Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εκλογές στις 12/4/2020 στη Βόρεια Μακεδονία – Milososki (VMRO): Μπορούμε να γυρίσουμε στην ονομασία Μακεδονία – Ανησυχία στην Αθήνα

Εκλογές στις 12/4/2020 στη Βόρεια Μακεδονία – Milososki (VMRO): Μπορούμε να γυρίσουμε στην ονομασία Μακεδονία – Ανησυχία στην Αθήνα
Κριτική Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα επιστρέφει σε ρόλο κομπάρσου στα Βαλκάνια
Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου του 2020 που πυροδότησε το «όχι» που είπε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ στην προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας.
Το «όχι» των Ευρωπαίων που εν πολλοίς οφείλεται στην άρνηση της Γαλλίας, είχε ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev να υποβάλλει την παραίτηση του και να συγκαλέσει χθες Κυριακή 20/10 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Stevo Pendarovski.    
Κατά τη σύσκεψη, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε ότι κυβέρνηση Zaev θα παραιτηθεί, ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ,η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου και ότι την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν θέσει την Αθήνα σε εγρήγορση, κυρίως για το τι είδους συνέπειες μπορεί να προκαλέσει η πολιτική αναταραχή στη γείτονα όσον αφορά την εφαρμογή και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήδη ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO, Antonio Milososki είπε πως υπάρχουν τρόποι για να γυρίσει η Βόρεια Μακεδονία στην παλιά συνταγματική της ονομασία «Μακεδονία», αν και αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Milososki (πρώην ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ): Υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στην ονομασία «Μακεδονία»

Την θέση ότι υπάρχουν τρόποι για να γυρίσει η Βόρεια Μακεδονία στην παλιά συνταγματική της ονομασία «Μακεδονία» και παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Antonio Milososki.
Σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine ο Milososki, ο οποίος υπήρξε εκπρόσωπος της εκστρατείας κατά της μετονομασίας της χώρας του σε Βόρεια Μακεδονία, υποστήριξε ότι «το να υπογράφεις μιας σημαντική συμφωνία χωρίς να δίνεις ιδιαίτερο βάρος σε ισχυρές εγγυήσεις είναι σαν να δέχεσαι να ακρωτηριάσεις το πόδι σου χωρίς πρώτα να πάρεις μια δεύτερη και τρίτη ιατρική γνώμη».
«Εάν κάνεις αυτό το λάθος, χάνεις το πόδι σου, ανεξάρτητα του για το πόσο καιρό θα κλαις.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση μας έκανε ακριβώς αυτό το λάθος.
Υπέγραψε μια συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία έκανε άνευ προηγουμένου παραχωρήσεις.
Οι πολίτες της χώρας μου χειραγωγήθηκαν, πείστηκαν ότι η συμφωνία αυτή θα διασφάλιζε την ένταξη μας στην ΕΕ.
Αυτή ήταν η προπαγάνδα πριν το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Γαλλία και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ βλέπουν τη διεύρυνση της ΕΕ όχι ως προτεραιότητα αλλά ως εμπόδιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να αποκλειστεί τουλάχιστον για την ερχόμενη δεκαετία» αναφέρει ο Milososki.
Ερωτηθείς εάν το κόμμα του προτίθεται να ακυρώσει τη συμφωνία και να αλλάξει το όνομα, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Milososki υποστηρίζει πως «υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψουμε στην παλιά συνταγματική μας ονομασία Μακεδονία».
«Ωστόσο, όλες οι λύσεις είναι αρκετά περίπλοκες.
Μια δυνατότητα είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει τη συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει στη βάση του περσινού δημοψηφίσματος, στο οποίο δεν υπήρχε πλειοψηφία για την κατάργηση της παλιάς ονομασίας.
Επίσης, υπάρχουν εκείνοι οι βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τη νέα ονομασία υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών, ενάντια στην ελεύθερη βούληση τους.
Είχαν απειληθεί με φυλάκιση από τον Γενικό Εισαγγελέα ή από δικαστές που ελέγχονταν από την κυβέρνηση, εάν δεν ψήφιζαν για την αλλαγή του ονόματος.
Εάν αυτοί είχαν το κουράγιο να τα αναφέρουν όλα αυτά δημόσια και να πάνε στο γραφείο του εισαγγελέα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, τότε αυτό θα άλλαζε το κοινό αίσθημα και θα επέτρεπε σε μια πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής να επαναφέρει το παλιό Σύνταγμα» αναφέρει ο Milososki.
Στην παρατήρηση ότι όπως είπε ο ίδιος, όλα αυτά είναι απίθανα σενάρια, ο Milososki υποστηρίζει πως ότι και αν συμβεί, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: «οι πολίτες μας λένε την χώρα μας Μακεδονία και θα συνεχίσουν να την αποκαλούν έτσι».
«Επιβεβλημένες λύσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν απέναντι στη θέληση του λαού» τονίζει ο Milososki, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι «κλινικά νεκρή» η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
«Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δείξουν εάν υπάρχει η πολιτική βούληση στην ΕΕ για την αναζωογόνηση της μέσω μεταρρυθμίσεων.
Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στερείται στρατηγικής σαφήνειας.
Κάθε χρόνο καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Μακεδονία να πιστέψουν στην προοπτική της πλήρους ένταξης.
Τα κράτη μας θα πρέπει να ζητήσουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια.
Οι αφελείς δεσμεύσεις δεν αρκούν» επισημαίνει ο Milososki.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους».
Παράλληλα, «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Κριτική Τσίπρα στον Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία - «Η Ελλάδα επιστρέφει σε ρόλο κομπάρσου στα Βαλκάνια»

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ελλάδα ξαναγυρνάει, δυστυχώς, σε ρόλο κομπάρσου στη περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων», αναφέρει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook, σημειώνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται υπό τον φόβο των εσωκομματικών συσχετισμών».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τραγικής της απόφασης να μη δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από τις εξελίξεις στη γειτονιά της».
Σχολιάζει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δεν τολμά καλά-καλά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας, αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Όπως προσθέτει, ο κ. Μητσοτάκης «παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων.
Και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία, να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο».
«Είμαι βέβαιος», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας, «ότι όσο δημόσια θα λέει το εξόχως αντιφατικό ότι πρέπει να τιμήσουμε την επιζήμια Συμφωνία, ταυτόχρονα θα παρακαλάει μη τυχόν και κερδίσουν ξανά στη γειτονική χώρα οι εθνικιστές και αμφισβητήσουν την -κατά τ' άλλα- "κατάπτυστη" Συμφωνία των Πρεσπών».

«Πυρά» Altmaier (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας) στην ΕΕ για το μπλόκο σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Λίγο πριν από το ταξίδι του στα Βαλκάνια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Peter Altmaier, επέκρινε την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
«Είμαι απογοητευμένος από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Bild.
«Είναι προς το συμφέρον μας να συνδέσουμε τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία με την ΕΕ και να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προσπάθειές τους για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα.
Οι ενταξιακές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα», τόνισε ο Altmaier, ο οποίες επισκέπτεται, σήμερα και αύριο, 21 και 22 Οκτωβρίου, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
Υπενθυμίζεται, πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία αρνήθηκαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Ο Zaev στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ιστορικό σφάλμα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις της» αν και η χώρα του εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean –Claude Juncker, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή (18/10) πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης