Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνάντηση Pompeo - Netanyahu για τη Συρία -Τι φοβάται το Ισραήλ

Συνάντηση Pompeo - Netanyahu για τη Συρία -Τι φοβάται το Ισραήλ
Στο Ισραήλ, σύμμαχο κλειδί της Ουάσινγκτον, η αμερικανική αποχώρηση και η τουρκική επίθεση έχουν προκαλέσει ζωηρές ανησυχίες
Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, προκειμένου να συζητήσουν για τον πόλεμο στη Συρία, ιδιαίτερα στον συριακό βορά όπου η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ανησυχεί τους Ισραηλινούς.
Η συνάντηση στην επίσημη κατοικία του Netanyahu πραγματοποιείται την επομένη της ανακοίνωσης από την Άγκυρα της διακοπής της επίθεσής της εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής ώστε αυτή η τελευταία να απομακρυνθεί από τα σύνορά της στη βόρεια Συρία, έπειτα από εννέα ημέρες φονικών μαχών.
Την εκεχειρία διαπραγματεύθηκε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μ. Pence στην Άγκυρα, όπου μετέβη συνοδευόμενος από τον Πομπέο.
Οι Κούρδοι της Συρίας εγκαταλείφθηκαν από τους αμερικανούς συμμάχους τους, οι οποίοι απομάκρυναν τις δυνάμεις τους από τον συριακό βορρά δύο ημέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.
Στο Ισραήλ, σύμμαχο κλειδί της Ουάσινγκτον, η αμερικανική αποχώρηση και η τουρκική επίθεση έχουν προκαλέσει ζωηρές ανησυχίες, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να εγκαταλειφθεί κι αυτό από τις ΗΠΑ και φοβούνται βραχυπρόθεσμα ότι το Ιράν, ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, θα συμπληρώσει το κενό που αφήνει η αμεριακνική υποχώρηση και θα ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία, όπου υποστηρίζει το καθεστώς του Αssad.
Αντιμέτωποι με την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων, οι Κούρδοι, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν, χάρη στη συριακή σύγκρουση, αυτονομία στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κάλεσαν σε βοήθεια το συριακό καθεστώς, ο στρατός του οποίου αναπτύχθηκε στους μεθοριακούς τομείς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διατηρεί εξάλλου τεταμένες σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμο υποστηρικτή της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Ο Netanyahu φρόντισε να μην επικρίνει άμεσα τους αμερικανούς υποστηρικτές του, όμως την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε «την εισβολή της Τουρκίας σε κουρδικές ζώνες στη Συρία».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης «εναντίον των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους σύρους βοηθητικούς της».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης