Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -1,32% και τις 2.938,14 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Ιαπωνίας - Στο -1,32% και τις 2.938,14 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,64% στις 26.677 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (18/10) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, τα οποία έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση σε σχέση με τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,32% στις 2.938,14 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτη SZSE Component υποχώρησε κατά -1,06% στις 9.542,77 μονάδες.
Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, έναντι 6,2% το β΄ τρίμηνο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια ανάπτυξη θα διαμορρφωθεί στο 6,1%.
Παράλληλα, σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5%, έναντι 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με την Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία η κατάσταση της οικονομία από τις αρχές του έτους είναι σταθερή σε γενικές γραμμές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα από το εξωτερικό, καθώς και σημαντικές εγχώριες πιέσεις.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,64% στις 26.677 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Sunny Optical ενισχύεται κατά +0,77%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,06% και τις 11.180,22 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,83% και τις 2.060,69 μονάδες, καθώς η μετοχή της Kia Motors υποχώρησε κατά -0,12%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξεως του +0,18% στις 22.492,68 μονάδες, καθώς παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στον ετήσιο πληθωρισμό της χώρας, τα σχετικά στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 0,2% για τον Σεπτέμβριο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 0,3% τον Αύγουστο του 2019, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές νωπών τριφίμων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 0,3% έναντι 0,5% προηγουμένως, ενώ εάν εξαιρεθούν και οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, τότε ο ΔΤΚ διαμορφώνεται στο 0,5% έναντι 0,6% τον Αύγουστο.
Όσον αφορά τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,5% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα οι τιμές στον τομέα των αγαθών κατέγραψαν μηνιαία άνοδο της τάξεως του +0,7%.
Σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών της AxiTrader στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Stephen Innes, «ενώ το ΑΕΠ της Κίνας δοκιμάζει το κατώτερο όριο του επίσημου ετήσιου στόχου στο 6-6,5%, τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος να παραβιαστούν τα κατώτατα όρια αυτού του στόχου έχει περιοριστεί».
«Οι αγορές μπορούν να αναπνεύσουν με ανακούφιση», πρόσθεσε ο αναλυτής της AxiTrader.
Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις τόσο από την αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, τόσο και από την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,60% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,55 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,30% στα 53,77 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 9,3 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 2,9 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,56 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου σημείωσαν πτώση κατά 3,8 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση 2,4 εκατ. βαρελιών.
«Οι ανησυχίες σχετικά με την ασθενέσθερη ανάπτυξη στον τομέα της ζήτησης πετρελαίου και οι αμφιβολίες για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά με τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή θα αποτελέσουν βασικές πιέσεις για τις τιμές βραχυπρόθεσμα», ανέφερε σε σημείωμά της η ANZ Research.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης