Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shiller: Η ύφεση βρίσκεται μακριά εξαιτίας της επίδρασης του Trump

Shiller: Η ύφεση βρίσκεται μακριά εξαιτίας της επίδρασης του Trump
Η τακτική Trump τονώνει την οικονομία των ΗΠΑ
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Shiller πιστεύει ότι η ύφεση μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια εξαιτίας της επίδρασης του Donald Trump.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Yale, ο Πρόεδρος Donald Trump δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και είναι μια σημαντική δύναμη που πρέπει να συγκρατήσει μια ύφεση.
«Οι καταναλωτές στηρίζονται εκεί. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί αυτό θα ήταν αυτή τη στιγμή τόσο αργά στον κύκλο. Αυτή είναι η μακρύτερη επέκταση ποτέ. Τώρα, μπορείτε να πείτε ότι η οφείλεται και στον Obama», δήλωσε στο CNBC.
Ο Shiller, εμπειρογνώμονας στη συμπεριφορική χρηματοδότηση, πιστεύει ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ανοίγουν τα πορτοφόλια τους σε ευρεία βάσει του τι κάνει ο Πρόεδρος Trump: δηλαδή στην κατανάλωση.
«Οι μεγάλες δαπάνες σχετίζονται με την έμπνευση που τους δίνει ο πρόεδρος, ο οποίος διάγει πολυτελή βίο», δήλωσε ο Shiller.
Πριν όμως από την απογείωση των αγορών, ο Shiller τονίζει ότι ο Πρόεδρος Trump πρέπει να ξεπεράσει την έρευνα μομφής. Το βλέπει αυτό ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις αισιόδοξες προβλέψεις του.
«Αν επιβιώσει, θα μπορούσε να συμβάλει για κάποιο χρονικό διάστημα στην τόνωση της αγοράς», υποστήριξε ο Shiller.
«Ζούμε ίσως στην εποχή του Trump και νομίζω ότι ο Donald Trump με έμπνευση είχε επιπτώσεις στην αγορά - όχι μόνο φορολογικές περικοπές».
Παρά την αισιόδοξη στάση του Shiller, προειδοποιεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα στην οικονομία. Ο δείκτης Shiller PE Ratio, γνωστός και ως CAPE, παρακολουθεί τον δείκτη τιμών προς κέρδος με βάση τα μέσα κέρδη προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό τα τελευταία 10 χρόνια. Προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να είναι σχετικά επίπεδος.
Ο Shiller υποστηρίζει ότι η επόμενη ύφεση δεν μπορεί να χτυπήσει για άλλα τρία χρόνια και θα μπορούσε να είναι ήπια.
«Εάν η οικονομία είναι ισχυρή, και κάνει την Αμερική μεγάλη πάλι, έχει μια καλή πιθανότητα να επανεκλεγεί», τόνισε ο Shiller.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης