Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Βαθιά διχασμένη η ΕΕ - Μπλόκο Macron σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία - Τusk, Juncker: Ιστορικό λάθος - Σενάρια παραίτησης Zaev

tags :
Σύνοδος Κορυφής: Βαθιά διχασμένη η ΕΕ - Μπλόκο Macron σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία - Τusk, Juncker: Ιστορικό λάθος - Σενάρια παραίτησης Zaev
H εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε βάρος του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, με τους Tusk και Juncker να εκφράζουν την απογοήτευσή τους
(upd) Με την ΕΕ να εμφανίζεται βαθιά διχασμένη για τη διεύρυνση στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος των 27 ηγετών, καθώς το μπλόκο Macron στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, έχει προκαλέσει σημαντική αναταραχή. 
Kατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τάχθηκαν Γαλλία, Ολλανδία και Δανία.
H εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε βάρος του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, με τους Tusk και Juncker να εκφράζουν την απογοήτευσή τους, κάνοντας λόγο για ιστορικό λάθος.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Johannes Hahn επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.
Μάλιστα, οι πληροφορίες από τη Βόρεια Μακεδονία κάνουν λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού Ζoran Zaev, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει έκτακτο διάγγελμα.


Tusk - Juncker: Ιστορικό λάθος το μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

«Ιστορικό λάθος» χαρακτήρισαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, το γαλλικό μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα.
Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ήταν έτοιμες να αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά κάποιες χώρες-μέλη δεν ήταν έτοιμες.
Για μέσα αυτό είναι λάθος» δήλωσε ο Tusk και συμπλήρωσε «λαοί των δύο χωρών μην τα παρατάτε.
Είναι το πλέον σίγουρο ότι κάποια μέρα θα γίνετε μέλη της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Juncker είπε «Είναι ιστορικό λάθος να μην αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Διαφωνίες για την ένταξη Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας

Σημαντικές διαφωνίες προέκυψαν για την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς η Γαλλία αρνήθηκε κατηγορηματικά να συναινέσει σε κάθε πρόταση σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο αυτές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron επέμεινε στο βέτο ακόμα και όταν κατατέθηκαν εναλλακτικές και συμβιβαστικές προτάσεις που έκαναν λόγο για διαχωρισμό των δύο αυτών κρατών ως προς την ενταξιακή τους πορεία ή ότι οι αποφάσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ληφθούν τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο.
Αντιρρήσεις υπήρξαν και από Ολλανδία και Δανία, οι οποίες πάντως πρότειναν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Β. Μακεδονία και να παραπεμφθεί για το μέλλον η περίπτωση της Αλβανίας.
Από την πλευρά της η Γερμανία επανέλαβε το επιχείρημα πως δεν θα είναι θετικό για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην Ευρώπη, να μείνουν εκτός ευρωπαϊκής προοπτικής τα δύο αυτά κράτη.

Καμία συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Οι ηγέτες των 27  συζήτησαν εν μέσω έντονων διαφωνιών το δημοσιονομικό πλαίσιο στη μετά – Brexit εποχή και να αποφασίσουν το πώς και που θα δαπανήσουν το ποσό των 1,1 τρις ευρώ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Φινλανδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει ετοιμάσει μια πρόταση, η οποία προβλέπει ότι ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα έχει μια οικονομική δυνατότητα της τάξης του 1,03% με 1,08% του ΑΕΠ της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δαπανήσει το ποσό των 1,1 τρις ευρώ.
Αν και η πρόταση αυτή κινείται χαμηλότερα από τις «απαιτήσεις» τόσο της Κομισιόν που ζητούσε να διατεθεί το 1,1% του ΑΕΠ της ΕΕ όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήθελε να διατεθεί το 1,3% του ΑΕΠ, έρχεται σε «σύγκρουση» με το αίτημα της Γερμανίας να μην ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας δυσαρέστησε αρκετούς από τους 27 ηγέτες, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις έως ότου επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως, όπως αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης, πως η φινλανδική πρόταση κατάφερε να επιτύχει «ομόφωνη δυσαρέσκεια».
Μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει τη μείωση των επιδοτήσεων στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ, τη μείωση της οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών καθώς ακόμα και την αναστολή της χρηματοδότησης σε όσα κράτη – μέλη θέτουν όρια στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία των δικαστών.
Αν και κανείς δεν περιμένει από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021 – 2027, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη – μέλη που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μήνυμα στην Τουρκία για Συρία και κυπριακή ΑΟΖ

Πάντως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες στη βορειοανατολική Συρία και να αποσυρθεί άμεσα από την περιοχή.
«Η ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, που προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη βάσανο, υπονομεύει τη μάχη κατά του Daesh (Ισλαμικού Κράτους) και απειλεί βαριά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την) ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Καλεί και πάλι την Τουρκία να τερματίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Κατόπιν των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει πως κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να σταματήσουν την αδειοδότηση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειές της προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το φως των εξελισσόμενων αναγκών, περιλαμβανομένου μέσω της στήριξης των Κρατών-Μελών αυτών που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες προκλήσεις σε όρους μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο επίσης υποστηρίζεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 20169 για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης