Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επιστροφή στην κανονικότητα της Ελλάδας «δεν αρέσει» στους διεθνείς επενδυτές – Γιατί χάθηκε ο ενθουσιασμός

tags :
Η επιστροφή στην κανονικότητα της Ελλάδας «δεν αρέσει» στους διεθνείς επενδυτές – Γιατί χάθηκε ο ενθουσιασμός
Το ράλι στα ομόλογα τελειώνει, ενώ οι μετοχές δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου
Η επιστροφή στην κανονικότητα της Ελλάδας δεν έχει ενθουσιάσει τους ξένους επενδυτές.
Η κανονικότητα, λοιπόν, δεν άρεσε και το ερώτημα είναι γιατί.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε μία σημαντική αλλαγή στους διεθνείς οίκους για το πώς βλέπουν την Ελλάδα.
Από αμφισβητία-παρία της ευρωπαϊκής οικογένειας, επιχειρείται να επανακαθοριστεί η θέση της χώρας ως ένα σταθερό κράτος με προοπτικές.
Σχεδόν καθολικά στο City και τη Νέα Υόρκη έως και στους μεγάλους επενδυτικούς οίκους αλλά και ως το Norge Bank Asset Management που δεν επενδύει στην Ελλάδα ελλείψει επενδυτικής βαθμίδας βλέπουν αυτή την αλλαγή.
Όμως ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα θα έπρεπε να φέρει και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ξένους τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει, αντιθέτως, ατονήσει.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι απαντήσεις δόθηκαν στη Νέα Υόρκη σε ορισμένα roadshows δηλαδή παρουσιάσεις που συμμετείχαν πολλοί διεθνείς επενδυτές.
Αφού επέστρεψε στην κανονικότητα η Ελλάδα γιατί δεν έχει καταστεί ακόμη επενδύσιμη;

Τέλος το ράλι στα ομόλογα

Οι αιτίες που οδήγησαν το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι λίγο ως πολύ γνωστές και οφείλονται κατά βάση στη νέα ποσοτική χαλάρωση αλλά και σε κάποιο βαθμό και στην προσδοκία που καλλιεργήθηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Όμως το 10ετές με απόδοση 1,35% δεν δικαιολογείται ούτε από το ύψος του χρέους, ούτε από τη βιωσιμότητά του, ούτε από την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ήδη, έχουν αγγίξει τα ιστορικά τους χαμηλά, οπότε ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν στα κερδοσκοπικά funds.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα, οπότε τα pension funds , όπως το Norge Bank Asset Management ενώ παρακολουθούν την χώρα δεν μπορούν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα λόγω αυτού.

Στο Χρηματιστήριο μακριά και αγαπημένοι

Το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός χρειάζεται καύσιμο, δηλαδή ειδήσεις για να πάρει εμπρός και επίσης χρειάζεται νέο χρήμα να επενδυθεί ώστε να βελτιωθούν οι αξίες.
Και οι ειδήσεις που υπάρχουν έχουν, ήδη, προεξοφληθεί από την αγορά και νέο χρήμα δεν ρέει.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν και άλλα θέματα:

- Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2020 θα είναι 2,4% και όχι 4%,
- Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 θα είναι 3,5% και όχι 2%,
- Το Ελληνικό το 2020 θα έχει ξεκινήσει αλλά θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει και περίπου επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί,
- Οι τράπεζες ασχολούνται μόνο με το παρελθόν, λόγω των προβληματικών δανείων και έχουν αδύναμα κεφάλαια και αδύναμη κερδοφορία,
- Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενώ βελτιώνεται αλλά η επίδρασή της στις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων θα είναι έως μηδενική. Αυτό συμβαίνει γιατί, ήδη, οι τιμές των ομολόγων αντιστοιχούν σε πιστοληπτική ικανότητα πολύ υψηλότερη από αυτήν που έχει τώρα η χώρα, οπότε οι αναβαθμίσεις απλά έρχονται να εναρμονιστούν με τις τιμές της αγοράς και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε στο παρελθόν,
- Στο Χρηματιστήριο επικρατεί ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Οι τράπεζες έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά αλλά αδυνατούν να κινηθούν υψηλότερα και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 έχουν σημειώσει, ήδη, μεγάλο ράλι και δεν δικαιολογούν υψηλότερες τιμές. Μέχρι να πάρουν εμπρός οι τράπεζες μην περιμένετε αλαλαγή κλίματος ή άλλο ράλι στην αγορά,
- Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του 2020 που θεωρείται σημείο αναφοράς ώστε να ξεκινήσουν σε ένα βάθος 12 μηνών μετά τα stress tests αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που συνεπάγεται τιμές με discount της τάξης του 30%. Αυτό θα βοηθήσει την οικονομία αλλά για το ορατό μέλλον θα καθηλώσει τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης