Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε 50-70 δόσεις 2,6 δισ. αναδρομικά 11 μηνών που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές περικοπές από το ν. Κατρούγκαλου

tags :
Σε 50-70 δόσεις 2,6 δισ. αναδρομικά 11 μηνών που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές περικοπές από το ν. Κατρούγκαλου
Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι με τη νέα απόφαση, οι προσδοκίες των συνταξιούχων “ψαλιδίζονται”, καθώς η διαδικασία του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων κρίθηκε συνταγματική
Σε 50-70 δόσεις εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την επιστροφή αναδρομικών 2,5 δισ. ευρώ τα οποία προκύπτουν από την καθαρογραφή των αποφάσεων του ΣτΕ τα οποία μελετά η νομική υπηρεσία του υπουργείου, ώστε να περιληφθούν σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί με «πασπαρτού» διατάξεις για άλλα θέματα στο ασφαλιστικό.
Οι διαφορές προκύπτουν στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, καθώς για το υπόλοιπο κομμάτι οι αλλαγές κρίθηκαν συνταγματικές.
Για την περίοδο αυτή που αφορά σε περικοπές συντάξεων «παλιών» συνταξιούχων τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν-ανάλογα με το εύρος της σύνταξης- κυμαίνονται από 500-6.500 ευρώ και αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Επίσης δεν αποκλείεται το σενάριο –ανάλογα με το κόστος που δημιουργείται στα δημοσιονομικά- τα αναδρομικά να ισχύσουν και να χορηγηθούν μόνο στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες υπάρχουν προσφυγές.
Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, εκτιμούν ότι με τη νέα απόφαση, οι προσδοκίες των συνταξιούχων “ψαλιδίζονται”, καθώς η διαδικασία του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων κρίθηκε συνταγματική. Η αναφορά δε, ότι με το νέο ασφαλιστικό επωμίζονται και οι παλαιοί συνταξιούχοι το βάρος της μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, οδηγεί κάποιους συνταγματολόγους στην άποψη ότι κλείνει κάθε πόρτα για διεκδίκηση αναδρομικών ποσών, ακόμη και για το διάστημα πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης