Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις του APS «Hρακλής» στην Ουάσιγκτον - Θετική η ανταπόκριση των διεθνών επενδυτών

Ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις του APS «Hρακλής» στην Ουάσιγκτον - Θετική η ανταπόκριση των διεθνών επενδυτών
Tους επόμενους 3-4 μήνες το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθεί στον Ηρακλή ως τη λύση που πρέπει να στοχεύσουν τράπεζες και η κυβέρνηση
Διεθνείς επενδυτές οι οποίοι ξεπέρασαν του 23 πραγματοποίησαν τελικώς συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Οπως προέκυψε από τις συναντήσεις αυτές τους επόμενους 3-4 μήνες το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθεί στον Ηρακλή ως τη λύση που πρέπει να στοχεύσουν τράπεζες και η κυβέρνηση για να επιτύχουν την εξυγίανση των ισολογισμών των  πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν για μια ακόμη φορά πως θα συμμετέχουν και οι τέσσερις στο σχήμα που θα δημιουργηθεί με τα NPLs που θα διαλέξουν.
Στις συναντήσεις αυτές η Societe Generale σημείωσε πως κατά την εκτίμηση του οίκου, η αγορά έχει «τιμολογήσει» τις θετικές συνέπειες από την εφαρμογή του APS, όπως φαίνεται τόσο από την πορεία των επιτοκίων αλλά και των κεφαλαιαγορών ενώ εκτιμάται πως τις θετικές συνέπειες θα λάβουν υπόψη τους και οι οίκοι αξιολόγησης.
Επαφές είχε  η ελληνική κυβέρνηση και με τον Paul Thomsen o ο οποίος επέδειξε ειδικό ενδιαφέρον προκειμένου να μάθει τις σχετικές με τον Ηρακλή εξελίξεις.
Ο εφαρμοστικός νόμος είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου Ηρακλής .
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και κυρίως ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός επικεντρώνεται  σε αυτόν προκειμένου το σχήμα να είναι έτοιμο και διαθέσιμο στις τράπεζες άμεσα.
Εν τω μεταξύ στην αναζήτηση και πρόσθετων, ρεαλιστικών και καινοτόμων λύσεων - πέραν του σχεδίου «Ηρακλής» - για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών βρίσκεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε χτες σε συνέντευξή του Bloomberg, ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «είμαστε ανοιχτοί και ήδη αναζητούμε και  άλλες, ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπλέον του «Ηρακλή», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικά μονοψήφιο ποσοστό NPLs.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα άγγιζε το 39,2% στο τέλος Ιουνίου, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
Το σχέδιο «Ηρακλής» φιλοδοξεί να τα μειώσει κατά 30 δισ. ευρώ, χάρη στα 9 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προβλέπει.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης