Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γεφύρι της Άρτας η δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco - Γιατί είναι πολύ δύσκολη

tags :
Γεφύρι της Άρτας η δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco -  Γιατί είναι πολύ δύσκολη
Η δημόσια εγγραφή της Aramco της Σαουδικής Αραβίας είναι απολύτως αδύνατη
Για άλλη μια φορά αναφορές κάνουν λόγο ότι η Σαουδική Αραβία προωθεί εκ νέου την πολυαναμενόμενη  IPO της  Saudi Aramco μέχρι το τέλος του 2019.
Ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για τις 20 Οκτωβρίου, ωστόσο  καθυστέρησε μετά τα ανάμεικτά μηνύματα που έλαβε η Aramco από τους διεθνείς επενδυτές.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Aramco σχεδιάζει τώρα να προχωρήσει με την IPO, στηριζόμενη περισσότερο στους επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Όμως, όπως σημειώνει το ιστολόγιο του S & P Global Platts Insight, η δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco φαίνεται καταδικασμένη σε αποτυχία, δεδομένου ότι στοχεύει σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης.
Οι άτονες τιμές του πετρελαίου, η ένταση στην Μέση Ανατολή και η «δαιμονοποίηση» των παραγωγών ορυκτών καυσίμων ως απάντηση στους φόβους για την αλλαγή του κλίματος καθιστούν την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) αδύνατη.
Το βασίλειο είχε την πρόθεση να πουλήσει μέχρι και το 2% των μετοχών της στην Saudi Aramco μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Αλλά η μακρόχρονη μερική ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο αντιμετωπίζει τώρα μια άλλη αόριστη αναβολή μετά τις καταστροφικές επιθέσεις το Σεπτέμβριο του 2019 σε μερικές από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της στο Abqaiq και Khurais στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας.
Μέσα σε μια νύχτα, οι επιθέσεις κατάφεραν να μειώσουν την παραγωγή της Saudi Aramco κατά  5,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, που αντιστοιχούσε κατά προσέγγιση στο 6% της παγκόσμιας προσφοράς.
Μια καταστροφική άνοδος των τιμών του πετρελαίου περιορίστηκε μόνο με τη στενή αποφυγή των βασικών αποθεμάτων του βασιλείου και την ταχεία αντίδρασή του στην κάλυψη των ζημιών και την αποκατάσταση της παραγωγής σε χρόνο ρεκόρ.
Αλλά αυτό έχει έρθει σε μια υψηλή τιμή για την Aramco, την οποία οι δυνητικοί επενδυτές θα θέλουν να δουν αντιπαροχή πριν πληρώσουν οποιοδήποτε είδος πριμοδότησης για τις μετοχές της στο IPO.



Πρόκειται για ένα επίπεδο λεπτομέρειας το οποίο κατά κανόνα είναι απαράδεκτο να αποκαλύψει η μυστικοπαθής Aramco.
Τον Αύγουστο, η Aramco έδωσε για πρώτη φορά στους δυνητικούς επενδυτές μια ματιά στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου 2019.
Τα καθαρά έσοδα ύψους σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων την έκαναν άνετα την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο.
Ωστόσο, το κόστος των επισκευών στο Abqaiq και η ταλαιπωρία που προκαλείται από τις επιθέσεις θα είναι ένα άσχημο ψεγάδι στον άλλοτε παρθένο ισολογισμό της.
Παρά την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σαουδική Αραβία για να βοηθήσει στην προστασία του εφοδιασμού πετρελαίου, η ιδέα της επένδυσης στην Aramco έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνη πρόταση μετά τις επιθέσεις.
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις στην Abqaiq είναι το τελευταίο σε μια σειρά από βίαια επεισόδια που έχουν ως στόχο πετρελαιοφόρα, διυλιστήρια και αγωγούς στην περιοχή.
Oι επιθέσεις τόνισαν την ευάλωτη θέση της Aramco στην Μέση Ανατολή και αύξησαν τις ανησυχίες ότι οι επενδυτές θα αφεθούν να πληρώσουν το λογαριασμό για τυχόν επισκευές στο μέλλον.
Η τιμή του πετρελαίου αυξάνει τα προβλήματα
Οι τιμές του πετρελαίου καθιστούν επίσης πιο δύσκολο για τους τραπεζίτες της Aramco να αποκομίσουν την εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έθεσε ο πρίγκιπας διάδοχος  Mohammed bin Salman Al-Saud.
Ο κληρονόμος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας επιθυμεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μέχρι ποσοστού 5% της Aramco για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης του Vision 2030, τα οποία περιλαμβάνουν την οικοδόμηση μιας γιγαντιαίας ρομποτικής πόλης NEOM στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας .
Τρία χρόνια αφότου ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ιδέα της IPO της Aramco και  λόγω των επανειλημμένων καθυστερήσεων, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman  αντικατέστησε τον υπουργό πετρελαίου της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2019 με τον αδελφό του Prince Abdulaziz bin Salman.
Ωστόσο, τα αρνητικά γεγονότα ξεπέρασαν και πάλι τις προοπτικές για το IPO.



Οι αγορές πετρελαίου δεν βοηθούν.
Τον περασμένο μήνα, η σημαίνουσα Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφορίας (EIA) μείωσε τις προοπτικές της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου σε 890.000 βαρέλια ημερησίως για το 2019.
Είναι η πρώτη φορά που η ανάπτυξη της πετρελαϊκής αγοράς θα μειωθεί κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από το 2011.
Η αρχική πρόβλεψή της για 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα αύξησης της ζήτησης για το 2019 για επτά συνεχείς μήνες, καθώς οι εμπορικές διαμάχες και η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου ζυγίζουν το συναίσθημα.
Ορισμένοι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Aramco αμφισβητούν ότι η Saudi Aramco θα επιλέξει το τρέχον οικονομικό κλίμα για να προχωρήσει στην IPO και θα καθυστερήσει μάλλον την προσφορά έως ότου ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου, αν και αυτό μπορεί να χρειαστεί να συμβεί πολλά χρόνια.



Ωστόσο, αυτή η στρατηγική θα δημιουργούσε επίσης κινδύνους καθώς οι διεθνείς επενδυτές υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση είτε να εκποιήσουν τις υφιστάμενες συμμετοχές σε παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όπως η Aramco είτε να αποφύγουν τον τομέα εντελώς.
Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, βρίσκεται ανάμεσα σε έναν αυξανόμενο κατάλογο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που πιέζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Περισσότεροι παράγοντες πρόβλεψης προβλέπουν επίσης μια κορυφή στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου που θα επιτευχθεί κατά την επόμενη δεκαετία μέχρι το 2030, γεγονός που καθιστά την Aramco λιγότερο ελκυστική πρόταση.
Σε απάντηση, η Aramco ενδέχεται να χρειαστεί να προσφέρει στους επενδυτές ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις.
Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι θα πληρώσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια μερίσματα το 2020.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να προσελκύσει τους επενδυτές μακριά από τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες του κλάδου όπως η BP, η Exxon Mobil και η Shell.
Ένας υψηλόβαθμος στρατός τραπεζιτών, οικονομικών συμβούλων, συμβούλων και δημοσίων σχέσεων που συντάχθηκαν στο βασίλειο απέτυχαν για άλλη μια φορά να παραδώσουν το IPO της Aramco σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Οι επενδυτές χάνουν την υπομονή και το ενδιαφέρον τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης