Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία για το Brexit - Αποφύγαμε το χάος και τη σύγκρουση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ

tags :
Tusk: Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία για το Brexit - Αποφύγαμε το χάος και τη σύγκρουση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ
«Το καλύτερο θα ήταν η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ», υποστήριξε ο κ. Tusk
ΕΕ και Βρετανία κατόρθωσαν να φθάσουν σε μία συμφωνία για το Brexit, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί το χάος αλλά και πιθανές νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της διήμερης συνόδου της ΕΕ.
Ο κ. Tusk τόνισε ότι πλέον η τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το βρετανικό όσο και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προσθέτοντας, ότι «σε προσωπικό, επίπεδο, πάντως νοιώθω μεγάλη λύπη, καθώς ήμουν πάντα με αυτούς που ήθελαν η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις Michele Barnier, υπογράμμισε ότι η συμφωνία «προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ιρλανδία και φυσικά όλους τους ανθρώπους που ζουν τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρώπη.
Πάντα η βασική προτεραιότητά μας ήταν οι πολίτες».
Επίσης προσέθεσε ότι θα υπάρξει μία νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ένωσης και της Βρετανίας.
«Η συμφωνία στην οποία φθάσαμε αποτελεί και ένα νομικό κείμενο μέσω του οποίου προστατεύεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ιρλανδία.
Επιπρόσθετα προστατεύει τα δικαιώματα 4,5 εκατ. ανθρώπων», προσέθεσε ο Juncker.
Στις δυσκολίες που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα επικέντρωσε τις δηλώσεις του ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ, M. Barnier, υπογραμμίζοντας όμως, ότι τελικώς ξεκινά μία νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης