Αμφίροπη μάχη στις εκλογές στον Καναδά - Μάχη στήθος με στήθος για Φιλελεύθερους και Συντηρητικούς -

Αμφίροπη μάχη στις εκλογές στον Καναδά - Μάχη στήθος με στήθος για Φιλελεύθερους και Συντηρητικούς -
Στις κάλπες προσέρχονται οι Καναδοί για να κρίνουν αν ο Justin Trudeau, ο πολιτικός που υποσχόταν καθαρό ουρανό, θα παραμείνει στην εξουσία έπειτα από δύο μεγάλα σκάνδαλα.
Περίπου 27 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα (21/10)στις κάλπες στον Καναδά για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο με την μάχη ανάμεσα στους Φιλελεύθερους του απερχόμενου πρωθυπουργού Justin Trudeau και τους Συντηρητικούς του Andrew Scheer να προβλέπεται αμφίρροπη.
Και τα δύο κόμματα ελπίζουν να κερδίσουν 170 έδρες στο κοινοβούλιο της Οτάβα, οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις 338 εκλογικές περιφέρειες του Καναδά.
Οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί αγωνίζονται σε μια μάχη στήθος με στήθος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν επίσης ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867, απέχουν πολύ από την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στο νέο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Φιλελεύθεροι του Justin Trudeau εξασφαλίζουν από 31-34% και οι Συντηρητικοί του Andrew Scheer από 32-33%.
Ο Justin Trudeau, ο οποίος σάρωσε στις προηγούμενες εκλογές ως ο χαρισματικός ηγέτης που αναλάμβανε τη δέσμευση για «καθαρό ουρανό» στην πολιτική του, επλήγη από δύο μεγάλα σκάνδαλα.
Η εικόνα του επλήγη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας από σκάνδαλο που ξέσπασε επειδή είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκετε μια μεγάλη καναδική κατασκευαστική εταιρεία.
Προς το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας ο 47χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός έλαβε την υποστήριξη του αφροαμερικανού Δημοκρατικού πρώην προέδρου των ΗΠΑ B. Obama και θεωρείται επίσης ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες προοδευτικούς ηγέτες μεταξύ των μεγαλύτερων δημοκρατιών του κόσμου.
Ωστόσο ο Justin Trudeau, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά P. Trudeau, θα έχει επίσης στις εκλογές αυτές να αντιμετωπίσει την αίσθηση κόπωσης των ψηφοφόρων από την κυβέρνησή του.
«Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες είναι 50-50 αυτήν τη στιγμή» μεταξύ των Φιλελεύθερων του Justin Trudeau και των Συντηρητικών του Andrew Scheer, δήλωσε ο δημοσκόπος του Ipsos, D.  Brcker.
Πριν από έναν χρόνο κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ο Justin Trudeau κινδύνευε να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από τη δεκαετία του 1930 που εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία σε βουλευτικές εκλογές στον Καναδά και στις επόμενες δεν κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Ο αντίπαλος του Justin Trudeau, Andrew Scheer

Ο Andrew Scheer, ο κύριος διεκδικητής της θέσης του, αποδείχθηκε εξάλλου ένας ορκισμένος αντίπαλος. Μια από τις καθοριστικές στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας ήταν όταν ο Andrew Scheer επιτέθηκε στον Trudeau στη διάρκεια τηλεμαχίας στην αγγλική γλώσσα.
«Δεν μπορεί ούτε καν να θυμηθεί πόσες φορές έχει μεταμφιεστεί σε μαύρο, επειδή η πραγματικότητα είναι ότι φοράει πάντα μάσκα», είπε ο Andrew Scheer.
«Κ. Justin Trudeau  είσαστε ψεύτικος και είσαστε μια απάτη και δεν σας αξίζει να κυβερνάτε αυτή τη χώρα».
Στην προσπάθειά του να διώξει τον Justin Trudeau, ο Andrew Scheer υποσχέθηκε επίσης ισοσκέλιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και εξάλειψη του «φόρου άνθρακα» στα ορυκτά καύσιμα.
Μολονότι πρόκειται για έναν πολιτικό καριέρας, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια του 40χρονου ως αρχηγού κόμματος να ανέβει στην πρωθυπουργία έπειτα από μια σκληρή μάχη που έδωσε για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2017.
Ως εκ τούτου η επίσημη προεκλογική περίοδος των έξι εβδομάδων στον Καναδά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκληρή και η διαδρομή που ακολούθησε δαιδαλώδης, με την υιοθέτηση βρόμικων τακτικών και από τις δύο πλευρές.

Τα φάουλ του Justin Trudeau

Η φιλελεύθερη εικόνα του Justin Trudeau, ο οποίος είχε κάνει λάβαρό του την διαφορετικότητα, ενώ ο πατέρας του ήταν αυτός που είχε ανοίξει τη χώρα στη μαζική μετανάστευση, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα όταν στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του από τη δεκαετία του 1990 και το 2001 στις οποίες είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του.
Εξάλλου ο Justin Trudeau ήδη αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τις απώλειες από τις κατηγορίες εναντίον του ότι πίεσε την υπουργό του Δικαιοσύνης να βοηθήσει στην θωράκιση της τεχνικής εταιρείας SNC-Lavalin Group Inc από κατηγορίες για διαφθορά.
Τον Αύγουστο, κορυφαία οργάνωση ανακοίνωσε ότι παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας.

Τα σενάρια και οι συμμαχίες

Αν τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Justin Trudeauή ο Andrew Scheer θα αναγκαστούν να ζητήσουν την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται το σοσιαλδημοκρατικό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), του οποίου ηγείται ο Jagmeet Singh, το οποίο βρίσκεται τελευταία σε άνοδο.
Όπως και οι Πράσινοι, το NDP βρίσκεται πολιτικά πιο κοντά με τους Φιλελεύθερους.
Επίσης αποφασιστικό ρόλο μπορεί να παίξει στο τέλος και το περιφερειακό κόμμα του Κεμπέκ, το Bloc Quebecois.
Τα πρώτα εκλογικά τμήματα ανοίγουν σήμερα στις 08:30 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος).
Στη χώρα αυτή που εκτείνεται σε έξι ωριαίες ατράκτους, τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Καναδά (μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS