Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση ΚΚΕ προς ΕΕ για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

tags :
Ερώτηση ΚΚΕ προς ΕΕ για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
H ευρωομάδα του ΚΚΕ ζητά την άμεση τοποθέτηση της Κομισιόν
«Για τις αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ-ΗΠΑ και την επιβολή δασμών», προειδοποιεί η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην ερώτηση που κατέθεσε, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «με νέο γύρο δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που εισάγονται από την ΕΕ απαντά η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις επιδοτήσεις προς την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus, ενώ αντίστοιχα μέτρα προετοιμάζει και η ΕΕ. Η εξέλιξη της εμπορικής αυτής διαμάχης αποτελεί κλιμάκωση των οξύτατων οικονομικών ανταγωνισμών μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ».
«Το μάρμαρο της σφοδρής οικονομικής αντιπαράθεσης, που μόνο στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, θα πληρώσουν και πάλι τόσο οι μικρομεσαίοι αγρότες, όσο και οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι τεράστιες ήταν οι ζημιές στους μικρομεσαίους αγρότες (κυρίως ροδακινοπαραγωγούς) και από το εμπάργκο της Ρωσίας που επιβλήθηκε μετά από τις κυρώσεις της ΕΕ.
Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξαίρεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών, ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα και ορισμένα παρασκευάσματα φρούτων (πχ κομπόστες ροδάκινου) κά, παραμένουν στη λίστα επιβολής δασμών» επισήμανε ο Κ. Παπαδάκης.
Πρόσθεσε ότι «οι επιχειρηματικοί όμιλοι (πχ γαλακτοβιομήχανοι, κονσερβοποιοί κλπ) των κλάδων που πλήττονται, θα επιδιώξουν να μετακυλήσουν τις όποιες απώλειες τόσο στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, πληρώνοντας με ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους (αιγοπρόβειο γάλα, συμπύρηνο ροδάκινο κλπ), όσο και στους εργατοϋπαλλήλους των επιχειρήσεών τους. Βέβαιο επίσης είναι, ότι και οι μεγαλοεξαγωγείς και βιομήχανοι ελαιόλαδου που εξαιρέθηκαν δεν πρόκειται να "μοιράσουν" τα κέρδη τους».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε με την ερώτηση: «Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ενδεχόμενο των παραπάνω αρνητικών συνεπειών για τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργατοϋπαλλήλους που πλήττονται ακόμα μια φορά από την πολιτική της ΕΕ και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης