Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lamda Development: Έως και 1,2 δισ. ευρώ τα έσοδα την πρώτη πενταετία από το Ελληνικό

tags :
Lamda Development: Έως και 1,2 δισ. ευρώ τα έσοδα την πρώτη πενταετία από το Ελληνικό
Δεν ξεκινά το έργο αν δεν έχει εξασφαλισθεί ένα μέρος των εσόδων από προπωλήσεις. Τι αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης η διοίκηση της Lamda
Την ανεπίσημη εκτίμηση ότι τα έσοδα από το project του Ελληνικού μπορεί να φθάσουν, κατά την πρώτη πενταετία, ως το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ διατύπωσε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης, η διοίκηση της εταιρείας, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι επίσημη θέση αποτελεί η είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αυτοχρηματοδότηση της επένδυσης.
Η ανεπίσημη εκτίμηση, πάντως, του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda, Οδ. Αθανασίου αποκαλύπτει το σχεδιασμό του ομίλου για το πώς θα κινηθεί, όσον αφορά στην επένδυση του Ελληνικού.
Αν σταχυολογήσει κάποιος τα όσα σχετικά ειπώθηκαν, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, προκύπτει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το χρονισμό του business plan της Lamda.
Ειδικότερα, είναι σαφές ότι η εταιρεία προτίθεται να φέρει στην πρώτη φάση κατασκευής ( σ.σ. την πρώτη πενταετία) όλα τα έργα που παράγουν χρήμα, με εξαίρεση τις κατοικίες, που αποτελεί και το σημαντικότερο προσδοκώμενο έσοδο. Στόχος, σύμφωνα με αναλυτές, είναι να επιτευχθεί όσο μεγαλύτερη προείσπραξη, ώστε να αυξηθεί και το ύψος της αυτοχρηματοδοτούμενης επένδυσης.
Η διοίκηση της Lamda ανέφερε ότι το έργο δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν προπωλήσει το 30% όσων προβλέπεται να κατασκευαστούν στην πρώτη φάση.
Πρόκειται για «φιλόδοξο» στόχο καθώς αν εξαιρεθούν οι 50 βίλες και οι 800 από τις 10.000 κατοικίες, για τα υπόλοιπα έργα ( γραφεία, εμπορικά κέντρα, μαρίνα) είναι δύσκολο να υπάρξουν προπωλήσεις, αν δεν ξεκινήσουν οι εργασίες.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο στόχος προπώλησης περιλαμβάνει πιθανότατα και τις συμφωνίες υπο-παραχώρησης, που πιθανώς να συνάψει η Lamda για την κατασκευή και παραχώρηση εκμετάλλευσης συγκεκριμένων τμημάτων της επένδυσης.
Το Bankingnews.gr έχει, ήδη, αποκαλύψει ότι ένα τουλάχιστον από τα δύο εμπορικά κέντρα, που προβλέπεται να λειτουργήσουν στο Ελληνικό, θα το διεκδικήσει ως ανάπτυξη και εκμετάλλευση η Lamda Malls.
Πρόκειται για την κατά 68,3% θυγατρική, σήμερα, της Lamda η οποία αφού αποκτήσει το The Mall Athens, επιδιώκεται να εισέλθει στο Χ. Α, με διάθεση νέων και πιθανώς υφιστάμενων μετοχών.
Μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν, πιθανότατα, για τη διεκδίκηση και χρηματοδότηση εμπορικού κέντρου στο Ελληνικό.
Αντίστοιχα, θα μπορούσε να ανατεθεί σε τρίτους η κατασκευή και ολική ή μερική εκμετάλλευση μέρους των γραφειακών χώρων, του ξενοδοχείου και της Μαρίνας. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλισθεί η αυτοχρηματοδότηση των έργων  και πιθανόν να απαιτηθεί σημαντικά χαμηλότερο ποσό δανεισμού απ αυτό που προβλέπει το business plan ( 850 εκατ. ευρώ τραπεζικός δανεισμός +150 εκατ. ευρώ έκδοση εταιρικού ομολόγου).
Το σίγουρο είναι ότι η Lamda θα κρατήσει πάνω της το σύνολο των κατοικιών που προβλέπεται να κατασκευαστούν στη δεύτερη φάση του έργου καθώς από την πώλησή τους προβλέπεται να προέλθει ως και το 60% των συνολικών εσόδων.  
Θα πρέπει βέβαια μέχρι τότε να έχουν επιβεβαιωθεί οι εκτιμήσεις ότι το έργο θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για όσους επιδιώκουν να αποκτήσουν –τουριστική – κατοικία ή χρυσή βίζα στην Αθηναική Ριβιέρα.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης