα και για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος με την βιομηχανία.
Η προστασία της βιοποικιλότητας και η προστασία των δασών με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που μέχρι τώρα είναι στο μηδέν και μπορούν να ανέλθουν σε 220 εκατ ευρώ είναι επίσης στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ σε σχέση με την προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια συνολική πολιτική με έμφαση στην υποστήριξη μέσω όλων αυτών των πολιτικών και πρωτοβουλιών της προστασίας του περιβάλλοντος, την στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και την θωράκιση κατά της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr
πηγή: www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης