Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Υπό εξέταση η υποχρέωση της ΔΕΗ για 70-80% προμήθεια από την προημερήσια αγορά

tags :
Χρηματιστήριο Ενέργειας: Υπό εξέταση η υποχρέωση της ΔΕΗ για 70-80% προμήθεια από την προημερήσια αγορά
Στόχος του μέτρου, που μοιάζει το πλέον πιθανό σενάριο, είναι να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της νέας αγοράς ενέργειας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν, για τον προσδιορισμό των κανόνων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του Target Model.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έντονος είναι ο προβληματισμός που έχει προκαλέσει στη ΔΕΗ η προοπτική υιοθέτησης ρυθμιστικών μέτρων ως προς τη συμμετοχή της στην προημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2020 και θα αντικαταστήσει τη σημερινή υποχρεωτική αγορά (pool).
Όπως φαίνεται προχωρημένες είναι οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα υποχρεούται να αγοράσει η ΔΕΗ από την προημερήσια αγορά.
Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να αγοράζει από την προημερήσια αγορά το 60-80% του όγκου των πωλήσεων της σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Στόχος του μέτρου, που έχει συζητηθεί ήδη με τους αρμόδιους παράγοντες των Βρυξελλών και φαίνεται ότι η υιοθέτηση ποσοστού 80% είναι το πλέον πιθανό σενάριο, είναι να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της νέας αγοράς ενέργειας, αφού μέσω αυτού αποτρέπεται το ενδεχόμενο ο δεσπόζων παίκτης να δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του με διμερή συμβόλαια, ή μέσω της προθεσμιακής αγοράς.   
Μάλιστα το μέτρο συζητείται να έχει μεταβατικό χαρακτήρα, έως ότου μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική κάτω από 50%, έναντι του 73-74% που είναι σήμερα.

Έντονη αντίδραση της ΔΕΗ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προοπτική υιοθέτησης του συγκεκριμένου μέτρου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς εκτιμάται ότι περιορίζει τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης, η οποία στο πελατολόγιό της έχει και πολλές ανελαστικές κατηγορίες καταναλωτών που είτε ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, είτε δεν πληρώνουν.
Άλλωστε όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η ΔΕΗ παραμένει δεσπόζων παίκτης στη λιανική ρεύματος αλλά όχι και στην παραγωγή. Και μάλιστα υποχρεούται να αγοράζει ρεύμα από την χονδρεμπορική αγορά για να καλύπτει περίπου το 20-30% των πελατών της δεδομένου ότι το μερίδιο της στην παραγωγή είναι μικρότερο από 50%.     
Εξάλλου η συγκεκριμένη ρύθμιση που εφόσον υιοθετηθεί θα γίνει με απόφαση της ΡΑΕ, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες της ΔΕΗ να δραστηριοποιηθεί με ίσους όρους με τους ανταγωνιστές της στην προθεσμιακή αγορά, όπου  θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες τιμές.

Ανησυχία και από την ενεργοβόρο βιομηχανία

Με το υπό συζήτηση μέτρο, το περιθώριο συμμετοχής της ΔΕΗ στην προθεσμιακή αγορά περιορίζεται στο 20%-40% της ποσότητας ρεύματος που πουλά.
Το συγκεκριμένο μέτρο πέραν της ΔΕΗ έχει προκαλέσει ανησυχία και στην ενεργοβόρο βιομηχανία που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση καθώς εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να πετύχουν ανταγωνιστικότερες τιμές από τη ΔΕΗ.    
Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά αν τελικώς υιοθετηθεί το μέτρο και για ποσοστό 80%, τότε πρακτικά δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα,  εφόσον η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας ρεύματος από την προημερήσια αγορά, όπως και σήμερα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης