Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vasle (ΕΚΤ): Αναμένεται μεγάλη περίοδος χαμηλών επιτοκίων με αρκετές παρενέργειες

Vasle (ΕΚΤ): Αναμένεται μεγάλη περίοδος χαμηλών επιτοκίων με αρκετές παρενέργειες
«Aπότομη επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης», προβλέπει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Oι σημερινές δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες απαιτούν εκτεταμένες μακροοικονομικές δράσεις στην Ευρωζώνη και όχι μόνο ενέργειες νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Bostjan Vasle, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο Vasle, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας δήλωσε μετά την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ, πως αναμένεται μεγαλύτερη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, υψηλής ρευστότητας και χαλαρών συνθηκών χρηματοδότησης.
«Η συμπεριφορά των συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μεγαλύτερη περίοδο τέτοιων συνθηκών μπορεί να μειώσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ορισμένων χωρών και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», σημείωσε ο Vasle.
Σύμφωνα με τον Vasle οι υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «απότομη επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης και χειρότερη μακροοικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα στις οικονομικά ευάλωτες χώρες».
Ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε στην παρατήρηση του ΔΝΤ, ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε δυσχερέστερη θέση λόγω των χαμηλών αποδόσεων εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων.
Επίσης παρατήρησε, πως  αναμένεται ταχύτερη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κυρίως λόγω των εμπορικών συγκρούσεων και της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα.
Επισήμανε δε ότι, οι τράπεζες επεκτείνονται σε «πεδία πιο ριψοκίνδυνα» και για τον λόγο αυτό η Τράπεζα της Σλοβενίας επέβαλε περιορισμούς στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων.    
Ο Vasle τόνισε ότι το ΔΝΤ παροτρύνει τις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομική ικανότητα να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη με τη βοήθεια δημόσιων επενδύσεων.
Από την  άλλη οι χώρες με περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα θα πρέπει να εισάγουν σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το αναπτυξιακό τους δυναμικό.
Όσον αφορά στον χαμηλό πληθωρισμό, εκτίμησε πως στην Ευρωζώνη υπάρχει ανάγκη για άλλες πολιτικές ενέργειες, πέραν των αποφάσεων που άπτονται της νομισματικής πολιτικής.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης