Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Οι Σαουδάραβες βρήκαν στον πρόσωπό των Houthi τη Νέμεσί τους

tags :
Strategic Culture: Οι Σαουδάραβες βρήκαν στον πρόσωπό των Houthi τη Νέμεσί τους
Strategic Culture: Οι αντάρτες Houthi θα ανατρέψουν τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας
Όταν ένας ακόμα αμήχανος στρατηγός General Earl Charles Cornwallis παρέδιδε ολόκληρο τον στρατό του στον George Washington και στον Comte de Rochambeau στο Yorktown το 1781, σύμφωνα με το μύθο, μία βρετανική στρατιωτική μπάντα  αύξησε την ταπείνωση παίζοντας μια μπαλάντα που ονομάζεται «The World Turned Upside Down».
Ο συνθέτης Lin Manuel Miranda αργότερα επανέλαβε το τραγούδι ως μεγάλη επιτυχία στο αναγνωρισμένο σύγχρονο μιούζικαλ «Hamilton».
Σε μια εποχή χωρίς επικοινωνίας με ταχύτητα του φωτός, με τηλεγραφικά καλώδια, ραδιόφωνο ή Διαδίκτυο, η πτώση της βρετανικής αυτοκρατορίας στην Αμερική εξακολουθούσε να κλονίζει ολόκληρο τον κόσμο.
Γιορτάστηκε και χαιρετίστηκε από τον Εμίρη του Κουβέιτ στην Τσαρίνα Αικατερίνη στην Αγία Πετρούπολη.
Ωστόσο, όταν οι αντάρτες Houthi, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης νίκησαν τρεις ταξιαρχίες του στρατού της Σαουδικής Αραβίας και προκάλεσε τουλάχιστον 2.500 θύματα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης το αγνόησαν.
Όπως αναφέρει το think tank Strategic Culture Foundation οι αντάρτες Houthi είναι πλέον αποφασισμένοι να προκαλέσουν σοβαρά χτυπήματα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Υπάρχει μια σκοτεινή ποιητική δικαιοσύνη σε αυτή την εξέλιξη.
Ο βασιλικός οίκος των Saud  θα πέσει από ένα νέο, σκληρό αλλά αφοσιωμένο επαναστατικό κίνημα που αμφισβητεί έενα άχρηστο παλαιό αντιδραστικό καθεστώς που στηρίχθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις και μετά καταστράφηκε.
Ο ιδρυτής της Σαουδικής Αραβίας βασιλιάς Abdulaziz ibn Saud  ήταν ένας ενθουσιώδης, χαρισματικός νέος φυλετικός ηγέτης, ο οποίος κατέκτησε την Αραβία από την παλιά κυρίαρχη αλλά και διεφθαρμένη δυναστεία των Χασεμιτών.
Οι Χασεμίτες είχαν τη θρησκευτική ηγεσία των Ιερών Πόλεων του Ισλάμ, της Μέκκας και της Μεδίνας.
Προηγουμένως ήταν σύμμαχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορία, αλλά κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου «αγκάλιασαν» με ανυπομονησία τη βρετανική αυτοκρατορία την οποία (οι Χασεμίτες) η οικογένεια ορθώς έκρινε ότι ήταν σε άνοδο και βέβαιο ότι θα υποκαταστήσει τους Τούρκους ως κυρίαρχη αυτοκρατορία της Μέσης Ανατολής.
Αυτή η… Χασεμιτική ανάγνωση της παγκόσμιας στρατηγικής ήταν σωστή.
Αλλά υπήρχε ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα.
Οι Βρετανοί με επικεφαλής τον αποικιακό γραμματέα Winston Churchil «αγκάλιασαν» τους Χασιμίτες στη δεκαετία του 1920 και έβαλαν στον θρόνο του Ιράκ έναν από τους γιους του Sherif Hussein, τον βασιλιά Feisal τον πρώτο.
Ακόμα και με τη βρετανική στρατιωτική υποστήριξη, η οικογένεια προκαλούσε το μίσος και εκεί.
Το 1958, ολόκληρη η Χασεμιτική Βασιλική Οικογένεια του Ιράκ εκτελέστηκε στη Βαγδάτη σε μια σφαγή που συγκλόνισε τον κόσμο.
Πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ο ίδιος ο Sherif Hussein είχε ήδη εκδιωχθεί από την Αραβία από τον Abdelaziz και τον οίκο των  Saud.
Ούτε όλη η δύναμη της βρετανικής αυτοκρατορίας και οι προσπάθειες του Winston Churchil θα μπορούσαν να τον σώσουν.
Έτσι, όταν ήλθε η ώρα να διερευνηθούν οι πετρελαϊκοί πόροι της Αραβίας, ο Abdelaziz απέρριψε τους Βρετανούς και έδωσε τις απαραίτητες παραχωρήσεις στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες.
Τον Μάιο του 1933, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας χορήγησε μια άδεια στη SoCal - την Standard Oil Company της Καλιφόρνιας - σε αντίθεση με μια ανταγωνιστική προσφορά από την Iraq Petroleum Company που ήταν ελεγχόμενη από τους Βρετανούς.
Όμως, όλος ο θρυλικός πετρελαϊκός πλούτος των Σαουδαράβων των τελευταίων 80 χρόνων βασίστηκε στην κατάκτηση της Αραβικής Χερσονήσου.
Το βασικό στρατιωτικό μάθημα ήταν ξεκάθαρο.
Οι γενναίοι, παθιασμένοι στρατιώτες με δυναμικούς, δραστήριους ηγέτες θα νικήσουν πάντοτε τους πλουσιότερους, μεγαλύτερους και καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις που οδηγούνται από κουρασμένους, διεφθαρμένους και άχρηστους ηγέτες.
Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται, εκτός από αυτή τη φορά οι Σαουδάραβες πρόκειται να είναι οι χαμένοι της και όχι οι νικητές της.
Η νίκη των Houthi σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες έχουν συναντήσει τη νεμέσή τους.
Ο αλαζονικός, απερίσκεπτος νεαρός πρίγκιπας Σαουδάραβης Mohamed bin Salman είχε αρκετό χρόνο πριν από μερικά χρόνια για να αποφύγει την άγρια, σκληρή και αιματηρή αεροπορική του εκστρατεία εναντίον του λαού της Υεμένης.
Δεν το έκανε και τώρα είναι πολύ αργά.
Η πληρωμή έρχεται. Και δεν θα σταματήσει στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης.
Ο κόσμος πρόκειται να γυρίσει ανάποδα πάλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης