Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί - Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν

Πέτσας: Καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί - Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν
"Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» αποτελεί τομή υπέρ των εργαζομένων", τονίζει ο Στ. Πέτσας
«Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να μειωθεί.
Οι μειώσεις τέλειωσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Κατρούγκαλου», τονίζει  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.  
Ο ίδιος υπογραμμίζει  ότι το νέο ασφαλιστικό θα χτιστεί με υπευθυνότητα πάνω στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, σημειώνει πως «εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένοντας τη δημοσίευση των τελικών κειμένων» και η Κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
«Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν, με γνώμονα το χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όσους αδικήθηκαν, αλλά και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας που επιβάλλει το γενικότερο εθνικό συμφέρον», δηλώνει ο κ. Πέτσας.
Για το «κοινωνικό μέρισμα» και αν τελικά θα δοθεί τον Δεκέμβριο, απαντά πως  «απόφασή μας -και το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι εάν υπάρξει οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Είναι, όμως, πρόωρο να πούμε κάτι παραπάνω».
Σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση την Αντιπολίτευση για διατάξεις που συμπεριέλαβε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο σχετικά με τα εργασιακά, ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι «το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» αποτελεί τομή υπέρ των εργαζομένων, καθώς παρέχει κίνητρα για την πλήρη απασχόληση και θεσπίζει δράσεις απέναντι στο φαινόμενο της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας.
Αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης και αυστηροποιεί το πλαίσιο για τον έλεγχο στην αγορά εργασίας».
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις εργασίας, ξεκαθαρίζει πως «οι κλαδικές συμβάσεις, η συρροή και η επεκτασιμότητα συνεχίζουν να υπάρχουν.
Αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών πρακτικών για εξαιρέσεις μόνο για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πραγματικά «δεινή οικονομική θέση» και μόνο εάν το συναποφασίσουν εργαζόμενοι και εργοδότες», ενώ σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά «στόχος είναι να έχουμε σωματεία αντιπροσωπευτικά και να αποφασίζουν οι πλειοψηφίες για τη στάση των εργαζομένων».
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως «είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό» και «η Ε.Ε. έχει αυξημένες υποχρεώσεις και οφείλει να τις αναλάβει».
Όπως εξηγεί, «η Ε.Ε. υποχρέωση για  ενεργότερη σύμπραξη στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., με ενίσχυση της Frontex.
 Έχει υποχρέωση για περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μας ως προς την κάλυψη του κόστους που επωμίζεται.
Αναγκαία, όμως, θεωρούμε και τη βελτίωση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ώστε οι επιστροφές να γίνονται και από την ενδοχώρα».
Ερωτηθείς για το εάν θα βρεθεί κοινός τόπος για την ψήφο των ομογενών και αν θεωρεί εφικτό να ψηφιστεί ο νόμος και από τους 300 βουλευτές, αναφέρει ότι «στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς Αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι τέσσερις από τους πέντε συμφώνησαν με την άποψή μας ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός» και «συμφωνήσαμε κι εμείς να δεχτούμε ορισμένες από τις προτάσεις τους προκειμένου να συναντηθούμε στο ίδιο σημείο του δρόμου.
Από την περασμένη Τετάρτη ύστερα από πρόσκληση του κ. Θεοδωρικάκου, ξεκίνησε στο Υπουργείο Εσωτερικών, διάλογος με εκπροσώπους  των  κομμάτων για τη διαμόρφωση κοινής συνισταμένης.
Είμαστε, λοιπόν, σε καλό δρόμο.
 Και εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να επιλέξει, είτε την αυτοαπομόνωση, είτε τη σύμπραξη προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος και από τους 300 της Βουλής».
Για την ανάπτυξη επισημαίνει πως «παραλάβαμε τη χώρα με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Εκτιμούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα ξεπεράσουμε το 2%, ότι το 2020 θα φτάσουμε κοντά στο 3%, και ότι θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερα εφόδια για τον στόχο μας».
Τέλος, ο κ. Πέτσας μίλησε για ξεμπλοκάρισμα μέσα στις εκατό πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης των μεγάλων επενδύσεων στο Ελληνικό, στο Λιμάνι του Πειραιά και στις Σκουριές Χαλκιδικής.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης