Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλεί ο Erdogan με νέες επιθέσεις στη Συρία, εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη συμφωνία - Η Ρωσία σε ρόλο μεσολαβητή

Απειλεί ο Erdogan  με νέες επιθέσεις στη Συρία, εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη συμφωνία - Η Ρωσία σε ρόλο μεσολαβητή
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε μια πενθήμερη ανακωχή στη βορειοανατολική Συρία, που εκπνέει την Τρίτη (22/10)
(upd2) Η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην χρησιμοποιήσουν τακτικές, προκειμένου να διακόψουν την επίθεσή μας στη Συρία, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ενώ Κούρδοι μαχητές ήδη αποχωρούν.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν την Πέμπτη (17/10) σε μια πενθήμερη ανακωχή στη βορειοανατολική Συρία, που εκπνέει την Τρίτη (22/10) προκειμένου να επιτρέψουν στις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές YPG να αποχωρήσουν από τη ζώνη ασφαλείας που η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει.
Ο Erdogan δήλωσε ότι η επίθεση θα επαναληφθεί εάν η απόσυρση δεν ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan είπε, πως έχει ενημερώσει ΗΠΑ και ΕΕ για την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, εάν δεν αποσυρθούν εντός προθεσμίας οι Κούρδοι μαχητές.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές αποσύρθηκαν από τη συριακή συνοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν όπως προβλέπει η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις ΗΠΑ.
«Μια αυτοκινητοπομπή περίπου 55 οχημάτων εισήλθε στη Ρας αλ-Άιν και μια αυτοκινητοπομπή 86 οχημάτων αναχώρησε με κατεύθυνση την Ταλ Ταμρ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες της αποχώρησης των Κούρδων.

Συρία: H Ρωσία ευελπιστεί ότι η συνεργασία με ΗΠΑ και Τουρκία θα συμβάλλει τη σταθερότητα

Η Ρωσία ελπίζει πως ο συντονισμός της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία στη Συρία θα βοηθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα, ο Shoigu δήλωσε πως το ζήτημα της προστασίας των φυλακών, όπου κρατούνται μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να επιλυθεί επειγόντως.

Mousavi (ΥΠΕΞ Ιράν): Πρέπει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

Αντίθετο στη δημιουργία στρατιωτικών θέσεων στο έδαφος της Συρίας δηλώνει το Ιράν, το οποίο ζητά να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
«Είμαστε εναντίον των στρατιωτικών θέσεων της Άγκυρας στη Συρία.
Τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται με διπλωματικά μέσα.
Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Abbas Mousavi.
Σημειώνεται πως την περασμένη Πέμπτη 17/10 ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε μια συμφωνία που προβλέπει πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους Κούρδους της Συρίας να αποσυρθούν από τις περιοχές της «ζώνης ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει στα νότια σύνορα της η Τουρκία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης