Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Σαουδική Αραβία ο Mark Esper (υπ. Άμυνας ΗΠΑ) - Στόχος η τόνωση των διμερών σχέσεων

Στη Σαουδική Αραβία ο Mark Esper (υπ. Άμυνας ΗΠΑ) - Στόχος η τόνωση των διμερών σχέσεων
Στόχος της επίσκεψης Esper η τόνωση των σχέσεων Ουάσινγτκον-Ριάντ
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Mark Esper, επισκέπεται τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν εξακολουθούν να υφίστανται και η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.
Ο Esper πιθανότατα θα συναντηθεί, όπως αναφέρει το Reuters, με τον βασιλιά Salman και με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, στο πρώτο του ταξίδι στον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, από τότε που ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι 2019.
Η επίσκεψή του, αποσκοπούσε εν μέρει να καθησυχάσει το Ριάντ για τους διμερείς δεσμούς με την Ουάσινγκτον.
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν αυξηθεί από τον Μάιο 2018, όταν η κυβέρνηση Trump αποχώρησε από την συνθήκη 2015 για τα πυρηνικά και επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα του Ριάντ, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στις 14 Σεπτεμβρίου 2019.
Παρά τα πρόσθετα στρατεύματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ σε συμμάχους στην περιοχή, αφού ο Trump ανακοίνωσε την ξαφνική αποχώρηση από τη ΒΑ Συρία, ανοίγοντας την πόρτα για τη Ρωσία να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.
Πράγματι, ο Ρώσος πρόεδρος Putin σηματοδότησε την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη του επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία εδώ και 10 χρόνια.
Η επίσκεψη ήταν γεμάτη κέρδη για τη Μόσχα, καθώς τόνωσε τους ισχυρούς δεσμούς με το Ριάντ, καθώς και την ενεργειακή συνεργασία των δύο κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης