Τελευταία Νέα
Πολιτική

Plan B για το μεταναστευτικό ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Plan B για το μεταναστευτικό ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι θέσεις της Ελλάδας βρίσκονται στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής η οποία όμως δεν έλαβε μέτρα
Συγκρατημένη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζουν στην κυβέρνηση μετά το τέλος των εργασιών της.
Οι θέσεις της Ελλάδας βρίσκονται στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής η οποία όμως δεν έλαβε μέτρα.
Σε αυτό το σκηνικό, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως είναι θετικό το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν στο κείμενο συμπερασμάτων, όμως μόνον αυτό, δεν αρκεί.
Γι αυτό, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να πιέσει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα, την Παρασκευή, δειλά μεν,  ξεκίνησε και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Κι εκεί αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο Έλληνας πρωθυπουργός το διάστημα που ακολουθεί.
Άλλωστε, το εν λόγω ζήτημα έθεσε αμυδρά και στην συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα συνδέσει την εκταμίευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό προς τις χώρες του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) ή της Ανατολικής Ευρώπης που δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφός τους.
«Υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις, ειδικά σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που δεν θέλουν να δεχθούν κανέναν.
Θα επαναλάβω -όπως το είπα κιόλας πολλές φορές και στο Συμβούλιο- ότι  αυτό δεν μπορεί να είναι μια αποδεκτή πολιτική.
Όταν μιλάμε για τις αιρεσιμότητες -για να συνδέσω αυτό το οποίο είπα και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία- θα πρέπει να σκεφτούμε κάποια στιγμή εάν μέσα στις αιρεσιμότητες θα πρέπει να εντάξουμε και μια συμμόρφωση με ευρωπαϊκές πολιτικές που απαιτούν και έναν επιμερισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί κέρδος για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή στήριξη στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ενώ ανέδειξε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με την πολιτική της προηγούμενης και για μια ακόμα φορά επισήμανε το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο και οι μεταναστευτικές ροές ξεπεράσουν τα όρια των δυνατοτήτων της χώρας δηλώνοντας και πάλι ότι το πρόβλημα έχει αμιγώς ευρωπαϊκή διάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ζήτησε ευρωπαϊκή υποστήριξη, αλληλεγγύη αλλά και την εκπόνηση ενός σχεδίου Β, ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι ως χώρα με ροές οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει ένα έτοιμο plan B, ούτε υπάρχει «κάποιο μαγικό σχέδιο το οποίο βγάζουμε.
Αυτό το οποίο είπα είναι ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο σενάριο.
Αυτό είπα», πρόσθεσε με έμφαση.
Ενώ εκτίμησε ότι δεν θα φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο ποτέ, «να χρειαστούμε να ζητήσουμε ή να κάνουμε το κάτι παραπάνω από αυτό που έχουμε σήμερα».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης