Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίβανος: Υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους, η κυβέρνηση ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις

tags :
Λίβανος: Υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους, η κυβέρνηση ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου S. Hariri ανακοίνωσε σήμερα (21/10) την υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που μέχρι τώρα παρεμποδίζονταν λόγω των διαιρέσεων στον εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου S. Hariri ανακοίνωσε σήμερα (21/10) την υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που μέχρι τώρα παρεμποδίζονταν λόγω των διαιρέσεων στον εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης ενώ το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη διευρύνεται μέρα με τη μέρα.
Οι διαδηλωτές διεκδικούν κατά προτεραιότητα την απομάκρυνση του συνόλου της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη να εξεύρει λύσεις στην οικονομική και κοινωνική κρίση που υπονομεύει τη χώρα.
«Έδωσα προθεσμία στους εταίρους στο πλαίσιο της κυβέρνησης προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα ελάχιστο ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων», δήλωσε ο Hariri σε συνέντευξη Τύπου, μερικές ώρες πριν από τη λήξη ενός τελεσιγράφου 72 ωρών που είχε δώσει στα μέλη της κυβέρνησής του προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιό του.
Υποσχέθηκε κυρίως έναν «προϋπολογισμό του 2020 χωρίς επιπλέον φόρους για τον πληθυσμό» που θα συνοδευτεί από έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Ανακοίνωσε επίσης μια μείωση κατά 50% των μισθών του προέδρου και των πρώην προέδρων, των υπουργών και των βουλευτών, καθώς και νέους φόρους στις τράπεζες.
Ο Hariri είπε ότι υποστηρίζει το αίτημα των διαδηλωτών για πρόωρες εκλογές.
«Η φωνή σας ακούγεται, και αν ζητάτε πρόωρες εκλογές εγώ, ο Hariri προσωπικά είμαι μαζί σας».
Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018.
Οι ανακοινώσεις του Hariri, που μεταδόθηκαν απευθείας από τα μεγάφωνα στα σημεία των μεγάλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Βηρυτού, έγιναν δεκτές από τους διαδηλωτές με τα συνθήματα «Επανάσταση, επανάσταση» και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», εμβληματικά της αμφισβήτησης.
«Ψέματα, είναι ψέματα», δήλωσε η Σαντάλ, μια διαδηλώτρια 40 ετών, με τη σημαία του Λιβάνου ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της.
Όπως είπε, η ανακοίνωση του Χαρίρι «είναι στάχτη στα μάτια».
«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν;»
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός είπε «Οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν για να σας ζητήσουμε να σταματήσετε να διαδηλώνετε ή να εκφράζετε την οργή σας» και πρόσθεσε: «εσείς θα το αποφασίσετε, κανείς δεν σας επιβάλλει προθεσμία».
«Εσείς είστε η πυξίδα, από εσάς εξαρτάται να κινήσετε το υπουργικό συμβούλιο, είναι το κίνημά σας που οδήγησε στις αποφάσεις», προσέθεσε ο Hariri.
Χαιρέτισε επίσης ένα κίνημα που «έσπασε όλα τα εμπόδια, κίνησε όλα τα κόμματα και όλους τους ηγέτες, και πάνω απ΄όλα διέλυσε το εμπόδιο ενός τυφλού πολιτικού συστήματος» [το σύστημα που ισχύει στον Λίβανο και στο οποίο κατανέμονται αναλογικά οι έδρες του Κοινοβουλίου και τα μεγαλύτερα πολιτικά αξιώματα ανάλογα με τις διαφορετικές θρησκείες και δόγματα (μαρωνίτες, σιίτες, σουνίτες, δρούζοι, ορθόδοξοι...)].

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης