Διεθνή

Ακόμη και οι στοιχηματικές... δεν έχουν ιδέα τι θα συμβεί στην ψηφοφορία για το Brexit

tags :
Ακόμη και οι στοιχηματικές... δεν έχουν ιδέα τι θα συμβεί στην ψηφοφορία για το Brexit
Τα δύο σενάρια σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία, σύμφωνα με την Deutsche Bank
Τώρα που υπάρχει μια συμφωνία Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, όλη η προσοχή στρέφεται στην αυριανή (19/10) ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Jim Reid της Deutsche Bank, η αυριανή "αποτελεί μια μνημειώδη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη".
Ή μήπως δεν είναι "μνημειώδης", διότι, όπως προσθέτει ο Reid, "ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι η αυριανή ψηφοφορία είναι λιγότερο σημαντική για τη στερλίνα από ό, τι το γεγονός της ίδιας της συμφωνίας είναι ότι όλα τα μεγάλα βρετανικά κόμματα υποστηρίζουν τώρα είτε ένα δεύτερο δημοψήφισμα που είναι απίθανο να υπάρξει, είτε μια συγκεκριμένη συμφωνία με την ΕΕ.
Πέραν αυτού, η αρχική ευφορία που ακολούθησε στην αγορά, εξατμίστηκε γρήγορα καθώς η αρνητική στάση του DUP έγινε γρήγορα εμφανής και κατέστησε πολύ πιο δύσκολη την κοινοβουλευτική έγκριση.
Για να καταδείξει πόσο μπερδεμένος είναι ο καθένας πάνω από το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας, η Ladbrokes προσφέρει τώρα ακόμη και πιθανότητες για την έκβαση της ψηφοφορίας.
Image
Υπό το πρίσμα αυτής της σύγχυσης, ο Reid λέει ότι ο Johnson "μπορεί να έχει μερικούς άσσους στο μανίκι του για να κερδίσει φίλους και εχθρούς, αλλά θα χρειαστεί μια ηράκλεια προσπάθεια για να τα βγάλει πέρα.
Το καλύτερο σενάριο για τον Johnson είναι η ΕΕ να πει ότι αυτή είναι η τελική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι όσοι είναι αντίθετοι σε αυτή ουσιαστικά θα ψηφίσουν για ένα τέτοιο αποτέλεσμα εάν απορρίψουν αύριο τη συμφωνία.
Εντούτοις, η ΕΕ δεν αναμένεται να θελήσει να πάρει αυτή την επιλογή σκληρής γραμμής.
Θα τη διατηρήσουν ασαφή για το εάν θα παραχωρήσουν παράταση ή όχι πριν από την ψηφοφορία, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Μια άλλη επιλογή είναι ότι "θα μπορούσε να υπάρξει και μια τροπολογία που διασφαλίζει ότι εάν η συμφωνία αποτύχει, θα ενεργοποιηθεί ο νόμος Benn, γεγονός που θα μπορούσε να ενθαρρύνει μερικούς από τους Tories να ψηφίσουν υπέρ".
Σε κάθε περίπτωση, "το μεγάλο ερώτημα είναι αν η συμφωνία δεν επικυρωθεί αύριο, τι θα συμβεί στη συνέχεια;"
Ο Reid καθορίζει τα πιθανά αποτελέσματα:
- Οι γενικές εκλογές τον Νοέμβριο φαίνεται πιο πιθανό σενάριο
- Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει επέκταση της εφαρμογής του άρθρου 50 από την ΕΕ και να υποβάλει πρόταση σύμφωνα με το νόμο του Κοινοβουλίου για τα πάγια όρια διεξαγωγής εκλογών τον Νοέμβριο.
Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνηθούν να ψηφίσουν για εκλογές, θα μπορούσε να παραιτηθεί και να δώσει εντολή στο υπουργικό συμβούλιο του να κάνει το ίδιο.
Η πολιτική πίεση για την πραγματοποίηση τέτοιων εκλογών θα είναι υψηλή, καθώς μια προσωρινή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες θα θεωρείται πολιτικά παράνομη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης