Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκική προεδρία: Πετάξαμε στα σκουπίδια την επιστολή Trump - Πιέσεις στην Άγκυρα για κατάπαυση του πυρός

tags :
Τουρκική προεδρία: Πετάξαμε στα σκουπίδια την επιστολή Trump -  Πιέσεις στην Άγκυρα για κατάπαυση του πυρός
Με νέες οικονομικές κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ - Ανυποχώρητος δηλώνει ο Erdogan, διαμηνύει ότι δεν θα σταματήσει εάν δεν πετύχει τους στόχους του
Έντονες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία προκειμένου να κηρύξει άμεσα κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία την ώρα που οι συριακές δυνάμεις του προέδρου Bashar al Assad συνεπικουρούμενες από το ρωσικό στρατό εξακολουθούν να προελαύνουν στις υπό τον έλεγχο των Κούρδων περιοχές, εκμεταλλευόμενες το κενό που άφησαν οι αμερικανικές δυνάμεις με την αποχώρηση τους και σκιαγραφώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνεται στη γεωπολιτική σκακιέρα της Συρίας.
Και ενώ ΗΠΑ και Τουρκία θα επιχειρήσουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση και τη συμμαχία τους κατά τη σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence και τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Mike Pompeo στην Άγκυρα, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις (με τη συνδρομή της Ρωσίας) έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους τις πόλεις – κλειδιά Manbij και Kobani, βάζοντας τα πρώτα σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χλμ εντός της βορειοανατολικής Συρίας.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμφίβολα προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ibrahim Kalin, εκπροσώπου του Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι «η αντικατάσταση της αμερικανικής σημαίας με τη ρωσική, με το YPG / PKK να βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας άλλης δύναμης, είναι απαράδεκτη».
Εκνευρισμός που εντείνεται και από την ισχυρότατη αντίσταση που επιδεικνύουν στο πεδίο της μάχης οι Κούρδοι της Συρίας.

Στην Άγκυρα Pence, Pompeo

Το μήνυμα του Trump για άμεσο τερματισμό της τουρκικής εισβολής αναμένεται να μεταφέρουν στον πρόεδρο Erdogan ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Pompeo λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του, την ώρα πάντως που ο Erdogan δηλώνει ανυποχώρητος και επισημαίνει πως η τουρκική εισβολή δεν θα σταματήσει εάν δεν πετύχει τον στόχο της παρά τις όποιες απειλές και καταδίκες.
Την ίδια στιγμή ο Trump εξακολουθεί να κάνει αντιφατικές δηλώσεις.
Από τη μια εκτιμά ότι οι σημερινές επαφές στην Άγκυρα με τον Erdogan θα πάνε καλά, από την άλλη προειδοποιεί ότι εάν δεν συμβεί αυτό, τότε επίκεινται καταστροφικές κυρώσεις για την τουρκική οικονομία.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο κινείται και ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος διεμήνυσε και αυτός από την πλευρά του ότι θα επιβληθούν περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα συνεχίσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
«Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και στον αντιπρόεδρο Mike Pence, που αναμένεται να συναντηθούν με τον Erdogan.

Τουρκική προεδρία: Πετάξαμε στα σκουπίδια την επιστολή Trump

Με ένα ιδιαίτερα καυστικό τρόπο απάντησε η τουρκική προεδρία στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, προς τον Τούρκο ομόλογο του, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, όταν ο Erdogan έλαβε την επιστολή, όχι μόνο την απέρριψε αλλά την πέταξε στα σκουπίδια!
«Η επιστολή είχε ημερομηνία 9 Οκτωβρίου…
Την έχουμε αρνηθεί, την πετάξαμε στα σκουπίδια, η καλύτερη απάντηση μας είναι η επιχείρηση που ξεκίνησε» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές κοντά στον Erdogan.
Πάντως, ο Trump βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο σχετικά με την απόφαση του να αποσύρει από την περιοχή τα αμερικανικά στρατεύματα, ύστερα και από τη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το ψήφισμα καταδίκης της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων με την Τουρκία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε χθες Τετάρτη 16/10 πως δεν έδωσε το «πράσινο φως» στον Erdogan να εισβάλλει στη Συρία, αν και τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η δημοσιοποίηση της επιστολής που έστειλε στον Erdogan στις 9 Οκτωβρίου.
«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε:
Ας βρούμε μια καλή συμφωνία!
Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τον σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων και εγώ δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας –
Και θα το κάνω.
Σας έδωσα ήδη μια μικρή γεύση με την υπόθεση του πάστορα Brunson.
Εργάστηκα σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας.
Μην απογοητεύσετε τον κόσμο.
Μπορείτε να πετύχετε μια εξαιρετική συμφωνία.
Ο Στρατηγός Mazlum (σ.σ. ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που τελούν υπό την ηγεσία των Κούρδων) είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί μαζί σας και να κάνει συμβιβασμούς που δεν θα έκανε ποτέ στο παρελθόν.
Εμπιστευτικά σας επισυνάπτω ένα αντίγραφο της επιστολής του σε μένα, που μόλις ήρθε.
Η ιστορία θα σας έχει ψηλά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο.
Θα σε κοιτά για πάντα σαν τον διάβολο αν δεν συμβούν καλά πράγματα.
Μην είσαι σκληρός τύπος.
Μην είσαι ανόητος.
Θα σε καλέσω αργότερα»!
Image

Ανυποχώρητος ο Erdogan, τελεσίγραφο στους Κούρδους
 
Πάντως και παρά τις συνεχιζόμενες και ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και όχι μόνο, ο Erdogan εμφανίζεται ανυποχώρητος και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία, εάν δεν επιτύχει τους στόχους του, δηλαδή τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων που θα απομακρύνει από τα νότια σύνορα της Τουρκίας, τους Κούρδους της Συρίας.
Μάλιστα, ο Erdogan απέστειλε χθες Τετάρτη 16/10 τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας, ζητώντας τους να παραδώσουν τα όπλα.
Το τελεσίγραφο εξέπνευσε χθες το βράδυ και η κίνηση αυτή μάλλον θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μια κίνηση ενόψει της συνάντησης του με Pence και Pompeo.
«Μέχρι το βράδυ όλοι οι «τρομοκράτες» πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε.
Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία, τότε θα τελειώσει και η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» ανέφερε ο Erdogan, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για διαμεσολάβηση με τους Κούρδους, κάτι που είχε προτείνει και ο Trump.
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο τραπέζι με τρομοκρατικές ομάδες, δεν ψάχνουμε μεσολαβητή γι’ αυτό.
Η Τουρκία ποτέ δεν διέπραξε σφαγή αμάχων στην ιστορία της και ποτέ δεν θα το κάνει,
Αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την Τουρκική εισβολή…
Κοιτάξτε την Παλαιστίνη όπου σχεδόν κάθε μέρα αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται κάτω από την μύτη σας» υποστήριξε ο Erdogan.
Image
Lavrov: Ενθαρρύνουμε συμφωνία Συρίας και κουρδικών δυνάμεων

Την ίδια στιγμή η Μόσχα ενθαρρύνει την κυβέρνησης της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις  να καταλήξουν σε μία συμφωνία και να την εφαρμόσουν, ειδικά μετά την τουρκική εισβολή.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε ότι η τουρκική εισβολή επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να αποδράσουν.
«Η Μόσχα όμως υποστηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων, κατά μήκος των συνόρων τους», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Υπό τον έλεγχο του Assad οι πόλεις Manbij, Kobani

Στο πεδίο της μάχης, οι συριακές δυνάμεις του Assad κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους χθες το βράδυ το Kobani, πόλη – κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία, βάζοντας έτσι ένα πρώτο εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας που θα είναι «απαλλαγμένη» από τους Κούρδους της Συρίας.
Σημειώνεται πως και η Manbij, την οποία είχαν περικυκλώσει τα τουρκικά στρατεύματα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Assad, της Ρωσίας και των Κούρδων.
Η Manbij βρίσκεται στην περιοχή, στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει την ασφαλή της ζώνη.
Image
Η κατάληψη του Kobani από τις δυνάμεις του Assad αποτελεί μια πρώτης τάξης παράδειγμα για τις αλλαγές που έχουν επέλθει εδώ και περίπου μια εβδομάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα της Συρίας.
Το Kobani είναι η πόλη, στην οποία ο στρατός των ΗΠΑ και οι Κούρδοι της Συρίας ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους – πριν από 4 χρόνια – στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Είναι άλλωστε η πόλη που διατηρεί έναν ισχυρό συμβολισμό για τους Κούρδους της Συρίας και για τις πολιτικές τους φιλοδοξίες να δημιουργήσουν μια κρατική οντότητα που θα απολαμβάνει αυτονομία.
Η παρουσία των δυνάμεων του Assad υπό το βλέμμα της Ρωσίας αναμφίβολα αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιοχή.
Και όλα αυτά την ώρα που η τουρκική εισβολή στη συνοριακή πόλη Ras al Ayn κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αποδεικνύεται για τους Τούρκους, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της πόλης, την οποία η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες ότι είχε καταλάβει.
Image

Κερδισμένοι και χαμένοι
 
Οι τελευταίες εξελίξεις περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το σύνθετο γεωπολιτικό και διπλωματικό σκηνικό στη Συρία και δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα από τα πιο αιματηρά πεδία μάχης που είναι σε εξέλιξη εδώ και 8 χρόνια στον πλανήτη.
Η απόφαση του Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα (αν και ο ίδιος το διαψεύδει, υποστηρίζοντας πως ήταν πολυετής σχεδιασμός του Erdogan) επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις στη σκακιέρα της Συρίας, από την οποία κερδισμένοι εμφανίζονται ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad καθώς καταφέρνει να «πατήσει» και να ελέγξει περιοχές για τις οποίες δεν πολέμησε καν, εδραιώνοντας έτσι την ισχύ του σε μεγάλο μέρος της Συρίας που θεωρούσε ήδη χαμένο αλλά και η Ρωσία, η οποία αποτελεί πλέον - και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ - ως η μόνη μεγάλη διεθνής δύναμη που θα έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη ημέρα της Συρίας.
Αναμφίβολα στους χαμένους είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο έχασαν την αξιοπιστία τους ως σύμμαχοι λόγω της στάσης τους απέναντι στους Κούρδους, αλλά και γιατί δεν έχουν πλέον κανένα ουσιαστικό λόγο και δύναμη παρέμβασης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τα στρατηγικά συμφέροντα τους περιοχή.
Στους χαμένους και οι Κούρδοι, οι οποίοι αν και μέχρι πρότινος και με τη στήριξη των ΗΠΑ είχαν τον πρώτο λόγο στα εδάφη που έλεγχαν, αναγκάστηκαν υπό την τουρκική εισβολή να αποτανθούν στις άλλοτε εχθρικές κυβερνητικές δυνάμεις του Assad έτσι ώστε να αποτρέψουν το χειρότερο.
Ενδεικτικό της απώλειας των Κούρδων είναι ότι αν και πριν τον εμφύλιο ήταν μια καταπιεσμένη μειονότητα υπό τον Assad, πλέον και πριν την τουρκική εισβολή είχαν καταφέρει, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσουν ένα καθεστώς αυτονομίας ελέγχοντας μια περιοχή που αποτελούσε το 30% της έκτασης της Συρίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης