Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τη χρονική επέκταση του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ζητούν οι τεχνικοί της ΔΕΗ

tags :
Τη χρονική επέκταση του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ζητούν οι τεχνικοί της ΔΕΗ
Η Ένωση τεχνικών καλεί παράλληλα το ΥΠΕΝ να καταβάλει άμεσα τα κονδύλια στους δικαιούχους
Την αναγκαιότητα χρονικής επέκτασης του μέτρου χορήγησης του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης (άρθρο 36 του Νόμου 4508/2017), που αφορά πελάτες με αποκοπές των παροχών τους λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών, θέτει υπόψη του ΥΠΕΝ με δελτίο Τύπου της η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ).
Η Ένωση επισημαίνει πως το εν λόγω μέτρο έληξε τον Οκτώβριο του 2018. Επομένως, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, η επέκτασή του θα βοηθούσε τους πολίτες που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη και το χρειάζονται σαν στήριγμα για την επιβίωση τους.
Παράλληλα, καλεί το ΥΠΕΝ να καταβάλει άμεσα τα κονδύλια που αντιστοιχούν σε όσα νοικοκυριά έχουν ήδη περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές, γιατί πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν με οριστική αποκοπή της παροχής τους, έχοντας περάσει στην καθολική υπηρεσία πελατών της ΔΕΗ εδώ και μήνες.
Επίσης σύμφωνα με τους τεχνικούς του Ομίλου, το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει την αδυναμία του νόμου να καλύψει τους συμπολίτες μας που εκτός των συσσωρευμένων χρεών τους, επιβιώνουν με μηχανική υποστήριξη, εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντολές αποκοπής αλλά δεν υλοποιούνται για προφανείς λόγους.

Κάλυψη όλου του ποσού για χρέη έως 6.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι στον συγκεκριμένο εισήχθη τροπολογία του ΥΠΕΝ, που προέβλεπε τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε στην περίπτωση που η παροχή ρεύματος έχει αποκοπεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, να μπορούν να προχωρήσουν σε άμεση επανασύνδεση.
Στόχος ήταν το βοήθημα να καλύπτει το ποσό επανασύνδεσης, δηλαδή το μίνιμουμ ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα πρέπει να καταβάλει ένας καταναλωτής, για να μπει σε καθεστώς ρύθμισης και να αποκατασταθεί έτσι η ηλεκτροδότηση του ακινήτου του.
Με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο καθορίσθηκαν τα κριτήρια των δικαιούχων, τα οποία ήταν τα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Έτσι, για την επανασύνδεσή τους, αν οφείλουν έως 6.000 ευρώ καλυπτόταν το πλήρες ποσό, για οφειλές 6.001-9.000 ευρώ το 75%, για οφειλές 9.0001-12.000 ευρώ το 50% και για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ το 30%.
Οι αιτήσεις κατατίθεντο σε ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν στους Δήμους όλης της χώρας, οι οποίες αξιολογούσαν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, ώστε να εγκρίνουν ή όχι τη χορήγηση του βοηθήματος.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, ως διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού 10 εκατ. ευρώ που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, κατέβαλε το σχετικό ποσό απευθείας στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εκκρεμούσαν οι οφειλές.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης