Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο σκηνικό στη Συρία – Συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για κοινές περιπολίες – Μοναδικοί χαμένοι οι Κούρδοι

Νέο σκηνικό στη Συρία – Συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για κοινές περιπολίες – Μοναδικοί χαμένοι οι Κούρδοι
Συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Vladimir Putin για την εισβολή στη Συρία βρήκε ο Recep Tayyip Erdogan
Κοινό μέτωπο στη Συρία δημιουργούν, πλέον, Ρωσία και Τουρκία, με μοναδικούς χαμένους της όλης δραματικής υπόθεσης να αποδεικνύονται οι Κούρδοι, οι οποίοι καλούνται, πλέον, να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ελέγχουν και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας.
Μετά την πολύωρη (πάνω από έξι ώρες) συνάντηση μεταξύ του Vladimir Putin και του Recep Tayyip Erdogan στο Σότσι κατέστη φανερό ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία, με το «όραμα» του Erdogan να μοιάζει ικανό να συμβεί.
Putin και Erdogan συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών τους θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στη Συρία, ενώ η δήλωση Putin ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί ο διαμελισμός των συριακών εδαφών» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Κούρδους να ξεχάσουν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα ο Putin εμφανίστηκε να κατανοεί πλήρως τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος, όπως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε «υπερασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα».
Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip τόνισε ότι οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από την Τετάρτη 23/10  από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.
Ουσιαστικά δηλαδή οι Κούρδοι έλαβαν… παράταση 150 ωρών (αρχής γενομένης από το μεσημέρι τις 23ης Οκτωβρίου) προκειμένου να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».
Οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.
Η Ρωσία και η Τουρκία, συμφώνησαν επίσης να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές τρομοκρατίας και να αντιταχθούν στις αποσχιστικές τάσεις στην Συρία.
Image

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα αρθούν αν τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
"Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε", τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.
"Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις" που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης