Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες σήμερα (20/10) οι Ελβετοί για τη νέα Βουλή - Σταθερά μπροστά οι λαικιστές άνοδος για τους Πράσινους

Στις κάλπες σήμερα (20/10) οι Ελβετοί για τη νέα Βουλή - Σταθερά μπροστά οι λαικιστές άνοδος για τους Πράσινους
Η μετανάστευση που αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στις εκλογές του 2015 δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου αυτή τη φορά
Στις κάλπες καλούνται σήμερα (20/10) οι Ελβετοί για να εκλέξουν το κοινοβούλιο τους, με την κλιματική αλλαγή να κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα.
Αν και το αντιμεταναστευτικό συντηρητικό κόμμα (UDC) αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική του δύναμη εντυπωσιακή αναμένεται η άνοδος των Πρασίνων.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν από χθες, Σάββατο (19/10) σε μερικούς δήμους, έπειτα από μια εκστρατεία που εστιάστηκε σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελβετών μαζί με τα ασφάλιστρα υγείας.
Η μετανάστευση, που αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στις εκλογές του 2015 δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου αυτή τη φορά, ωστόσο το αντιμεταναστευτικό κόμμα UDC (Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου - λαϊκίστικη δεξιά) αναμένεται να διατηρήσει την πρωτιά.
«Η δύναμη του UDC οφείλεται κυρίως στην ικανότητα αυτού του κόμματος να οικοδομεί μια μακροχρόνια πολιτική πρόταση και σε ένα πιστό εκλογικό σώμα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας Oscar Mazzoleni.
Η ψηφοφορία για την ανάδειξη της άνω και κάτω βουλής του κοινοβουλίου ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι, αλλά σχεδόν ο κύβος ερρίφθη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των 5,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων εκλογέων ψήφισε με επιστολική ψήφο.
Στις 11 Δεκεμβρίου οι βουλευτές θα ορίσουν τους επτά υπουργούς της κυβέρνησης, των οποίων τα χαρτοφυλάκια θα μοιραστούν όλα τα μεγάλα κόμματα.

Μαγική φόρμουλα

Οι 200 εθνικοί σύμβουλοι (κάτω βουλή) εκλέγονται με απλή αναλογική, ενώ οι 46 σύμβουλοι που εκπροσωπούν τα καντόνια (άνω βουλή) ορίζονται σύμφωνα με ένα πλειοψηφικό σύστημα σε δύο γύρους.
Η παραδοσιακή σταθερότητα της ελβετικής πολιτικής σκηνής περιορίζει τις εκπλήξεις και μειώνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.
Λιγότερο από ένας στους δύο Ελβετούς πολίτες συμμετέχει συνήθως σε αυτές τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια και στους ψηφοφόρους ηλικίας μεταξύ 18-24 ετών το ποσοστό πέφτει σε σχεδόν έναν στους τρεις, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών του FORS.
Το 2015, το ποσοστό συμμετοχής των Ελβετών ήταν 48,5%.
Από το 1959, τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας --το δεξιό λαϊκίστικο UDC, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το Κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών (PLR, φιλελεύθερη δεξιά) και το κεντρώο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (PDC) μοιράζονται κυβερνητικές θέσεις σύμφωνα με το σύστημα της "μαγικής φόρμουλας".
Η δημοσκόπηση που διεξήγαγε για τη δημόσια ελβετική τηλεόραση RTS το Ινστιτούτο Sotomo, για την πρόθεση ψήφου στην κάτω βουλή, δείχνει ωστόσο μια αποδυνάμωση των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων. Τοποθετεί το UDC στο 27,3% (με υποχώρηση κατά 2,1% σε σχέση με το εκλογικό βάρος του 2015), το PS στο 18,2% (-0,6%), το PLR στο 15,2% (-1,2%) και το PDC στο 10,6% (-1%).
Ενώ η δύναμη του UDC αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990, ακόμη και "μια απώλεια της τάξης του 2-3% θα ήταν αποτυχία" σε μια χώρα όπου η δύναμη των κομμάτων δύσκολα μεταβάλλεται, δήλωσε ο Mazzoleni.
Αντίθετα, το Ινστιτούτο Sotomo αναμένει ένα "πράσινο κύμα": οι Πράσινοι (αριστερά) κινούνται προς ένα ποσοστό ρεκόρ, με το 10,7% της πρόθεσης ψήφου (+3,6%), όπως και οι Πράσινοι-Φιλελεύθεροι (δεξιά) στο 7,3% (+2,7%).
Δεδομένου ότι τα δύο οικολογικά κόμματα τοποθετούνται διαφορετικά στο πολιτικό φάσμα, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμαχήσουν τον Δεκέμβριο κατά την εκλογή των υπουργών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης