Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κοινές περιπολίες στη Συρία συμφώνησαν Putin και Erdogan - Νέα διορία 150 ωρών για τους Κούρδους

tags :
Κοινές περιπολίες στη Συρία συμφώνησαν Putin και Erdogan - Νέα διορία 150 ωρών για τους Κούρδους
Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί το πώς θα διαμορφωθεί η ισορροπία στην περιοχή την επόμενη ημέρα
(upd1) Συμφωνία για κοινές περιπολίες Ρωσίας και Τουρκίας στα σύνορα της Συρίας συμφώνησαν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος ομολογός του Recep Tayyip Erdogan, στη συνάντηση που είχαν σήμερα 22/10 και η οποία διήρκησε για περισσότερες από έξι ώρες.
Μετά το πέρας της συνάντησης και σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Putin υποστήριξε ότι η Μόσχα «κατανοεί πλήρως τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία προκειμένου να προστεύσει τα εθνικά της συμφέροντα», ενώ προσέθεσε ότι η ειδική επιτροπή Syrian Constitutional Committee θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2019 στη Γενεύη.
Παράλληλα οι δύο ηγέτες αποφάσισαν την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών στη Συρία σε βάθος 10 χιλιομέτρων.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ακόμη ότι οι κουρδικές δυνάμεις καλούνται να αποσυρθούν από τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Συρία εντός 150 ωρών από το βράδυ της Τετάρτης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων.
H Συρία πρέπει να απελευθερωθεί από την παρουσία ξένων δυνάμεων, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Putin, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Erdogan, η οποία όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος οδήγησε σε ιστορικές αποφάσεις για τη Συρία.
Επίσης ο Putin υποστήριξε ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τους Κούρδους, ενώ προειδοποίησε ότι οι τρομοκράτες δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την τουρκική στρατιωτική επιχείρησης.
Oι πρόεδρος της Τουρκίας και της Ρωσίας υπογράμμισαν ότι δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε αποσχιστική ατζέντα στη Συρία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Putin και Erdogan τόνισαν ότι ο Κούρδοι έχουν 150 ώρες να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις.

Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.
Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Putin και Erdogan δεν συζήτησαν ούτε για τις πωλήσεις ρωσικών μαχητικών Su 35 και Su 57 ούτε για τους S 400

O Ρώσος πρόεδρος V. Putin και ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, στις συνομιλίες στο Σότσι, δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας D. Sugagev.
Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.
«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

Η σκακιέρα

Το σκηνικό πάντως είναι εξαιρετικά περίπλοκο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συμφωνία της με τις ΗΠΑ προβλέπει τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» που εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων κατά τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας - Συρίας και σε βάθος 30 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος της Συρίας.
Ωστόσο, ο Erdogan έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων από τον Ευφράτη ποταμό μέχρι τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.
Απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις, οι Κούρδοι στράφηκαν στις δυνάμεις του Assad για προστασία, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας να καταλάβουν περιοχές και σημαντικές πόλεις στη μεθόριο με την Τουρκία όπως για παράδειγμα το Kobani, όπου οι Κούρδοι πλειοψηφούν ενώ στην περιοχή αυτή αναπτύχθηκαν και ρωσικά στρατεύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov υποστήριξε πρόσφατα πως οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να ενσωματωθούν στη νομική δομή του κράτους της Συρίας έτσι ώστε να μην αποτελούν απειλή για την Τουρκία.
Η Μόσχα πάντως εξακολουθεί να διαμηνύει πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Σημειώνεται πως για τη συνάντηση Putin – Erdogan, η κυβέρνηση Assad δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο, αν και ο πρόεδρος της Συρίας έχει διαμηνύσει πως πρέπει να σταματήσει η εισβολή της Τουρκίας και να αποχωρήσουν από την χώρα του οι Τουρκικές και Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Από την πλευρά τους οι Κούρδοι θέλουν να υπάρξει μια απόφαση που θα θέτει υπό διεθνή προστασία την περιοχή που κατέλαβαν οι Τούρκοι και επιθυμούν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα εγγυόταν ότι η Τουρκία δεν θα επεκτείνει την παρουσία της στη Συρία.
Η Τουρκία, διά στόματος του ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu διαμηνύει ότι εάν οι Κούρδοι δεν έχουν αποχωρήσει ως σήμερα το βράδυ από τις περιοχές που προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα επαναρχίσει η στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.
Πάντως Τούρκοι και Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει πως όντως οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τις περιοχές που όριζε η συμφωνία.

Image

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ο Trump έτοιμος για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας εάν χρειαστεί

Ο πρόεδρος D. Trump είναι «πλήρως προετοιμασμένος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ ενάντια στην Τουρκία για τις ενέργειές της στη Συρία σε περίπτωση που αυτό  χρειαστεί» διεμήνυσε χθες Δευτέρα (21/10) ο υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo, δημιουργώντας για άλλη μια φορά νέα δεδομένα στην περιοχή αλλά και νέα ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσουν τελικά οι ΗΠΑ στη Συρία.
«Η στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι για τον πρόεδρο Trump» επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNBC, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον προτιμά να χρησιμοποιήσει τις «διπλωματικές της δυνάμεις».
«Αλλά σε περίπτωση που απαιτείται ενεργός (kinetic) δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Trump είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση» είπε ο Pompeo χωρίς να αποκαλύψει πάντως ποια δράση από πλευράς Τουρκίας θα οδηγούσε σε «ενεργό δράση ή στρατιωτική δράση» από τις ΗΠΑ.
«Υλοποιήσαμε πραγματικές δεσμεύσεις για την προστασία των εθνοτικών μειονοτήτων σε όλη την περιοχή από τους Τούρκους
Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» διευκρίνισε στο αμερικανικό δίκτυο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος υπερασπίστηκε τη συμφωνία για εκεχειρία πέντε ημερών στη Συρία, λέγοντας ότι είναι «πλήρως πεπεισμένος ότι έσωσε ζωές».
«Όχι μόνο τις ζωές των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF – oι ως επί το πλείστον Κούρδοι σύμμαχοι των Αμερικανών) αλλά και των εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή.
Οι σύμμαχοί μας το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.
Υλοποιήσαμε πραγματικές δεσμεύσεις για την προστασία των εθνοτικών μειονοτήτων σε όλη την περιοχή από τους Τούρκους κατά τη διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας.
Νομίζω ότι η δουλειά που κάναμε έσωσε ζωές» υποστήριξε ο Pompeo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης