Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνελήφθη ο Τ. Λαβίδας (Lavipharm) για σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ - Εμπλοκή του Γ. Νίκα, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Νίκας

tags :
Συνελήφθη ο Τ. Λαβίδας (Lavipharm) για σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ - Εμπλοκή του Γ. Νίκα, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Νίκας
Ο Γιώργος Νίκας ελέγχει την αλυσίδα GRK Fresh στις ΗΠΑ και οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του
Σκάνδαλο με την εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ, το οποίο αφορά insider trading, με βασικό πρωταγωνιστή τραπεζίτη της Goldman Sachs.
Πρόκειται για τον Γιώργο Νίκα (Νίκας) και τον Τηλέμαχο Λαβίδα (Lavipharm), σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Μάλιστα, ο Τ. Λαβίδας κρατείται χωρίς εγγύηση από τις αρχές έως τη διεξαγωγή της δίκης, καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής.
Ο Γ. Νίκας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Νίκας.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Νίκας βρίσκονται υπό επιτήρηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο τραπεζίτης Bryan Cohen, συνελήφθη την Παρασκευή με την κατηγορία της διαρροής ιδιωτικών πληροφοριών, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο αντιπρόεδρος Bryen Cohen κατηγορείται ότι διέρρευσε ιδιωτικές πληροφορίες επί τρία χρόνια με αντάλλαγμα μετρητά ως τμήμα ενός διεθνούς συστήματος insider trading, από το οποίο προέκυψαν αθέμιτα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολ, σύμφωνα με στοιχεία τηγς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).
Κάποιες πληροφορίες σχετίζονται με αναμενόμενα deal που αφορούσαν τη Syngenta AG και την Buffalo Wild Wings Inc. σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα.
Ο Cohen εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολάρια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, ο 33χρονος τραπεζίτης μοιράστηκε τις πληροφορίες με έναν trader που δεν κατονομάστηκε και ο οποίος πέρασε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, o οποίος εξαργύρωσε  τα κέρδη.
Ο Γιώργος Νίκας ελέγχει την αλυσίδα GRK Fresh στις ΗΠΑ και οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο  Cohen έλαβε απροσδιόριστο ποσό μετρητών ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που προσέφερε.
Η λειτουργία του σχήματος είναι ενδεικτική, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Μικρό διάστημα μετά τη μετακίνηση του Cohen στη Νέα Υόρκη, η Buffalo Wild Wings προσέλαβε την Goldman Sachs,  με στόχο να προσεγγίσει την Arby’s Restaurant Group Inc.
Ο Bryan Cohen πληροφορήθηκε για την πιθανή εξαγορά την ίδια ημέρα, 17 Οκτωβρίου 2017.
Ο Γ. Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings μεταξύ 20 Οκτωβρίου και 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατ. δολ. και πούλησε 9.000 μετοχές έως την 1η Νοεμβρίου, με κέρδη 79.074 δολάρια.
Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, στις 13 Νοεμβρίου 2017, έγινε γνωστή η πιθανή εξαγορά από την Buffalo Wild Wings.
Την επόμενη ημέρα, η μετοχή εκτοξεύθηκε κατά 24% και ο Γ. Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδη 343.298 δολάρια.
Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε βάρος του Γ. Νίκα στις 7 Οκτώβριου, αλλά και στον φίλο του,  Τηλέμαχο Λαβίδα, ο οποίος είναι μέλος του Δ..Σ της Lavipharm.
Ο Γ. Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017, διάστημα κατά το οποίο έλαβε πληροφορίες για εξαγορές και δυνητικές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από αγνώστου ταυτότητας trader της Ελβετίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο..
Επίσης κατηγορούνται από κοινού με τον Τ. Λαβίδα, ότι συνωμότησαν προκειμένου να κλέψουν κρίσιμες μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc από τον πατέρα του κου Λαβίδα, ο οποίος υπηρέτησε στο ΔΣ της εταιρείας έως το 2016, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Η Takeda Pharmaceutical Co συμφώνησε να εξαγοράσει την φαρμακευτική Ariad, έναντι 4,66 δισ. δολ. το 2017.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση από τον Γ. Νίκα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Bryan Cohen αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση 250 χιλ. δολ. και παρέδωσε το διαβατήριό του.

H ανακοίνωση της Νίκας για την παραίτηση του Γ. Νίκα

Η Νίκας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, ο κος Γεώργιος Nίκας υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και μέλους αυτού.
Η εταιρεία έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κου Γεωργίου Νίκα και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στη Διοίκηση της Εταιρείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Nίκας, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, αποφάσισε τη μη αντικατάσταση του κου Γεωργίου Νίκα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τριετή θητεία, ήτοι μέχρι τις 3.7.2020.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα και καθόρισε τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του ν. 3016/2002 ως ακολούθως:

1)    Αλέξανδρος Βουσβούνης, Πρόεδρος, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος
2)    Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος, Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος
3)    Αγγελική Οικονόμου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
4)    Γεώργιος Γιατράκος, Εκτελεστικό Μέλος
5)    Άρτεμις Ντούσια, Εκτελεστικό Μέλος
6)    Στυλιανός Αργυρός, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος
7)    Θεμιστοκλής Μακρής, Μη Εκτελεστικό Μέλος
8)    Σωτήρης Σεϊμανίδης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
9)    Νικόλαος Μαρκόπουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
10)    Βασίλειος Κωνσταντινίδης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου του Ν. 3693/2008 παραμένει ως είχε δυνάμει της από 3.7.2017 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας χορήγησε δικαιώματα υπογραφής αναφορικά με την εκπροσώπηση της Εταιρείας έναντι τρίτων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης