Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κερδίζει πόντους στο «γήπεδο» της συναίνεσης η κυβέρνηση αλλά με θυσίες

tags :
Κερδίζει πόντους στο «γήπεδο» της συναίνεσης η κυβέρνηση αλλά με θυσίες
Η τακτική της κυβέρνησης να κινείται και να δρα με συναινετικό πνεύμα φαίνεται να βρίσκει αντίκρισμα σε κάποια ζητήματα
Η τακτική της κυβέρνησης να κινείται και να δρα με συναινετικό πνεύμα φαίνεται να βρίσκει αντίκρισμα σε κάποια ζητήματα καθώς βγήκε τελικά, «λευκός καπνός», μετά την τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και η συμφωνία επιτεύχθηκε μάλιστα σε λιγότερο από μια ώρα καθώς από την αρχή της συνεδρίασης ήταν εμφανές το καλό κλίμα.
Έτσι, το πρώτο βήμα για να δρομολογηθεί η νέα αντίληψη για την αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό «να εμπεδωθεί η κουλτούρα του διαλόγου και της διακομματικής συνεννόησης για όλα τα μείζονα θεσμικά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας», έγινε, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Παρά τα μπρος - πίσω των προηγούμενων ημερών στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση με την επιμονή κέρδισε τη συναίνεση που επεδίωκε. Ωστόσο, αυτός ο δρόμος μόνο εύκολος δεν ήταν αφού χρειάστηκαν υποχωρήσεις και θυσίες από την πλευρά της κυβέρνησης έως ότου επέλθει η συμφωνία. Ναι μεν, η κυβέρνηση κατάφερε με ελιγμούς να απομονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ίδια ώρα όμως, υποχρεώθηκε να θυσιάσει την επιστολική ψήφο και να βάλει χρονικό περιορισμό.
Οι 200 βουλευτές πάντως που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο βρέθηκαν και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής αφήνοντας ένα παράθυρο να υπάρξει συναίνεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι αυτή την ώρα είναι το κόμμα που έχει προβάλει τις ισχυρότερες ενστάσεις στο ζήτημα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των κομμάτων επιτεύχθηκε και επήλθε σε τέσσερα σημεία τα οποία είναι τα εξής:
Η ψήφος των αποδήμων θα είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων που ψηφίζουν στην χώρα μας.
Οι απόδημοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ενώ οι βουλευτές Επικρατείας των κομμάτων θα αυξηθούν σε 15 και θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτούς προσωπικότητες της ομογένειας προκειμένου να τους ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς.
Θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα, δηλαδή σε πρεσβείες, προξενεία και όπου αλλού θα στηθούν κάλπες.
Προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου, είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης