Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μόνο εάν υπάρξει εμπορική συμφωνία θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία

tags :
Morgan Stanley: Μόνο εάν υπάρξει εμπορική συμφωνία θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας αναφέρει σε report της η Morgan Stanley
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες αναφέρει σε report της η Morgan Stanley.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων, σημειώθηκε κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, με πιθανή πρώτη φάση να υπογράφεται στα μέσα Νοεμβρίου 2019.
Πόση διαφορά θα έχει αυτό για την παγκόσμια οικονομία;
Σύμφωνα με την Morgan Stanley οι εμπορικές εντάσεις και ο αντίκτυπός τους στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και στα κεφάλαια έχουν κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 90-100 μονάδες βάσης της δυναμικής ανάπτυξης.
Οι μελέτες της Fed και του ΔΝΤ υποδεικνύουν παρόμοιο αντίκτυπο.
Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κοντά στο χαμηλό επίπεδο της τάξης του 2,9% μετά την κρίση το τρίτο τρίμηνο του 2009 από την κορυφή του 4,1% α΄ τρίμηνο του 2018.
Δεύτερον, οι εμπορικές εντάσεις ανανέωσαν τον διαρθρωτικό κίνδυνο του  στασιμοπληθωρισμού.
Όπως επισημάναμε προηγουμένως, ο κύκλος των κεφαλαιουχικών επενδύσεων  έχει σταματήσει ουσιαστικά από τα μέσα του 2018, όταν εμφανίστηκαν εντάσεις. Ακριβώς όπως αναμενόταν οι εμπορικές εντάσεις σταμάτησαν αυτή την ανάκαμψη. Μια αναζωπύρωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων  είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι ο ρόλος των εμπορικών εντάσεων στη διαμόρφωση της παγκόσμιας προοπτικής έχει μειωθεί τώρα που οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν εκ νέου σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley 20 κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως τώρα προχωρούν σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και υπάρχουν περισσότερα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μέχρι το 2020, ο σταθμισμένος μέσος όρος του παγκόσμιου επιτοκίου της νομισματικής πολιτικής θα παρακολουθεί αρκετά κοντά στα χαμηλά επίπεδα μετά την κρίση.
Ωστόσο η Morgan Stanley  εκτιμά  ότι οι εμπορικές εντάσεις θα καθορίσουν ακόμα πόσο νωρίς και πόσο ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη.
Εάν η τρέχουσα «εκεχειρία» αποδειχθεί ανθεκτική, η Morgan Stanley  εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ανακάμψει από το α’ τρίμηνο του 2020.
Είναι πιθανό ότι οι παγκόσμιες καταναλωτικές δαπάνες να βελτιωθούν και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη να σταθεροποιηθεί.
Επιπλέον, παρά την πρόσφατη πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, η πορεία προς την υπογραφή της πρώτης φάσης παραμένει κάπως ασαφής.
Ενώ οι περαιτέρω αυξήσεις των δασμών έχουν ανασταλεί προς το παρόν, δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο ανατροπής των υφιστάμενων δασμών.
Η συμφωνία είναι επίσης διαρθρωμένη σε φάσεις, αφήνοντας κάποια απόσταση μακριά από τη συνολική συμφωνία που η Morgan Stanley  εκτιμά  ότι αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή ανάκαμψη.
Εάν οι δασμοί αυξηθούν στις 15 Δεκεμβρίου, η Morgan Stanley αναμένει να συνεχιστεί η αδυναμία της παγκόσμιας ανάπτυξης για τα επόμενα δύο τρίμηνα (δ΄τρίμηνο 2019/ α΄τρίμηνο 2020).
Εάν αυξηθούν περαιτέρω οι δασμοί οι εταιρίες θα «εγκαταλείψουν» κάθε ελπίδα ανάκαμψης και θα ξεκινήσουν τις απολύσεις εργαζομένων.
Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό ξετυλιχθεί, θα ξεπεράσει τις συνέπειες της τρέχουσας νομισματικής χαλάρωσης, προκαλώντας μια πολύ βαθύτερη επιβράδυνση και αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης