Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Σερβία ο Medvedev - Στο επίκεντρο ενέργεια, ελεύθερο εμπόριο και Κόσοβο

tags :
Στη Σερβία ο Medvedev - Στο επίκεντρο ενέργεια, ελεύθερο εμπόριο και Κόσοβο
Επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Medvedev στη Σερβία
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας D. Medvedev επισκέπτεται αύριο (19/10) το Βελιγράδι όπου θα παραστεί στις τελετές για την επέτειο των 75 ετών της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του Κόκκινου Στρατού και θα παρακολουθήσει στρατιωτική επίδειξη στο αεροδρόμιο «Batajnica» της πολεμικής αεροπορίας.
Αύριο το απόγευμα ο Medvedev θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας A. Vucic, όπου θα εξετασθούν - σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν - οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία, το ζήτημα του Κοσόβου και η κατάσταση στην περιοχή.
Οι αναλυτές στην Σερβία εκτιμούν ότι η επίσκεψη  Medvedev έχει κυρίως οικονομικό χαρακτήρα.
Ο πρώτος στόχος είναι να ενθαρρυνθεί το Βελιγράδι ώστε να συνεχίσει, παρά τις αντιδράσεις από την ΕΕ  την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish stream» που θα διασχίζει την Σερβία σε μήκος 402 χιλιομέτρων.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών Medvedev Vucic θα βρεθεί επίσης και η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση που αναγγέλθηκε για τα τέλη Οκτωβρίου.   
Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται ότι ο Medvedev θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Ρωσίας να στηρίξει τις σερβικές θέσεις για το Κόσοβο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός της Ρωσίας να εκδηλώσει και το ενδιαφέρον της Μόσχας για πιο ενεργή εμπλοκή στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, σε αντιπερισπασμό των έντονων αμερικανικών παρεμβάσεων που εκδηλώνονται τελευταία.
Την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε ο Medvedev το Βελιγράδι ήταν το 2009, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πάλι με αφορμή την επέτειο των 65 ετών από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου.
Η απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τον ναζιστικό στρατό κατοχής έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1944 ύστερα από συντονισμένες επιχειρήσεις των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων  και δυνάμεων του  σοβιετικού στρατού.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης