Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: H Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να έχει επιπλέον χρέη

tags :
Scholz: H Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να έχει επιπλέον χρέη
Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία παραμένει σταθερή, έχουμε μικρότερη ανάπτυξη, αλλά θα έχουμε καλύτερη ανάπτυξη το επόμενο έτος
H Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να έχει επιπλέον χρέη, ξεκαθάρισε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που δέχεται ότι η χώρα του δεν επενδύει αρκετά.
"Ξοδεύουμε πολλά χρήματα για επενδύσεις, για δημόσιες επενδύσεις, έχουμε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Το μόνο πράγμα που διαφέρει από τις άλλες χώρες είναι ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να έχουμε επιπλέον χρέη, αν δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό και αυτή είναι η κατάσταση", δήλωσε ο Scholz στην Annette Weisbach του CNBC την Τρίτη.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επωφελείται από δημοσιονομικό πλεόνασμα καθώς και από τα αρνητικά επιτόκια κατά την έκδοση κρατικού χρέους.
Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που η οικονομία της επιβραδύνεται, οδηγώντας διάφορους οικονομολόγους και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ζητά από το Βερολίνο να χαλαρώσει την πολιτική της.
Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση της Γερμανίας να δαπανήσει περισσότερα έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος μετά από ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα.
Ειδικότερα, ο ισχυρός κατασκευαστικός τομέας της Γερμανίας έχει πληγεί σημαντικά λόγω των συγκρούσεων του παγκόσμιου εμπορίου.
Η γερμανική εργοστασιακή δραστηριότητα σημείωσε τον όγδοο μήνα συνεχούς συρρίκνωσής τον Αύγουστο.
Η ασθενέστερη ζήτηση οδηγεί σε χαμηλότερη παραγωγή και περικοπές θέσεων εργασίας.
"Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία παραμένει σταθερή, έχουμε μικρότερη ανάπτυξη, αλλά θα έχουμε καλύτερη ανάπτυξη το επόμενο έτος", δήλωσε ο Scholz στο CNBC, προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας της χώρας είναι ισχυρή.
Το πραγματικό ΑΕΠ της Γερμανίας (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αναμένεται να φθάσει το 0,5% το 2019 και το 1,5% το 2020, σύμφωνα με το δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2020.
Το ίδιο έγγραφο προβλέπει ποσοστό ανεργίας 2,9% το 2019 και 2,7% το 2020.
Ο Scholz εξήγησε ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε στη Γερμανία το 2019 προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο εμπορικός πόλεμος.
"Είναι απολύτως απαραίτητο να καταλάβουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αλλά τα περισσότερα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν σε διεθνές επίπεδο, όπως η επίλυση συγκρούσεων, διότι αυτό θα βοηθούσε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης