Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχεται καταιγίδα νομοσχεδίων στη Βουλή – Προ των πυλών αναπτυξιακός, ασφαλιστικό και φορολογικό

Έρχεται καταιγίδα νομοσχεδίων στη Βουλή – Προ των πυλών αναπτυξιακός, ασφαλιστικό και φορολογικό
Η Βουλή θα πρέπει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να ψηφίσει δέκα νομοσχέδια
Καταιγισμός κατάθεσης νομοσχεδίων στη Βουλή αναμένεται το επόμενο διάστημα και κυρίως μέσα στο Νοέμβριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης.
Η Βουλή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, βρίσκεται αντιμέτωπη με 60 ημέρες - φωτιά, καθώς θα πρέπει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να ψηφίσει δέκα νομοσχέδια, να διεκπεραιώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, να εκδώσει πόρισμα για την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και να κλείσει τις εργασίες της με την ψήφιση του προϋπολογισμού  για το 2020 στα τέλη Δεκεμβρίου.
Την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, θα φέρει στη Βουλή τον αναπτυξιακό νόμο, για να ψηφιστεί το απόγευμα της επομένης.
Θα ακολουθήσει η ψήφιση - πιθανότητα στις 31 Οκτωβρίου - του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Μεταξύ των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, είναι:
-Σχέδιο νόμο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το άνοιγμα της αγοράς στη μεταφορά επιβατών και ενίσχυση της διασύνδεσης και ασφάλειας του δικτύου.
-Σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια.
-Σχέδιο νόμου με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
-Σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναμένεται να  ψηφιστούν εντός Νοεμβρίου.
-Νέο φορολογικό, στο οποίο περιλαμβάνεται το πακέτο φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στην 84η ΔΕΘ.
- Ψήφος αποδήμων.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή, ανεξαρτήτως έκβασης της διαβούλευσης στη διακομματική επιτροπή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι χαρακτηριστικό πως, ακόμα και να δεν επιτευχθεί συμφωνία σε ρύθμιση  που θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους για την  εφαρμογή της, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει δικό της νομοσχέδιο προκειμένου να πιέσει την αντιπολίτευση και στο άτυπο blame game να της επιρρίψει την ευθύνη για τον αποκλεισμό των Ελλήνων του εξωτερικού από την εκλογική διαδικασία.
-Αναμόρφωση του συστήματος υγείας.
-Το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.
-Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια.
- Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές  διατάξεις  του νόμου Κατρούγκαλου, με βασική δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη.     
Στο μεταξύ, οι εργασίες της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης πλησιάζουν προς την ολοκλήρωσή τους, καθώς θα πρέπει να παραδώσει στις 11 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια την τελική της πρόταση.
Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, πέντε συνεδριάσεις  στην Ολομέλεια, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει διεκπεραιώσει την Αναθεώρηση με την τελική ψηφοφορία το αργότερο στις 10 Δεκεμβρίου.
Και ενώ οι επιτροπές θα συνεδριάζουν αδιάκοπα για την επεξεργασία νομοσχεδίων, η αίθουσα 151 στον πρώτο όροφο της Βουλής έχει  επιλεγεί για τις συνεδριάσεις της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης  σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, της οποίας οι ουσιαστικές εργασίες ξεκινούν αύριο με την επιλογή μαρτύρων και τις πρώτες τοποθετήσεις  των εισηγητών επί της δικογραφίας.
Η επιτροπή, η προθεσμία της οποίας εκπνέει σε 2 μήνες, σε περίπτωση που δεν ζητηθεί παράταση των εργασιών της, κάτι που θεωρείται πιθανό, θα υποβάλει το πόρισμα στην Ολομέλεια μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, με τη συζήτησή του να παραπέμπεται για αρχές του 2020.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης