Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το Libra του Facebook θα αντιμετωπίζει τους διεθνείς κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό

Fitch: Το Libra του Facebook θα αντιμετωπίζει τους διεθνείς κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό
Το Libra θα αντιμετωπίσει ανταγωνιστικούς και αντιμονοπωλιακούς περιορισμούς, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch
Οι αξιολογήσεις του οίκου Fitch δεν βλέπουν σταθερές ποσότητες (κρυπτοσυχνότητες που υποστηρίζονται από αποθεματικά), όπως το Libra του Facebook, που γίνονται αποδεκτές από τις παγκόσμιες αρχές, έως ότου οι υποστηρικτές τους ρυθμίζονται σαν μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Η παγκόσμια ώθηση από τις ρυθμιστικές και νομισματικές αρχές συνοδεύει τις πρόσφατες αναχωρήσεις της MasterCard και της Visa (μεταξύ άλλων), στερώντας από το Libra ειδικούς πληρωμών με μεγάλη ρυθμιστική και αντιμονοπωλιακή εμπειρία.
Αυτό, κατά την Fitch, έχει σημασία καθώς η οικονομική θυγατρική του Facebook Calibra και Libra είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμα ανταγωνιστικούς και αντιμονοπωλιακούς περιορισμούς εάν γίνει δεκτός για χρήση.
Κατά συνέπεια, δεν αναμένουμε βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στις τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
Ωστόσο, τα ψηφιακά νομίσματα για λιανική χρήση που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες ή από πλήρως ρυθμιζόμενες εμπορικές τράπεζες για περιορισμένο φάσμα χονδρεμπόρων και θεσμικών αντισυμβαλλομένων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.
Μακροπρόθεσμα, οι πρωτοβουλίες παρόμοιες με το Libra θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις πιέσεις των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, ενώ οι ειδικοί των διασυνοριακών πληρωμών, όπως η Western Union και η MoneyGram, και τα δίκτυα ανταποκριτριών τραπεζών σε υψηλές τιμές ενδεχομένως πιο ευάλωτα.
Η κατάθεση του Mark Zuckerberg αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για τον Libra και πώς μπορεί να ρυθμιστεί δεδομένου του συστημικού αποτυπώματος των 2.7 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook.
Μικρή έχει αποκαλυφθεί από την Λευκή Βίβλο του τον Ιούνιο, αν και το Libra εξακολουθεί να στοχεύει σε ένα λανσάρισμα μέσα στο 2020.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τα κενά πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των πολυμερών απαντήσεων, ως θέμα προτεραιότητας.
Μια ομάδα εργασίας των επτά κορυφαίων κεντρικών τραπεζών (G7) ανέφερε πρόσφατα ότι η λιανική πώληση σταθερών νομισμάτων θα μπορούσε να παράσχει ταχύτερα, φθηνότερα εμβάσματα με χαμηλότερο κόστος, υποστηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ένταξη.
Ωστόσο, η Fitch θεωρεί ότι αυτό δεν αντιστάθμισε τους ενδεχόμενους κινδύνους δημόσιας πολιτικής από χαλαρούς κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και προστασίας δεδομένων, ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και αυξημένους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη του κοινού στις παγκόσμιες πληρωμές και η λειτουργία της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από την ευρεία χρήση σταθερών καραμελών.
Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) ενημέρωσε την ομάδα 20 κορυφαίων υπουργών Οικονομικών (G20) ότι οι παγκόσμιες σταθερές πρέπει να πληρούν τα υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα και να υπόκεινται σε προληπτική εποπτεία και εποπτεία.
Η FSB θα υποβάλει έκθεση στους Διοικητές των G20 και των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο του 2020 και τελική έκθεση τον Ιούλιο του 2020, με πιθανές εκκρεμούσες πολυμερείς πολιτικές απαντήσεις και ρυθμιστικές απόψεις.
Η Κομισιόν πρότεινε νέους κανόνες για τη ρύθμιση των εικονικών νομισμάτων, όπως το Libra, λόγω πιθανών συστημικών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας παγκόσμιας βάσης χρηστών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Lael Brainard της Fed προειδοποίησε για το ενδεχόμενο παγκόσμιου σταθερού κέρδους να ενισχύσει τους κινδύνους και τις αλλεπάλληλες συνέπειες λόγω πιθανής αμφιβολίας ως προς την ικανότητα των παγκόσμιων αρχών να παρέχουν εποπτεία και ρευστότητα ρευστότητας.
Οι αρχές ανησυχούν φαινομενικά λιγότερο για την προτεινόμενη έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από ρυθμιζόμενες εμπορικές τράπεζες για μη λιανική χρήση.
Από το 2015, μια ομάδα τραπεζών με επικεφαλής την UBS ερευνά ένα "κέρμα διακανονισμού κοινής ωφελείας" για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό συναλλαγών μεταξύ χονδρεμπόρων αντισυμβαλλομένων που υποστηρίζονται από κάθε τύπο κύριου νομίσματος. Η JPMorgan έχει δοκιμάσει το JPM Coin με ένα μικρό αριθμό θεσμικών πελατών της.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες διερευνούν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDCs).
Ένα ακανθώδες ζήτημα είναι ότι το κοινό μπορεί να προτιμά να κατέχει ένα CBDC αντί για τραπεζικές καταθέσεις, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την εκτέλεση μιας τράπεζας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ύφεσης ή άγχους.
Η ομάδα κρυπτογράφησης της ΕΚΤ τον Μάιο 2019 αμφισβήτησε τους στόχους της CBDCs υπό το πρίσμα των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού σε κεντρικό επίπεδο των κεντρικών τραπεζών.
Η ανακοίνωση της Fed τον Αύγουστο 2019 ότι θα αναπτύξει μια υπηρεσία πληρωμών και διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο, FedNow, θα μπορούσε να παρακωλύσει την επιχειρηματική υπόθεση για ένα αμερικανικό CBDC.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης