Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Σε 157 ανέρχονται οι νεκροί - Οι αρχές ανακοινώνουν την καθαίρεση πολλών διοικητών διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας

tags :
Ιράκ: Σε 157 ανέρχονται οι νεκροί - Οι αρχές ανακοινώνουν την καθαίρεση πολλών διοικητών διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας
Ιράκ: Σε 157 ανέρχονται οι νεκροί, στην πλειονότητά τους στην Βαγδάτη, ενώ οι αρχές ανακοινώνουν την καθαίρεση πολλών διοικητών διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας
Σε 157 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την εβδομάδα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βαγδάτη και το νότιο Ιράκ στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δόθηκε σήμερα (22/10) στη δημοσιότητα.
Η κυβερνητική επιτροπή που συνέταξε την έκθεση αυτή επισημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι νεκροί ήταν διαδηλωτές και ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη.
Καθώς το "70%" των θανάσιμα τραυματισμένων είχε χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες "στο κεφάλι ή το στήθος", σύμφωνα με την έκθεση, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν την καθαίρεση πολλών διοικητών των δυνάμεων της τάξης σε 7 από τις 18 επαρχίες της χώρας, στις οποίες έγιναν διαδηλώσεις.
Οι συντάκτες της έκθεσης κρίνουν ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς, κυρίως άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης βίας και πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις της τάξης για την καταστολή των διαδηλώσεων.
"Η επιτροπή διαπίστωσε ότι αξιωματικοί και διοικητές έχασαν τον έλεγχο των δυνάμεών τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων και αυτό προκάλεσε χάος", σημειώνει η επιτροπή στην έκθεσή της.
Η επιτροπή αυτή εισηγήθηκε εξάλλου την απομάκρυνση του διοικητή των επιχειρήσεων στην Βαγδάτη ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των ταραχών όπως και δεκάδων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι θα πρέπει τώρα να επικυρώσει τις καθαιρέσεις αυτές για να τεθούν σε ισχύ.
Στη Βαγδάτη οι ταραχές σημειώθηκαν αρχικά στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ προτού επεκταθούν στο Σαντρ Σίτι, ένα προπύργιο των σιιτών, το οποίο αιματοκυλίστηκε σε μια νύχτα χάους.
Συνολικά 149 άμαχοι και 8 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν προτού κοπάσουν οι ταραχές στις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους 107 άμαχοι και 4 μέλη των δυνάμεων της τάξης στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.
Οι αρχές έδωσαν εντολή για την σύσταση αυτής της επιτροπής έρευνας για να ρίξει φως στα γεγονότα. Στην έκθεσή της η επιτροπή επιρρίπτει την ευθύνη για ορισμένους θανάτους στις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά αναφέρεται επίσης σε ελεύθερους σκοπευτές, χωρίς να διευκρινίζει την προέλευσή τους.
Οι ιρακινές αρχές καταδικάζουν από την έναρξη του κινήματος αυτού αμφισβήτησης την ύπαρξη "άγνωστων ελεύθερων σκοπευτών" στις στέγες των κτιρίων γύρω από εκεί που βρίσκονταν διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων της τάξης.
Για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους Ιρακινούς που καταφέρνουν τελικά να εκφραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης --στα οποία εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόσβαση χωρίς δίκτυο VPN--, οι δυνάμεις της τάξης ευθύνονται για τον θάνατο των διαδηλωτών: είτε επειδή τους πυροβόλησαν οι ίδιοι είτε επειδή δεν κατάφεραν να τους προστατεύσουν από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών.
Το κίνημα αμφισβήτησης καταγγέλλει τη διαφθορά και ζητεί θέσεις εργασίας, λειτουργικές υπηρεσίες και απομάκρυνση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Μάχντι εξακολουθεί να τελεί υπό την πίεση του κινήματος αυτού, το οποίο απειλεί να ξαναρχίσει τις διαδηλώσεις την Παρασκευή κατά την πρώτη επέτειο από την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης